Παράνομες Συνταγογραφήσεις Φαρμάκων: Ενώπιον του Εισαγγελέα Αγρινίου γιατρός και νοσηλεύτρια

Ενώπιον του Εισαγγελέα Αγρινίου οδηγήθηκαν την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 μια νοσηλεύτρια και ένα γιατρός για υπόθεση που έχει σχέση με τις παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

  • Και οι δύο εργάζονται σε Δημόσια Δομή, ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το αν πρόκειται να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή όχι.

Έλεγχοι για αντίστοιχη περίπτωση σημειώθηκαν και πριν μερικά χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει στις αρχές του 2020 η Εφημερίδα «Συνείδηση» μετά από καταγγελίες πολιτών – ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.), προχώρησε σε ελέγχους για να εξακριβώσει υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων που καταγγέλθηκε.

Διαβάστε τι ανέφερε τότε το αποκλειστικό της «Σ»:

«…Οι έλεγχοι έγιναν ακόμη και σε σπίτια ασθενών της περιοχής, με τους αρμοδίους να ζητούν να μάθουν αν κατά πόσο οι συνταγογραφήσεις τους ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Οι έλεγχοι στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε Δημόσια Δομή υγείας της περιοχής και σε ορισμένα φαρμακεία, όπου φαίνεται να εκτελέστηκαν κάποιες από τις ύποπτες συνταγογραφήσεις.

Η κινητοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μετά από καταγγελίες, πιθανότητα να σημαίνει ότι ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε ο Α.Μ.Κ.Α. κάποιων ασθενών εν αγνοία τους, προκειμένου να γίνουν παράνομες συνταγογραφήσεις.

Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από ορισμένους προέκυψαν και οι καταγγελίες.

Αποκλειστικές πληροφορίες της «Σ» λένε ότι στην πορεία των ελέγχων, που φαίνεται να φτάνουν σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους, προέκυψαν αρκετά αξιοσημείωτα ευρήματα, που θα αξιολογηθούν προκειμένου η ΥΠΕΔΥΦΚΑ να καταλήξει στο πόρισμά της.

Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για συνταγογραφήσεις που αφορούσαν ασυνήθιστα πολλά φάρμακα (π.χ. 20 φάρμακα σε μια συνταγογράφηση).

Επίσης γίνεται λόγος για συνταγογραφήσεις που γίνονταν σε περίεργες ημέρες και ώρες, παραδείγματος χάρη τα μεσάνυκτα ή σε ημέρες επίσημων αργιών, όπως η Καθαρά Δευτέρα.

Θα πρέπει βεβαίως να διευκρινιστεί ότι ορισμένα από αυτά τα ευρήματα από μόνα τους ίσως να μην αρκούν για να στοιχειοθετήσουν κάτι κατ’ ανάγκην παράνομο.

Σε κάθε περίπτωση όμως ελέγχονται… Εκείνο που οπωσδήποτε σημαίνει πολλά είναι οι καταγγελίες ασφαλισμένων πως συνταγογραφούνταν εν αγνοία τους φάρμακα σε βάρος των στοιχείων τους.

Η κατάληξη αυτής της υπόθεσης και το πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και κυρίως αν αυτό θα είναι τέτοιο που θα πρέπει ο Γενικός Επιθεωρητής της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ να το διαβιβάσει στον Εισαγγελέα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι μια υπηρεσία που έως τώρα έχει καταφέρει να πιάσει ουκ ολίγα «λαβράκια» και βεβαίως δεν καταπιάνεται μόνο με θέματα παράνομων συνταγογραφήσεων, αλλά και θέματα που αφορούν παράνομες εισαγωγές και εξαγωγές φαρμάκων.

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ ήταν όταν το 2018 κατάφερε να αποκαλύψει υπόθεση που αφορούσε εισαγόμενο σκεύασμα ειδικής διατροφής, το οποίο αν συνταγογραφήθηκε σε μεγάλες ποσότητες, δεν εισήχθη ποτέ στην Ελλάδα!

Μια υπόθεση, που ζημίωσε τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως υπολογίζεται περί τα 9,5 εκατ. ευρώ και για την οποία η ΥΠΕΔΥΦΚΑ απέσπασε πέρυσι το 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την καταπολέμηση της απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας» (EHFCN)».

sinidisi.gr