Π. Καλτσάς στον Antenna Star: «Πάθος και πρόκληση η τέχνη της Φωτογραφίας» (Ηχητικό)

Την αγάπη του για την τέχνη της φωτογραφίας εξέφρασε ο κ. Πάνος Καλτσάς, πρόεδρος και ιδρυτικό στέλεχος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Photopolis” και μέλος της ομάδας “art8” (Τμήματος του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου), μιλώντας στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα.

  • Ο κ. Καλτσάς, μιλώντας για την τέχνη της Φωτογραφίας είπε ότι ένα φωτογραφικό κλικ εμπεριέχει την αγωνία του καλλιτέχνη να κλειδώσει για πάντα τη στιγμή, να την περάσει στην αιωνιότητα, ενώ για τον ίδιο, η Φωτογραφία είναι «συναίσθημα, τέχνη και πάθος, έρωτας, ματαιοδοξία, ελατήριο για τη φαντασία και πρόκληση συνάμα».

Ο κ. Καλτσάς επίσης εξήγησε το πώς η πανδημία έχει επηρεάσει την τέχνη της Φωτογραφίας, λέγοντας ότι «η επίδραση της πανδημίας με την καραντίνα, μας έκανε να σκύψουμε μέσα μας, να δούμε και να φωτογραφίσουμε πρόσωπα και αντικείμενα που πριν δεν τους δίναμε σημασία» καθώς και ότι «στην περίοδο της καραντίνας δόθηκε η ευκαιρία στους φωτογράφους να παρακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις και να δούν πολλές ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας».

Άλλωστε η σύγχρονη τεχνολογία έχει διευκολύνει κατά πολύ τη δουλειά του φωτογράφου και «με την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης της Φωτογραφίας».

Στην αναφορά του σχετικά με την ενασχόλησή του με την Φωτογραφία ως «ερασιτέχνης φωτογράφος», ο κ. Καλτσας έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και αναφέρθηκε στο ατομικό του σκηνοθετημένο project “A late night Story”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην «Ανδρομέδα» το 2014, αλλά και την πρώτη του έκθεση με θέμα «ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ένας άγνωστος Χριστιανικός πολιτισμός», η οποία πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο κτίριο της Γ.Ε.Α. το 2016, χαρακτηρίζοντας το ταξίδι του στην Αιθιοπία «εμπειρία ζωής».

2014: “A late night Story” – Πάνος Καλτσάς
2016: Έκθεση Π. Καλτσά στην Γ.Ε.Α. – Στο πάνελ: Βασίλης Αρτίκος – Παναγιώτης Χατζηγεωργίου – Πάνος Καλτσάς
Gallery Ifocus: Η πρόξενος της ΑΙθιοπίας στην Εκθεση του Π. Καλτσά «ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ένας άγνωστος Χριστιανικός πολιτισμός»

Ο κ. Καλτσάς επίσης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ομάδας “art8”, η οποία δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 2012 με εκδηλώσεις, εκθέσεις και διαγωνισμούς φωτογραφικού ενδιαφέροντος, και στόχο την διεύρηνση του κύκλου των φίλων της φωτογραφίας.

Τέλος, ο κ. Καλτσάς μίλησε για το «Agrinio Photo Festival Photopolis», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και το οποίο πραγματοποιήθηκε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Καλοκαίρι του 2021 στο Αγρίνιο, με την συμμετοχή καταξιωμένων φωτογράφων, με παρουσιάσεις και εκθέσεις Φωτογραφίας, διαγωνισμούς, συζητήσεις για φωτογραφικά θέματα και μουσικά δρώμενα.

2021: «Agrinio Photo Festival Photopolis» – Συζήτηση: «Αγρινιώτες Φωτογράφοι Δρόμου»

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Πάνου Καλτσά στον Antenna Star 103.5:

Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του «Agrinio Photo Festival Photopolis» 2021 και της Φωτογραφικής Ομάδας “art8”.