Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αιτωλ/νίας Ε.Ν.Α.: «Εξασφάλιση ανάπτυξης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Αγρινίου»

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αιτωλοακαρνανίας Ε.Ν.Α., εκφράζοντας βαθύ προβληματισμό με ταυτόχρονη αγανάκτηση για τις επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν στα Ακαδημαϊκά Τμήματα του Αγρινίου (Πανεπιστήμιο Πατρών) διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει για ακόμη μια φορά στην Ακαδημαϊκή διαδρομή αυτής της πόλης, οι σχολές που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν σε αυτή, να γίνουν Ιφιγένειες στα εκάστοτε νομοσχέδια που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστημιακά τμήματα μέσα από μικροπολιτικά τοπικιστικά πρίσματα ή ακόμη χειρότερα με λογιστικές προσεγγίσεις δήθεν μείωσης κόστους λειτουργίας που κατά έναν περίεργο τρόπο … ουδέποτε επιτυγχάνεται !!

  • Η ένδεια στην επιλογή κριτηρίων αξιολόγησης στα εκάστοτε νομοσχέδια, τουλάχιστον όσον αφορά τις σχολές του Αγρινίου, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ουδέποτε ελήφθησαν υπ’ όψιν τα περίφημα Ακαδημαϊκά κριτήρια, στα οποία τα τμήματα του Αγρινίου καταγράφουν υψηλότατες βαθμολογίες στους συγκριτικούς πίνακες με τα αντίστοιχα τμήματα στο σύνολο της Ελληνικής Ακαδημαϊκότητας!!!

Για την ιστορία η Οικονομική σχολή που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ακαδημαϊκά στην πόλη του Αγρινίου, έφυγε … σε μια βραδιά για την Πάτρα και κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις αξιολόγησης ανάμεσα στα τμήματα Οικονομίας και Διοίκησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Στην πορεία με την αρωγή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το Αγρίνιο ανέπτυξε τρία νέα τμήματα, τα οποία με την δική τους δυναμική εξελίχτηκαν σε ένα πρότυπο Πανεπιστήμιο, το Δυτικής Ελλάδος με Διοικούσα Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν σπουδαίες ακαδημαϊκές και μη προσωπικότητες. Δυστυχώς ο ποτέ σύμμαχος χρόνος στην Ακαδημαϊκή διαδρομή του Αγρινίου, επέφερε κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και απορρόφηση από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Και στην συνέχεια στην ίδια Σισύφεια πορεία, ήρθε ξανά η ώρα για καταργήσεις, μεταφορές, συγχωνεύσεις, αλλοιώσεις χωρίς ποτέ κάποιος να προτάσσει την Αξιολόγηση, χωρίς κάποιος να ρωτάει τους καθ’ ύλην αρμόδιους Καθηγητές, Φοιτητές , Διοικητικό Προσωπικό για την Δική τους άποψη!!

Υπουργέ κύριε Λιβανέ, Περιφερειάρχα κύριε Φαρμάκη, Δήμαρχε κύριε Παπαναστασίου, Πρύτανη κύριε Μπούρα του Πανεπιστημίου Πατρών, Βουλευτές του Νομού, δημότες αυτής της Πόλης:

Τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου με υψηλότατες Εθνικές και διεθνείς επιδόσεις αξιολόγησης και εξαιρετικά μέλη ΔΕΠ καθηγητές, με Αποφοίτους που διαπρέπουν εδώ και στο εξωτερικό, με προγράμματα σπουδών που θα τα ζήλευαν μεγάλα Ακαδημαϊκά ιδρύματα, με 2 μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλών απαιτήσεων, δεν ζητούν από κανέναν δεκανίκια, ούτε τοπικιστικές νόρμες για να παραμείνουν στο τόπο που γεννήθηκαν και κυρίως αναπτύσσονται. Ζητούν μόνο να σταματήσουν οι εκάστοτε θυσιαστικές τελετές των εκάστοτε Πανεπιστημιακών νομοσχεδίων που χρειάζονται κάθε φορά Ιφιγένειες και που φαίνεται να τις βρίσκουν με εκνευριστική ευκολία στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Αγρινίου.

Και αν υπάρχουν σκέψεις για μία ισχυρή Γεωπονική στην Αιτωλοακαρνανία να γίνει με ανάπτυξη των τμημάτων και όχι με διαλύσεις και συγχωνεύσεις και μεταφορές … ας δώσει μία χρονιά ή δύο χρονιές το Πανεπιστήμιο Πατρών ικανό αριθμό θέσεων μελών Δ.Ε.Π. ικανό για την «αληθινή» ανάπτυξη της Γεωπονικής… θέλει; …μπορεί;

Είναι ώρα ευθυνών για όλους μας. Και η δική σας ευθύνη δεν σταματά στην αποτροπή του εγκλήματος που κυοφορείται, αλλά συνεχίζει και στην εξασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης των τμημάτων που εδράζονται στο Αγρίνιο.

Ήδη το γεγονός της απειλής κατάργησης η μεταφοράς ή αλλοίωσης του χαρακτήρα των τμημάτων, έχει αποθαρρύνει υποψηφίους φοιτητές στην επιλογή των συγκεκριμένων σχολών με ότι αυτό συνεπάγεται στην ζήτηση τους στο επόμενο μηχανογραφικό!!!!

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ.