Τούρτα με τσουρέκι και παγωτό καϊμάκι

Υλικά

Για τη βάση

    • 1 μεγάλο στρογγυλό τσουρέκι, ελαφρώς μπαγιάτικο

Για το σιρόπι

    • 100γρ. ζάχαρη
    • 100ml νερό
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 2 φλούδες πορτοκαλιού
    • βανίλια

Για τη γέμιση

    • 1½-2 κιλά παγωτό καϊμάκι έτοιμο ή σπιτικό*

Για τη διακόσμηση

  • γλυκό κουταλιού βύσσινο

Διαδικασία

Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι για 7 λεπτά.

Κόβετε το καπάκι από το τσουρέκι, το κρατάτε στην άκρη, και αδειάζετε με τα χέρια προσεκτικά την ψίχα, αφήνοντας όμως ένα μικρό δάχτυλο περίπου. Το ψήνετε στο φούρνο να ροδίσει και στη συνέχεια το σιροπιάζετε. Το βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Το καπάκι από το τσουρέκι το κόβετε με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια, που επίσης ψήνετε στο φούρνο και τα σιροπιάζετε.

Αφήνετε το παγωτό καϊμάκι εκτός κατάψυξης να μαλακώσει λίγο και να μπορείτε να το δουλέψετε. Στη συνέχεια, βγάζετε το μισό τσουρέκι από το ψυγείο και το γεμίζετε με τη μισή ποσότητα παγωτού. Βάζετε από πάνω τα σιροπιασμένα κομμάτια του τσουρεκιού που ετοιμάσατε και καλύπτετε με το υπόλοιπο παγωτό.

Διακοσμείτε την τούρτα σας με γλυκό βύσσινο και αφήνετε στην κατάψυξη μέχρι να σερβίρετε.

Tips

Για σπιτικό παγωτό καϊμάκι: Χτυπάτε στο γουδί ½ φλιτζάνι ζάχαρη με 1 κουτ. γλυκού μαστίχα μέχρι να γίνουν σκόνη. Διαλύετε 3 κουτ. γλυκού σαλέπι σε ½ φλιτζάνι γάλα κατσικίσιο. Σε κατσαρόλα βάζετε 2½ φλιτζάνια γάλα κατσικίσιο και το ζεσταίνετε. Όταν γίνει χλιαρό, ρίχνετε το μίγμα με το σαλέπι και το γάλα και τη μαστίχα με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά, προσθέτοντας ½ φλιτζάνι ακόμη ζάχαρη και 3½ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα έως ότου πήξει λίγο το μίγμα του παγωτού. Το αφήνετε να κρυώσει και μετά το παγώνετε σε παγωτομηχανή.

Μπορείτε να φτιάξετε την τούρτα και με μακρόστενο τσουρέκι κομμένο σε πολλές φέτες ή με ένα στρογγυλό που θα κόψετε οριζόντια σε δύο δίσκους. Και στις δύο περιπτώσεις τα ψήνετε ελαφρά. Ύστερα τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος ένα τσέρκι στα μέτρα του τσουρεκιού σας. Βάζετε μέσα την πρώτη στρογγυλή βάση ή τις φέτες από το τσουρέκι και τις σιροπιάζετε. Από πάνω στρώνετε το μισό παγωτό. Ισιώνετε και συνεχίζετε με δεύτερη στρώση τσουρεκιού. Τελειώνετε με το υπόλοιπο παγωτό. Διακοσμείτε από πάνω με γλυκό κουταλιού βύσσινο και, αν θέλετε, και ρολά bitter σοκολάτας (που κόβετε με το ειδικό εργαλείο) και κροκάν φουντουκιού.

olivemagazine.gr