Παράταση στην ανανέωση αιτήσεων ένταξης στο Νόμο «Κατσέλη»

Να αποτρέψει τον κίνδυνο απώλειας της «ασπίδας» προστασίας του Νόμου «Κατσέλη» για χιλιάδες δανειολήπτες επιχειρεί η κυβέρνηση με τη παράταση κατά 15 μέρες της προθεσμίας επανυποβολής των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

  • Έτσι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 όσοι δανειολήπτες από αυτούς που δεν το έχουν πράξει ήδη θα πρέπει να μπουν και πάλι στη σχετική πλατφόρμα και να ανανεώσουν την αίτησή τους λαμβάνοντας νέα δικάσιμο, ώστε να μη χάσουν τα ευεργετήματα του νόμου.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δέσμευση βάσει των γενικότερων ρυθμίσεων που έχουν περάσει από τη Βουλή για «εκκαθάριση» εντός των επομένων μηνών 37.000 αιτήσεων για τις οποίες έχει οριστεί δικάσιμος μετά τις 16 Ιουνίου 2021.

Η βασική μέθοδος επιτάχυνσης εκδίκασής τους, έγκειται στην προβλεπόμενη δυνατότητα κάμψης της υποχρεωτικής προφορικότητας και καθιέρωσης της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.

Οι δίκες στο ακροατήριο θα γίνονται μόνο όταν το κρίνει σκόπιμο ο δικαστής, προκειμένου να σχηματίσει δικανική αντίληψη, ενώ οι υπόλοιπες υποθέσεις θα δικάζονται με την ανταλλαγή και υποβολή εγγράφων στον δικαστή.

Έτσι με τροπολογία που κατατέθηκε χτες βράδυ στη Βουλή παρατάθηκε κατά 15 μέρες η προθεσμία για καταληκτική προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου 2021 για την επανυποβολή αιτήσεων ένταξης στον νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 10/1 για το θέμα, από τις 20.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, όλων των κατηγοριών, γεγονός που οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άμεση παράταση της προθεσμίας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη σε μια εποχή που έχουν ανασταλεί όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες.

Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί άμεσα, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε έκτακτη σύγκληση, για τη λήψη αποφάσεων, με την πρόταση ακόμα και για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη διαδικασία, αν κρίνουν ότι, μέσω αυτής, διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών που πλήττονται από την ανυπαίτια απώλεια της προθεσμίας για την προστασίας της κύριας κατοικίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτηση επαναπροσδιορισμού υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου.

Επίσης η νέα αίτηση περιλαμβάνει τα εξής:

α) Το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, την κατοικία, τη διεύθυνση και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των διαδίκων και των νόμιμων εκπροσώπων τους, των πιστωτών, έναντι των οποίων ζητείται η ρύθμιση, και των προσώπων των οποίων διατάχθηκε η κλήτευση. Εφόσον μετέχουν στη διαδικασία νομικά πρόσωπα, αναγράφονται στην αίτηση η εταιρική επωνυμία και ο εταιρικός τύπος, καθώς και η καταστατική έδρα, η διεύθυνση και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Αν ζητείται ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, αναγράφονται υποχρεωτικά οι αρμόδιες για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης,

β) διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος ή του πληρεξουσίου δικηγόρου του, στην οποία μπορεί να διενεργείται κάθε κοινοποίηση σχετική με τη δίκη της αίτησης ρύθμισης. Εφόσον ο αιτών ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του δεν διαθέτουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δηλώνονται στην αίτηση επί ποινή απαραδέκτου αντίκλητος και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του τελευταίου, στην οποία θα διενεργείται το σύνολο των κοινοποιήσεων της δίκης για την αίτηση ρύθμισης οφειλών,

γ) τα στοιχεία της εκκρεμούς αίτησης ρύθμισης οφειλών και, ειδικότερα, τον γενικό και ειδικό αριθμό κατάθεσής της, το δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η αίτηση, καθώς επίσης τον αριθμό κατάθεσης ενδιάμεσων κλήσεων, που έχουν κατατεθεί και αφορούν την αρχική αίτηση,

δ) το διαδικαστικό ιστορικό της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναβολών και ματαιώσεων που έχουν μεσολαβήσει, καθώς και προσωρινών διαταγών ή αποφάσεων αναστολής που έχουν χορηγηθεί,
ε) δήλωση ότι ο αιτών συναινεί στην άρση του απορρήτου των τραπεζικών και φορολογικών του πληροφοριών. Οι πιστωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την άντληση των πληροφοριών αυτών, χωρίς να απαιτείται συνδρομή της εισαγγελικής αρχής,

στ) δήλωση του έτους ανάληψης της πρώτης δανειακής υποχρέωσης, των δανειακών υποχρεώσεων που είναι εμπραγμάτως εξασφαλισμένες με προσημείωση υποθήκης ή υποθήκη σε βάρος της κύριας κατοικίας και, εάν δεν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση, του έτους ανάληψης της υψηλότερης δανειακής υποχρέωσης.

Σε περίπτωση ομοδικίας, η αίτηση επαναπροσδιορισμού κατατίθεται και από έναν ή περισσότερους από τους ομοδίκους.

reporter.gr