Τι θα πει άραγε αυτοδημιούργητος ως προς το ελληνικό μουσικό στερέωμα; Αυτοδημιούργητος είναι ο Κωνσταντίνος Αργυρός, αυτοδημιούργητος είναι ο Οικονομόπουλος, ο Σαμπάνης και αρκετοί άλλοι που δε χωράνε να αναφερθούν.
- Άρα προς τι αυτή η συγκεκριμενοποίηση της ακόλουθης λίστας; Τι διαφορετικό έχουν οι 5 καλλιτέχνες που θα δείτε στη συνέχεια; Έχουν. Θυμίζουν έντονα την πορεία που είχε ο Παντελής Παντελίδης που από τα 15-20 βίντεο στο Youtube έφτασε να κάνει δίσκο και να γίνει για μια 3ετία, όσο του επέτρεψε η μοίρα του, ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδιστής με σαρωτικές επιτυχίες. Σου αρέσει δε σου αρέσει η μουσική του, δε γίνεται να αρνηθείς ότι έκανε επιτυχία που δεν είχε συναντήσει ξανά η ελληνική μουσική.
Κι επειδή πάνω στον Παντελίδη συγκεντρώθηκε η λάμψη αυτής της πρώτης φοράς, κάπως σαν να επισκίασε άλλες περιπτώσεις που είτε εμφανίστηκαν ταυτόχρονα είτε ακολούθησαν ελάχιστα πιο μετά.
Οι καλλιτέχνες που βάλαμε στη λίστα είναι αυτοί που βασίστηκαν στο ξεκίνημα σε δικές τους δυνάμεις, στο word of mouth ώστε να μαθευτεί πως τα live τους σε γεμίζουν και τιμούν κάθε ευρώ που ξοδεύει το κοινό τους, δεν ανήκουν σε μια δισκογραφική, έχουν στήσει οι ίδιοι το περιβάλλον τους και δεν θαμπώνονται εύκολα από τα πρόσκαιρα που μπορεί να τους παρουσιαστούν. Παραμένουν πιστοί σε αυτό που είναι μουσικά και καλλιτεχνικά και όπου τους βγάλει, όσο τους βγάλει.
Επιπλέον, έχουν τέτοιο αποθεματικό σε δικά τους τραγούδια που θα μπορούσαν άνετα να κρατήσουν μόνοι τους ή ως πρώτα ονόματα μια μεγάλη πίστα.
Ηλίας Καμπακάκης
Ο Καμπακάκης έγινε hit πάνω κάτω την ίδια περίοδο που έκανε το μεγάλο μπαμ ο Παντελίδης. Με το τραγούδι του Παλιοπράγματα να παίζει στα περισσότερα μαγαζιά, άρχισε να γίνεται γνωστός κι από κει και μετά ακολούθησε μια τόσο σεμνή πορεία, χωρίς να πουλήσει ποτέ κάτι από τον εαυτό του. Γράφει μόνος του τα τραγούδια του, έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα, ακούς ένα τραγούδι και ξέρεις ότι είναι αυτός και είναι χρυσός για μαγαζιά που στηρίζονται σε live, με το Opus στη Γλυφάδα και το Block στη Νέα Ερυθραία να είναι για χρόνια τα μέρη που τραγουδούσε σταθερά.
Θοδωρής Φέρρης
Παρότι είχε ένα ξεκίνημα που έδειχνε ότι θα καταλάβει τον δικό του χώρο μουσικά, κάπως ήρθαν οι καταστάσεις στη ζωή του που τον πείραξαν ψυχολογικά και όπως έχει πει, για ένα μεγάλο διάστημα σκεφτόταν να τα παρατήσει. Ώσπου εμφανίστηκε στη ζωή του ο Νίνο και του έδωσε την απαραίτητη ώθηση. Υπό αυτή την έννοια ο Φέρρης δεν είναι αυτοδημιούργητος, αφού έχει μαζί του σταθερά έναν τόσο καλό καλλιτέχνη όπως ο Νίνο, αλλά καθώς το όνομα του γιγαντώθηκε μέσα από τα live του, ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία.
Νίκος Απέργης
Όταν είχε πρωτοβγεί από το ριάλιτι Dream Show, δε φαινόταν ότι θα μπορούσε 14-15 χρόνια μετά να έχει τέτοια πορεία. Είναι ένας τραγουδιστής-μουσικός που έχτισε το όνομα του μέσα από τις live εμφανίσεις του και σιγά σιγά μέσα στα χρόνια προσέθετε νέα δικά του τραγούδια, με αποτέλεσμα κι αυτός να είναι μια περίπτωση πολύ κοντινή σε αυτή του Παντελίδη. Τα τελευταία 3-4 χρόνια μάλιστα βρίσκεται στο απόγειο της πορείας του και είναι από τις περιπτώσεις που τα views στο Youtube λένε την αλήθεια για το ταλέντο του.
Λένα Ζευγαρά
Η ιστορία της Λένας Ζευγάρα είναι ίσως η πιο γνωστή και χαρακτηριστική. Εμφανιζόταν για χρόνια σε μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη και η φήμη της είχε παραμείνει στα πλαίσια της πόλης. Όταν όμως ήρθε το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ το 2019 και τα τραγούδια της ταυτίστηκαν με πανηγυρισμούς ποδοσφαιριστών, έγινε το μπαμ και μέσα σε λίγες εβδομάδες η Λένα βρέθηκε στην Αθήνα, στο Tokyo, να σαρώνει, ενώ σίγουρα βοηθήθηκε κι από την καθημερινή προώθηση των τραγουδιών της στην εκπομπή του Μουτσινά. Αλλά κι αυτό δεν της δόθηκε χαριστικά, μα το κατέκτησε.
Πέτρος Ιακωβίδης
Εδώ έχουμε μια περίπτωση σουπερνόβα τύπου για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Δεν είναι μόνο ότι εμφανίστηκε από το πουθενά, όσον αφορά εμάς ως κοινό, αλλά κι ότι πέραν των δικών του τραγουδιών, είναι αποκλειστικός συνθέτης για τη Νατάσα Θεοδωρίδου, ενώ μοιράζει δημιουργίες του και σε άλλους καλλιτέχνες.
menshouse.gr
Σχετικά Άρθρα
Λιβανός: «Δέσμευση της Κυβέρνησης οι αυξήσεις μισθών και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας»
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τέλος χρόνου για την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή
Δ.Ε.Υ.Α.Μ.: Πρόταση για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού