Ορεινή Ναυπακτία: Ο απόλυτος φθινοπωρινός προορισμός που «ξυπνά» όλες τις αισθήσεις (Photos)

Με αφετηρία την ιστορική, γραφική καστροπολιτεία της Ναυπάκτου, ανηφορίζουμε τους φιδίσιους δρόμους που αποκαλύπτουν τα κρυμμένα διαμάντια της περιοχής, περισσότερα από 40 χωριά, διάσπαρτα σε δάση από έλατα, οξιές, βελανιδιές και λόγγους από καστανιές.

Ο προορισμός; Δεν είναι κανένας άλλος από την ορεινή Ναυπακτία, τον απόλυτο φθινοπωρινό προορισμό που «ξυπνά» όλες τις αισθήσεις με τα πανέμορφα τοπία του.

Ανάμεσα σε άλλα, η Άνω-Χώρα, η Αμπελακιώτισσα, η Ελατού και ο Πλάτανος κερδίζουν τον επισκέπτη τους από την πρώτη στιγμή. Πλακόστρωτα καλντερίμια, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια σε πλατείες με πλατάνια, κρυστάλλινα ρυάκια, τοξωτά γεφύρια και τόσα άλλα συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων, η ορεινή Ναυπακτία αποτελεί έναν παράδεισο! Πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, διαδρομές με οχήματα 4Χ4, rafting & kayak στον Εύηνο ποταμό είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που προσφέρουν ανεπανάληπτες συγκινήσεις. Ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών συνδέει τα χωριά μεταξύ τους, περνώντας μέσα από φαράγγια και βουνοκορφές με πυκνά δάση. Από τα πιο γνωστά μονοπάτια είναι αυτό που συνδέει την Άνω και την Κάτω Χώρα, καθώς και το μονοπάτι του Ηρακλή, που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα, περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου.

Η ορεινή Ναυπακτία όμως δεν υστερεί ούτε από θρησκευτικά μνημεία, όπως την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1748) και φυσικά την ιστορική Μονή Αμπελακιώτισσας, σημείο αναφοράς του τόπου αυτού.

Ένα από τα πιο δημοφιλή ήθη και έθιμα της περιοχής είναι η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου κάθε Οκτώβρη. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο στα μέσα του Οκτώβρη, οι κάτοικοι της περιοχής μάζευαν τα κάστανα και στη συνέχεια γινόταν η παραγωγή τσίπουρου. ‘Όταν τελείωνε η διαδικασία της απόσταξης, άρχιζε το ψήσιμο των κάστανων μετά μουσικής στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για ένα έθιμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τα χωριά, η φύση, τα μονοπάτια, το τσίπουρο και τα τοπικά εδέσματα, οι δραστηριότητες, οι πέτρινοι ξενώνες είναι μερικοί από τους λόγους που αξίζει να ανακαλύψετε την πανέμορφη και φιλόξενη Ορεινή Ναυπακτία!

taxidevoumemazi.gr