Ήταν οι πατεράδες μας

Μιλάμε για το Έπος του ’40 και είναι, συχνά, σαν να μιλάμε για αρχαία ιστορία!

  • Οι πατεράδες μας ήταν! Οι άνθρωποι της διπλανή πόρτας, οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, αυτοί που δεν θα σου γέμιζαν το μάτι και που ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορούσες να προβλέψεις ότι θα γινόταν οι «γίγαντες» στα βουνά της Ηπείρου.

Άνθρωποι όπως αυτοί που σήμερα συναντάμε στο δρόμο. Αγρότες, εργάτες, έμποροι, σπουδαγμένοι ή μη, πλούσιοι και φτωχοί.

Άνθρωπο πού είχαν και τότε όπως και πάντα, τα προβλήματά τους, τις μικρότητές τους ενδεχομένως, τις μικρές και μεγάλες τους αντιθέσεις.

Άνθρωποι που και τότε να σταθούν στα πόδια τους προσπαθούσαν, έχοντας μόλις βγει από τις δύσκολες περιπέτειες των προηγουμένων ετών.

Άνθρωποι που μπορεί να μην ήξεραν τα πολλά και τα σπουδαία και που δεν ρώτησαν τίποτε άλλο, ούτε το πώς και το γιατί ούτε το πόσοι είναι ο εχθρός, παρά αυτό που στο DNA των Ελλήνων έχει χαραχθεί, το «που είναι ο εχθρός». Και με χαμόγελο πήγαν, ξέροντας ότι μάλλον δεν θα γυρίσουν.

Έτσι έκαναν πάντα οι Έλληνες. Απ’ τα αρχαία χρόνια. Και θέλω να πιστεύω ότι έτσι θα κάνουμε αν χρειαστεί, όσες φορές και υπό όποιες συνθήκες χρειαστεί….παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών να μας κάνουν όλους «χαλβάδες», που να μας νοιάζει η καλοπέρασή μας μόνο.

 

«Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος