Όλα όσα είπαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου σήμερα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση που πραγματοποίησαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου προς τους εκπροσώπους των φορέων και τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης της πόλης του Αγρινίου, για την δυνατότητα του Νοσοκομείου να προσφέρει με επάρκεια ασφαλείς υπηρεσίες υγείας στην περιοχή του, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ως Νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τους γιατρούς εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΕΙΝΝΑΑ του Νοσοκομείου κ. Κανελλόπουλος, το μέλος του Δ. Σ. της Ένωσης, κ. Κώστας Μπακόπουλος, ενώ την ενημέρωση συντόνισε ο κ. Βασίλης Κωστάρας.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν και οι δύο ομιλητές, το Νοσοκομείο Αγρινίου ορίστηκε ως σημείο αναφοράς, χωρίς να ερωτηθεί ή να αξιολογηθεί η άποψη του επιστημονικού του προσωπικού του καθώς και το γεγονός ότι αγνοήθηκε, αν δεν παρεξηγήθηκε, η επιστολή που λίγες εβδομάδες πριν είχε εκδώσει η «Ενωση».

Όπως και στην παραπάνω επιστολή του, ο κ. Μπακόπουλος, επανέλαβε ότι με την υπάρχουσα στελέχωση η επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πρόσθετες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, με τον παραπάνω χαρακτηρισμό του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι η κεντρική υγειονομική διοίκηση αγνοεί τα επιχειρήματα που διατυπώνουν όσοι βρίσκονται  στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία.

Αναφέρθηκε επί μακρόν στις ελλείψεις που χαρακτηρίζουν το σύστημα υγείας της χώρας και αναρωτήθηκε, γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί, στην περίπτωση εκείνη που θα ξεσπάσει ένα ισχυρό δεύτερο κύμα, που όλοι περιμένουν.

«Τον τελευταίο καιρό υπογράμμισε προσλήφθηκαν γύρω στις 4.000 επικουρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που οι ελλείψεις αγγίζουν τις 25.000 περίπου».

Την περίοδο του κορωνοϊού, σημείωσε, προσλήφθηκαν συνολικά 460 επικουρικοί γιατροί για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας και προκηρύχθηκαν συνολικά, πριν από ένα μήνα, 82 οργανικές θέσεις, την ώρα που οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τα κέντρα υγείας, ξεπερνούν τις 5.000 οργανικές θέσεις. Από αυτές τις 82 θέσεις υπογράμμισε καμία δεν αφορά στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Μιλώντας για την ανεπάρκεια του νοσοκομείου να ανταπεξέλθει επαρκώς στις υποχρεώσεις του, ενημέρωσε, ότι η παθολογική κλινική αδυνατεί σήμερα να καλύψει τις εφημερίες της, καθώς και τα επείγοντα περιστατικά τα οποία φτάνουν στο Νοσοκομείο.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι μετά από ερώτηση μας ενημερωθήκαμε, πως αυτή τη στιγμή το επιστημονικό δυναμικό της παθολογικής είναι 7 παθολόγοι γιατροί, οι οποίοι εκτός από την νοσοκομειακή καθημερινότητα καλούνται να εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες 2 κρεβατιών νοσηλείας κορωνοϊού, καθώς και 6 κρεβατιών ύποπτων κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σε άλλες κλινικές του, όπως αυτή της παιδιατρικής, καθώς και στα μέσα προστασίας, μάσκες αντισηπτικά και άλλα, τα οποία όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε «δεν φτάνουν ούτε για δέκα μέρες».

Για το θέμα που ήδη έχουμε αναδείξει από το AgrinioTimes.gr και τον Antenna-Star.gr, και το οποίο αφορά στην προσφορά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μοριακών αναλυτών και άλλων σημαντικών μηχανημάτων για την τεχνολογική θωράκιση του νοσοκομείου, μας είπε, ότι η διευθύντρια του μικροβιολογικού έκρινε τα συγκεκριμένα μηχανήματα ως ακατάλληλα. Για το λόγο αυτό, η ανέξοδη για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου πρωτοβουλία της Περιφέρειας δεν ευδοκίμησε. Το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου όμως, όπως ανέφερε, προχώρησεσε απόφαση αγοράς μοριακού αναλυτού, η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται να εγκριθεί η μελέτη σκοπιμότητας και η έγκριση ενός κονδυλίου της τάξεως των 450.000 χιλιάδων περίπου.

Στην ενημέρωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν δίνοντας τη στήριξη τους, αλλά και κρίνοντας την λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας οι: Κώστας Καλαντζής (Αντιδήμαρχος Αγρινίου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο), Χριστίνα Σταρακά («Αγρίνιο Μπορείς»), Τίμος Παπανικολάου (Λαϊκή Συσπείρωση), Στ. Μερμίγκης (Ανυπότακο Αγρίνιο), Γ. Καραμητσόπουλος (Συμμαχία Πολιτών) Μιχάλης Κατσιγιάννης (Εργατικό κέντρο Αγρινίου), Βασίλης Σκόρδας (Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Αγρινίου), ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Αγρινίου Γ. Τσιντζέλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Π. Παπαθανάσης , η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μ. Γκάτση, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Δείτε ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ της ενημέρωσης ΕΔΩ

Ακολουθούν τα βίντεο της προηγούμενης live σύνδεσής μας:


Media group «Agrinio 365» | Ρεπορταζ: Λευτέρης Τηλιγάδας