Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
- Ο αρχικός σχεδιασμός των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αποτέλεσε το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Στην εισήγησή της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ανέπτυξε την φιλοσοφία και το πλαίσιο των προτεινόμενων εκδηλώσεων οι οποίες και ψηφίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Η πλήρης πρόταση της προέδρου του Οργανισμού έχει ως εξής:
Κλείνουμε 200 χρόνια από την Επανάσταση του 2021, επέτειο που οφείλουμε να τιμήσουμε και στην πόλη μας μέσω μιας πλούσια πολιτιστικής παρέμβασης.
Ο προγραμματισμός κι η προετοιμασία όλων των εκδηλώσεων ήταν δύσκολη και πολύμηνη διαδικασία, δεδομένου των δύσκολων συνθηκών που οφείλονται αφενός στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού των υπηρεσιών μας και αφετέρου στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Παραπάνω από ένα χρόνο τώρα (από το τέλος του 2019) όλα τα τμήματα και τα καλλιτεχνικά σχήματα του Οργανισμού διαμορφώνουν, παράλληλα με το υπόλοιπο αυξημένο φόρτο εργασιών τους, το πρόγραμμα που σήμερα παρουσιάζουμε κι αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό. Για να καταλήξουμε στη σημερινή παρουσίαση προηγήθηκαν συζητήσεις σε κάθε δομή του Πολιτιστικού Οργανισμού, συνεδρίασαν βοηθητικές επιτροπές όπως η γνωμοδοτική επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης, εξετάστηκαν προτάσεις και ιδέες, διαμορφώθηκαν, εμπλουτίστηκαν και πήραν την τελική τους μορφή.
Το πρόγραμμα που προτείνουμε είναι ένας βασικός σχεδιασμός που θα εμπλουτίζεται, παίρνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας και τις προτάσεις που θα κατατίθενται από συλλογικότητες της πόλης μας.
Έτσι, για τη φετινή χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με τη συμμετοχή όλων των δομών του, όπως το Δημοτικό Ωδείο, τη Δημοτική Μπάντα, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, το Εικαστικό Εργαστήρι, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Χορευτικό Εργαστήρι και τη Λαϊκή Ορχήστρα του, θα ξεδιπλώσει μια βεντάλια εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων, αφιερωμένες στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης αξιοποιώντας και ενεργοποιώντας όλες τις μορφές τέχνης: θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος, λογοτεχνία.
Η έναρξη της επετειακής δραστηριότητας κρίθηκε πως πρέπει να είναι μετά τη λήξη του καρναβαλιού γιατί παράλληλες καρναβαλικές και επετειακές για το 1821 εκδηλώσεις δε θα ταίριαζαν ούτε σε μορφή ούτε σε περιεχόμενο και αισθητικά θα προκαλούσαν σύγχυση στην εικόνα της πόλης. Έτσι, αμέσως μετά τη λήξη του φετινού καρναβαλιού η πόλη θα γεμίσει με ήχους και εικόνες της Επανάστασης.
Τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην πανδημία δεν επιτρέπουν το πρώτο διάστημα του εορτασμού για μαζικές εκδηλώσεις, γι’ αυτό τους μήνες Μάρτιο- Απρίλιο – Μάιο δίνουμε έμφαση στο δημόσιο χώρο της πόλη,ς μετατρέποντας το σε μια πολυσημειακή υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης με αναφορά την Επανάσταση του 1821, που θα συνοδεύονται με μουσική και τραγούδια σχετικά της περιόδου.
Πιο συγκεκριμένα:
21 Μαρτίου Σε τέσσερις πλατείες της Πάτρας θα γίνουν υπαίθριες Εικαστικές Εκθέσεις με ανατυπωμένα έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου, με έργα του Μακρυγιάννη και Παναγιώτη Ζωγράφου, με χαρακτικά του Τάσσου και με Λάβαρα της Επανάστασης του 1821.
Στα διαφημιστικά πλαίσια των στάσεων των λεωφορείων, θα τοποθετηθούν έργα φιλελλήνων ζωγράφων.
