Ενέργεια, πρωτογενής τομέας, τουρισμός, επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε, μιλώντας στο ΟΤ Forum Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
Αναφερόμενος στο μεγάλο project του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι και των ενεργειακών κοινοτήτων, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο σε όλη την Ευρώπη που θα ωφελήσει άμεσα 140 χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες και εμμέσως σχεδόν 300.000 κατοίκους της Περιφέρειας.
«Η κρίση μας δικαίωσε»
«Η ενεργειακή κρίση ήρθε και μας δικαίωσε» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος στη «στροφή» στην Πράσινη Ενέργεια.
«Το 2030 η Δυτική Ελλάδα θα είναι απεξαρτημένη από το ενεργειακό πρόβλημα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει «μαγικό κουμπί ή μαγικό ραβδί» όμως «πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα» καθώς «βαδίζουμε νομοτελειακά προς την εξέλιξη». Στόχος είναι να είμαστε οι πρώτοι στο πρόγραμμα «Περιφέρεια 4.0», είπε.
Αναφερόμενος στο Ε.Σ.Π.Α., ο Νεκτάριος Φαρμάκης έκανε λόγο για ένα «παράθυρο ευκαιρίας πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν» λόγω της αύξησης των κονδυλίων από τα 430 στα 640 εκατομμύρια ευρώ.
«Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πραγματικές υποδομές και έργα», σημείωσε, τονίζοντας ότι κάθε 1 ευρώ δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές επιστρέφει στην οικονομία 1,8 ευρώ (ο λεγόμενος αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής).
«Καταφέραμε να εντάξουμε έργα υποδομής ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι την περίοδο της πανδημίας 190 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε στήριξη επιχειρήσεων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Η φυγή των νέων
Ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος στην προσπάθεια να σταματήσει η φυγή των νέων από την περιφέρεια, προειδοποίησε ότι «ο τόπος αργοσβήνει».
«Την τελευταία δεκαετία είχαμε πτώση του πληθυσμού 7-10%. Πρόκειται για πραγματική αιμορραγία», σημείωσε, τονίζοντας ότι η τάση αυτή επιχειρείται να αναστραφεί μέσω του αναπτυξιακού πολλαπλασιαστή, με τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας – καθώς οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις δίνονται υπό τον όρο της διατήρησης θέσεων εργασίας.
Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να είναι» όμως αποτελεί «ένα ανεξερεύνητο διαμάντι».
Μπροστά της ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες. Ανέφερε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η στρατηγική ανάπτυξης της χώρας «έγερνε» προς την ανατολική Ελλάδα. «Η Δύση είναι ριγμένη. Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε», πρόσθεσε.
Συγκριτικό πλεονέκτημα
Σημείωσε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η περιφέρεια με τους περισσότερους επιστήμονες και ερευνητές στη χώρα. Πρόκειται για προτέρημα που «κουμπώνει» με το οικοσύστημα των τεχνολογιών έρευνας και καινοτομίας.
Τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργεί έναν «πόλο» έρευνας, καινοτομίας και επενδύσεων και προσφέρει πλούσια «πρώτη ύλη» όσον αφορά την καινοτομία. «Έχουν γίνει προσπάθειες για hubs, για σύνδεση της έρευνας και κανοτομίας με την παραγωγή. Την ευθύνη της έρευνας την έχει η πολιτεία. Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως πρέπει να βρει τον σύνδεσμο με την τοπική επιχειρηματικότητα», είπε.
Όσον αφορά τη διάρθρωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας παράγει το 35% του ΑΕΠ. Υπάρχει ανάγκη στήριξής του μέσω ενσωμάτωσης νέων, «έξυπνων» τεχνολογιών. Όσον αφορά την μεταποίηση, σημείωσε ότι είναι «λίγες οι επιχειρήσεις που εξάγουν. Τις βοηθάμε μέσω του προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας».
Ο Τουρισμός
Για τον τουρισμό, ανέφερε ότι πριν τρία χρόνια αποτελούσε μόλις το 2% του Α.Ε.Π. της περιοχής. Η στρατηγική που έχει υιοθετηθεί ωστόσο, προσβλέπει σε «τουρισμό 360 ημερών» καθώς η περιοχή δεν διαθέτει μόνο παραλίες και παραθαλάσσιους οικισμούς, αλλά και ορεινούς οικισμούς, λίμνες, ποτάμια και χιονοδρομικό κέντρο.
