Οι «νύφες» του face book

Νέες, όμορφες, σεμνές και ταπεινές αλλοδαπές «γυναίκες για σπίτι» εξαπατούν υποψήφιους γαμπρούς που τους στέλνουν λεφτά για να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Δεκάδες τα θύματα και στην Αιτωλοακαρνανία.

  • Χρυσές δουλειές κάνουν οι εταιρείες με τα εξωτραπεζικά συστήματα μεταφορές χρημάτων, καθώς σημαντικά ποσά μετακινούνται προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, αλλά και χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ακόμη και κράτη της μέσης ή της νοτίου Αφρικής!

Πρόκειται κυρίως για εμβάσματα που τακτικά στέλνουν οι μόνιμα εγκαταστημένοι μετανάστες στους συγγενείς που έμειναν πίσω. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό αφορά σε αποστολές χρημάτων που γίνονται από Έλληνες, θύματα της καλά οργανωμένης «βιομηχανίας» των δήθεν μελλοντικών συζύγων, ύστερα από μια λιγότερο ή περισσότερο σύντομη γνωριμία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μέθοδος εξαπάτησης είναι απλή και εξαιρετικά διαδεδομένη: Δημιουργούν ψεύτικα προφίλ τα οποία και «στήνουν» κατά τρόπο που να μην μοιάζουν καθόλου με ψεύτικα, φυσικά χρησιμοποιούν μεγάλη «κάβα» φωτογραφιών, τόσο στις αναρτήσεις όσο κυρίως για την απαραίτητη «κλειστή» επικοινωνία με τα υποψήφια θύματα και, αφού κάνουν τη σχετική έρευνα στα προφίλ που επιλέγουν,  άλλοτε σε «σπαστά» ανορθόγραφα ελληνικά άλλοτε στην αγγλική, …απλώνουν τα δίχτυα τους.

Στοχεύουν κυρίως σε μοναχικούς άντρες που διαμένουν σε χωριά, γνωρίζοντας προφανώς την αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει στη σύναψη σχέσεων που μπορεί να καταλήξει σε γάμο.

Εκτός απ’ την αδιαμφισβήτητη ομορφιά, «πουλάνε» ηθικές αρχές και αξίες, πείθοντας εν τέλει τα θύματά τους ότι θα ευτυχήσουν μαζί τους, εφ όσον, βεβαίως, τις φέρουν στο χωριό. Και για να γίνει αυτό, χρειάζονται χρήματα για τα εισιτήρια φυσικά, για να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες κτλ. Μάλιστα, η πανδημία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, οπότε και τα χρήματα που απαιτούνται είναι περισσότερα.

Αυτό, εν ολίγοις, είναι το περιτύλιγμα, που με διάφορες παραλλαγές χρησιμοποιούν οι «νύφες του διαδικτύου» είτε μεμονωμένα είτε σε οργανωμένες επιχειρήσεις πίσω απ’ τα ψεύτικα προφίλ του χρησιμοποιούν.

Στην Αιτωλοακαρνανία και στη Δυτική Ελλάδα, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει πεδίο δράσης αποδοτικό.

Ωστόσο, όταν, αφού πάρουν όσα χρήματα μπορέσουν και «εξαφανιστούν», για να επανέλθουν ίσως αργότερα με άλλο όνομα, άλλη ιδιότητα, από άλλη χώρα ενδεχομένως, τα θύματά τους σπάνια προχωρούν σε καταγγελία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση αισθάνονται ότι θα εκτεθούν!

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιτρέπει στις “νύφες του face book” να συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους.

 

Media group «Agrinio 365» | Φώτης Μπερίκος