24 Μαρτίου Φωτίζουμε όλα τα έργα τέχνης σε πλατείες με αγωνιστές του 1821. Με στόχο να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, προχωράμε στην καταγραφή, συντήρηση και φωτισμό των έργων τέχνης που βρίσκονται σε 11 πλατείες της Πάτρας με αγωνιστές του 1821 (των Παναγιώτη Καραντζά, Κωνσταντίνου Γιαννιά, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, Ιωάννη Καποδίστρια, Γρηγορίου Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Τριών Ναυάρχων, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο-Jean Moreas, Παπαφλέσσα, Οδυσσέα Ανδρούτσου και Τύμβο της Επανάστασης). Μαζί με την έκδοση σχετικού οδηγού διαδρομής στο κέντρο της πόλης με σχετικές περιγραφές και πληροφορίες, θα προβληθούν γλυπτικά έργα που συνήθως προσπερνούν το βλέμμα και την προσοχή του κατοίκου ή περαστικού.
Μάρτης-Απρίλης Σειρά Αναλογίων του ΔΗΠΕΘΕ με κείμενα για την περίοδο της σκλαβιάς την Επανάσταση και μέχρι την Έξωση του Όθωνα.
(οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν).
Από τον Ιούνιο που ευελπιστούμε πως θα επιτρέπονται οι δια ζώσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν θεατρικές και μουσικές παραγωγές με αναφορά το 1821, ενώ πολλές παραγωγές στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ θα έχουν σχετικό περιεχόμενο.
20-21 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, όλα τα σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, θα παρουσιάσουν παραγωγές τους σε πλατείες της πόλης με ιστορική αναφορά στην επανάσταση του 1821, θα γίνει προβολή κινηματογραφικής ταινίας. Πρόσκληση έχουν πάρει να συμμετέχουν και ανταποκρίνονται θετικά, το Μουσικό Σχολείο Πατρών, το Πανεπιστημίου Πατρών, όλες οι χορωδίες της πόλης μας και οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι.
Ιούλιος Θεατρική παράσταση από το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον τίτλο «Ελευθερία, Ύμνος των Ελλήνων» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και σε γειτονιές του Δήμου.
Μια από τις σημαντικότερες παραγωγές μας θα είναι η Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, την οποία έχει αναλάβει το Δημοτικό Ωδείο. Στόχος μας είναι να φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι του 2021, στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Εάν οι συνθήκες της πανδημίας δεν το επιτρέψουν, θα παρουσιαστεί στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, το Δεκέμβριο του 2021.
Σεπτέμβριος Θα παρουσιαστεί το έργο «Η Καντάτα της Ελευθερίας» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, βασισμένη σε κείμενα του Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού και Μακρυγιάννη.
Εξίσου σημαντικό θα είναι ένα αφιέρωμα στα Κλέφτικα Τραγούδια με τη συμμετοχή του Χορευτικού Εργαστηρίου.
Παράλληλα, η Δημοτική Πινακοθήκη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έκθεση με έργα και υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που αφορά στο 1821, ενώ προετοιμάζεται και κάποια έκδοση με σχετικό περιεχόμενο.
Με την παραπάνω πολιτιστική δραστηριότητα επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή το λαό της Πάτρας με την ιστορία του και κυρίως να δημιουργήσουμε ερεθίσματα για περαιτέρω μελέτη και γνώση της. Ευελπιστώντας πως τα συμπεράσματα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 να φτάσουν σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέα και νέο, μικρό επαγγελματία και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της μαχητικότητάς τους καθώς η Ελληνική Επανάσταση μας διδάσκει πως τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του, πως είναι αναντικατάστατος ο ρόλος του αγώνα στο να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Κατερίνα Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακοπούλου
Σχετικά Άρθρα
Eurovision 2025 – Εθνικός Τελικός: Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια τους
Επιστρέφει το Μεσολογγίτικο Καρναβάλι!
Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Κοπή Βασιλόπιτας και βραβεύσεις στις 17 Ιανουαρίου