«Παράθυρο» Σκέρτσου για υποχρεωτική 3η δόση και τεστ στους εμβολιασμένους

Θα μπουν και οι εμβολιασμένοι πολίτες στο κάδρο νέων μέτρων αν αυτό απαιτηθεί. Την απάντηση δίνει, εμμέσως, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

  • Για άλλη μια φορά αποκλείει το ενδεχόμενα σε πιθανά νέα μέτρα που θα ισχύσουν οριζόντια. «Δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους», λέει ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και σημειώνει πως «το lockdown θα ήταν απολύτως ατελέσφορο σήμερα διότι αποτελεί μια αδικαιολόγητη και μη ανεκτή στέρηση ελευθερίας για τους εμβολιασμένους. Άρα δεν θα εφαρμοζόταν».

Κατά τον Yπουργό Επικρατείας, ένα γενικό lockdown θα «παρείχε άλλοθι στους ανεμβολίαστους να μην κάνουν τη φρόνιμη επιλογή της ατομικής τους προστασίας μέσω του εμβολίου. Και φυσικά θα ήταν μια συνταγή καταστροφής για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».

«Όποιος κάνει το εμβόλιο κερδίζει την ελευθερία του, συνεχίζοντας ωστόσο να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας» πρόσθεσε ο Άκης Σκέρτσος με τη φράση «τα συχνά τεστ είναι αναγκαία και για τους εμβολιασμένους ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα», να θεωρείται προάγγελος… μέτρων και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, ο Yπουργός Επικρατείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για να είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου για να μπει κανείς σε εσωτερικούς χώρους, μέτρο που ισχύει ήδη σε Γαλλία και Ισραήλ.

«Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, χωρίς όμως να μιλήσει παραπάνω για τις σκέψεις της κυβέρνησης επί του θέματος.

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας, διατυπώνει τη θέση ότι «λέγεται πολύ πιο εύκολα από όσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Επίσης μπορεί να αποτελεί το ύστατο μέτρο όχι οριζόντια αλλά μόνο σε χώρους και δραστηριότητες με υψηλή διασπορά του ιού. Κυρίως όμως για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένες κυρώσεις οι οποίες θα πρέπει και να μπορούν να επιβληθούν. Προαιρετική υποχρεωτικότητα όπως την αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση δεν υπάρχει».

Στο ερώτημα, τέλος, για το μέτρο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, διευκρινίζει ότι «στο δε χώρο της εστίασης δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο». Επιπλέον, «όσα ακούγονται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα ούτε θα φέρουν σημαντικό ανοσολογικό αποτέλεσμα καθώς απομένουν λίγοι ανεμβολίαστοι και το πρόβλημα είναι στους άνω των 60».

Για τους ένστολους ειδικότερα, διερωτάται αν «θα δεχόμασταν η ΕΛ.ΑΣ. να λειτουργεί π.χ. με -20% αστυνομικούς που δεν μπορούν να αναπληρωθούν εύκολα λόγω της ειδικής εκπαίδευσης που οφείλουν να έχουν, και να λείψουν έτσι από την ασφάλεια των γειτονιών μας; Όσο για το ταυτοτικού τύπου επιχείρημα “δεν μπορεί να ελέγχει εμβολιασμένους πολίτες ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός” είναι τόσο ισχυρό όσο το “δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις Κ.Ο.Κ. ένας αστυνομικός χωρίς δίπλωμα οδήγηση“», σημειώνει ο Άκης Σκέρτσος.

newsit.gr