Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 29.000 εμβολιασμοί μέχρι στιγμής και έχουμε ξεπεράσει το 1.464.000 εμβολιασμούς, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Είπε ότι αύριο αναμένεται να έχει ξεπεραστεί το ένα εκατομμύριο των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.
Υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ανέφερε πως ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού. Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. Επίσης 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου. Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, είπε ότι η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson το επόμενο τρίμηνο θα παραδώσει 1,2 εκατ. δόσεις, προς τη χώρα μας. Επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αρχές Απριλίου θα προστεθούν 272 εμβολιαστικά κέντρα.
«Καμία δικαιολογία» για μη εμβολιασμό
Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Αναφέρθηκε στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και ειδικότερα στη στάση της χώρα μας και των πολιτών. Η Ελλάδα, είπε, συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».
Τόνισε ότι ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί.
Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, σημείωσε, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο.TAGS:
topontiki.gr
Σχετικά Άρθρα
Στο Άγιον Όρος ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός
Αγρίνιο: Στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας η Εικόνα της Παναγίας «Χοζοβιώτισσας» από την Αμοργό
Δ.Ε.Η.: Ανάδειξη της αόρατης πραγματικότητας των γυναικών με αναπηρία θυμάτων έμφυλης βίας