Ο τουρισμός είναι «ένας θησαυρός που δεν τον χρησιμοποιήσαμε ποτέ» γιατί «δεν προσεγγίσαμε το θέμα επαγγελματικά», είπε. «Πρέπει πρώτα να έχεις ταυτότητα. Έτσι, κάναμε rebranding με όπλο ότι είμαστε η Ολυμπιακή Γη».
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην περιοχή σχεδιάζονται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τεράστια είναι η αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος και για το Airbnb.
Η Πατρών-Πύργου
Επιστρέφοντας στις υποδομές, ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι η προσπελασιμότητα, οι δρόμοι, αποτελούν προϋπόθεση για κάθε είδους ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην τεράστια αξία της έναρξης εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής, όσο και για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
«Γίνονται πολλά στη Δυτική Ελλάδα. Θα ήθελα και τα παιδιά μου να γυρίσουν στον τόπο τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί ο τόπος παίρνει τα πάνω του. Γίνονται πράγματα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση σε υποδομές όπως σημαντικά έργα άρδευσης σε πολλές περιοχές. Όταν είσαι πίσω πρέπει να τρέξεις πιο γρήγορα. Παίρνουμε θάρρος και πάμε πιο μπροστά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.
Η Πάτρα και η βιομηχανία Λαδόπουλου
Εστιάζοντας στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας, την Πάτρα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάπλαση του χώρου της βιομηχανίας Λαδόπουλου.
Έκανε λόγο για ένα όραμα της πόλης της Πάτρας και της Περιφέρειας που όμως «όταν μένει όραμα, γίνεται εφιάλτης». Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «φιλέτο» απέναντι από το λιμάνι της Πάτρας, με έκταση 50.000 τετραγωνικά μέτρα, συγκρίνοντας τη βαρύτητά του για την πόλη με το Ελληνικό.
«Θα μεταμορφωθεί σε έναν χώρο που θα στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες, ήπιες εμπορικές χρήσεις, δράσεις πολιτισμού. Θα γίνει πόλος έλξης, θα μεταμορφώσει την περιοχή», είπε.
ΣΔΙΤ και Ταμείο Ανάκαμψης
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, σημείωσε ότι υπήρξε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Εξασφαλίστηκε το ποσό των 65 εκατομμυρώιν ευρώ, εκ των οποίων τα 25 προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε ότι από τέτοιες παρεμβάσεις προκύπτουν οικονομίες κλίμακας και εξοικονόμηση, τονίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις της Περιφέρειας θα μεταφερθούν σε αυτόν τον χώρο.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τους Δήμους ανέφερε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε «συνεχή διαδικασία διαλόγου και διαβούλευσης» και με τους 19 δημάρχους, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης. «Το 44% του ΠΔΕ της Περιφέρειας αφορά έργα που έχουν δώσει πόρους σε Δήμους. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικοί είναι», ανέφερε, τονίζοντας ότι «μελανό σημείο» αποτελεί η έλλειψη προσωπικού στους δήμους.
Επιστρέφοντας τέλος στον Τουρισμό, ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή τριπλασίασε τους πόρους για τουριστική προβολή και διαφημίσεις. Σημείωσε ότι μετά από μία δύσκολη διετία λόγω κορωνοϊού, φέτος το τουριστικό ρεύμα καταγράφει μεγάλη αύξηση, από 70 έως 100%. Τόνισε ότι η καμπάνια απευθύνεται και στον εγχώριο τουρισμό, καθώς για την πρόσβαση στην περιοχή δεν απαιτούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Όσον αφορά το εάν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στις επόμενες εκλογές, σημείωσε ότι «θέλω να τελειώσω ό,τι άρχισα» ξεκαθαρίζοντας ότι το πότε θα γίνει αυτό «ο λαός το αποφασίζει».
in.gr
Σχετικά Άρθρα
Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.: Πληρωμή εκκρεμοτήτων του 2015
Στο Κύπελλο Κ19 ο Παναιτωλικός
SL1: Φωτιάς στο Αστέρας – Παναιτωλικός, εκτός μόνο ο Ευαγγέλου