Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για τις συνθήκες εργασίας τις ημέρες του καύσωνα

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για τις συνθήκες εργασίας τις ημέρες του καύσωνα

  • Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η συγκεκριμένη ανακοίνωση:

«Τις επόμενες μέρες οι προβλέψεις μιλάνε για μεγάλο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους.

Να σταματήσει η Κυβέρνηση (και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί) να δίνει γενικές οδηγίες και συστάσεις, να παρθεί άμεση απόφαση, που να υποχρεώνει την εργοδοσία να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την θερμική καταπόνηση και να επιβάλει διακοπή εργασιών τις ώρες αιχμής του καύσωνα.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία στα εργοτάξια της Αμβρακίας Οδού καθώς τις προηγούμενες μέρες συνάδελφος οικοδόμος κατέρρευσε ενώ ώρα εργασίας και διακομίστηκε σε Νοσοκομείο της περιοχής σε σοβαρή κατάσταση. Πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα από τα πολλά στο συγκεκριμένο οδικό άξονα, λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στα εργοτάξια.

Καταγγέλλουμε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά του περιστατικού στο Σ.Ε.Π.Ε. στη προσπάθεια τους να το περάσουν και αυτό στη μούγκα.

Το Εργατικό Κέντρο όλο το προηγούμενο διάστημα έχει προειδοποιήσει με ανακοινώσεις παρεμβάσεις ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και στην περιοχή μας είναι απαράδεκτη . Με ευθύνη της εργοδοσίας του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κολαστήρια για τους εργαζόμενους μετρώντας δεκάδες νεκρούς συναδέλφους από την αρχή του έτους.

Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι εργοδότες με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Οι ζωές μας έχουν αξία όμως. Η δράση του ταξικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα και οι παρεμβάσεις του απέτρεψαν κι άλλα εγκλήματα να πραγματοποιηθούν, λόγω των δύσκολων συνθηκών που υπήρχαν από τη ζέστη και την υγρασία στους χώρους. Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση σήμερα μπορεί να θρηνούσαμε κι άλλους συναδέλφους.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί ως κανονικότητα την εργασία σε τέτοιες συνθήκες. Κανένας εργαζόμενος μη δεχτεί σαν κανονικότητα να πεθαίνουμε έτσι στη δουλειά.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του.

Δε θα ανεχτούμε να παίζουν τη ζωή μας κορώνα γράμματα, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των σωματείων, την ώρα που οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγω για νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες μέρες.

Καταγγέλλουμε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στον βωμό του κέρδους που είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα ένας συνάδελφος να μην γνωρίζουμε αν θα γυρίσει σπίτι του.

Απαιτούμε:

  • Να στηριχθεί άμεσα ο συνάδελφος και η οικογένειά του με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα γιατί αλλιώς θα θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους.
  • Να εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει άνω των 37οC, να σχολάμε νωρίτερα για να αποφεύγουμε τις θερμές ώρες να είμαστε στην εργασία μας.
  • Άμεση στελέχωση του Ε.Κ.Α.Β. και των Νοσοκομείων».