Η ολοκληρωμένη πρόταση για Πανεπιστήμιο στην Αιτωλ/νία από τον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό

Με συγκεκριμένη πρόταση συμμετείχε στην τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος, αφού είπε ότι διαφωνεί με την εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών, κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «αναπτυξιακή» και «ρεαλιστική».

«Την καταθέτω σαν μέλος του κοινοβουλίου», είπε και συνέχισε:

«Στην περιοχή μας στο μεγαλύτερο παραγωγικό νομό της Ελλάδας με σημαντική παραγωγή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο εκτιμώ, ότι πρέπει η τοπική παραγωγή να λειτουργεί σε απόλυτη συνάφεια με την πανεπιστημιακή έρευνα και την καινοτομία. Η εκτίμηση μου είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί μία επιτροπή αγώνα στην οποία να συμμετέχουν οι Δήμαρχοι Αγρινίου και Μεσολογγίου, οι βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης και τρεις ή τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίου, για να συνδιαμορφώσουμε μια τελική πρόταση και να εισηγηθούμε κάτι που να είναι δίκαιο και αναπτυξιακό».

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ως «πρόταση εργασίας», όπως είπε, ανέπτυξε ένα σχέδιο που θα αναπτυχθεί και στις δύο μεγάλες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, και στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι με μία σχολή Βιώσιμης Ανάπτυξης και τέσσερα τμήματα στο Μεσολόγγι: Ένα τμήμα Φυτοϊατρικής ή Γεωπονίας, ένα τμήμα Φυτικής Παραγωγής, ένα τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Ιχθυοκαλλιεργειών και ένα τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής μηχανικής.

«Παράλληλα», συνέχισε, «στο Αγρίνιο να αναπτυχθεί ένα τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως υπάρχει και στην εισήγηση του Πανεπιστημίου, ως Αειφορικής Γεωργίας, ένα τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, που έχει συσταθεί, αλλά είναι σήμερα σε αναστολή και ένα τρίτο, το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, το οποίο υπάρχει και πρόταση μου είναι να παραμείνει, ως έχει.

Παράλληλα στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με κατεύθυνση τη γεωργική οικονομία, να λειτουργήσουν στο Αγρίνιο οι σχολές: Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων που υπάρχει σήμερα, άρα να παραμείνει ως έχει και να υπάρξει και ένα δεύτερο τμήμα, το Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, που υπήρχε, αλλά καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση μου είναι να επανιδρυθεί και να παραμείνει ως είχε στο Αγρίνιο,γιατί είναι σημαντική η λειτουργία  του, για το όραμα μας, τη σχέση με την τοπική παραγωγή και εμπεδώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα για όσους φοίτησαν ή φοιτούν ακόμα εκεί.

Τέλος πρότεινε το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας να επαναπροσδιοριστεί και να πάει στην πάει στην Πάτρα, όπως θέλει η Πρυτανεία.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr