Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι ο πόνος στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος μπορεί να πηγάζει από την αδυναμία άλλης μυϊκής ομάδας.
Σύμφωνα με τη μελέτη .. εάν τα γόνατα πονούν κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης είναι πιθανό να ευθύνονται οι αδύναμοι μύες του ισχίου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν πιο γυμνασμένους μύες στην περιοχή των γοφών έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνους στα γόνατα και η συσχέτιση αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αποτελεσματικότερη πρόληψη, ακριβέστερη διάγνωση και ταχύτερη αντιμετώπιση του πόνου στα γόνατα.
Όταν μύες του ισχίου είναι αδύναμοι, τα γόνατα έχουν την τάση να στρέφονται προς τα μέσα, με αποτέλεσμα να ασκείται υπερβολική πίεση στο πρόσθιο μέρος του γόνατος.
Αντιθέτως, εάν οι μύες του ισχίου είναι δυνατοί, ελέγχεται καλύτερα η κίνηση των ποδιών και του γόνατος όταν τρέχουμε και όταν γυμναζόμαστε γενικότερα, καθώς ασκείται πολύ λιγότερη πίεση στην άρθρωση του γόνατος.
Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο, όπως το «τρίξιμο», το πρήξιμο ή η αστάθεια της άρθρωσης, είναι δυνατό να αποκαλύψουν τη βαθύτερη αιτία των ενοχλήσεων.
Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στα γόνατα.
1. Σύμπτωμα: Πόνος ακριβώς κάτω από το γόνατο ή σε ολόκληρη την πρόσθια επιφάνεια της επιγονατίδας
Πιθανή αιτία: Τενοντίτιδα
Οι ποδηλάτες, οι δρομείς και όσοι κάνουν αθλήματα που περιλαμβάνουν συχνούς κραδασμούς (π.χ. μπάσκετ) είναι επιρρεπείς στη λεγόμενη τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα, η οποία προκαλεί πόνο σε ολόκληρη την επιγονατίδα ή ακριβώς κάτω από αυτή. Πρόκειται για τραυματισμό που προκαλείται από υπέρχρηση της άρθρωσης και χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή στον τένοντα που ενώνει τον τετρακέφαλο μυ με το οστό της κνήμης.
2. Σύμπτωμα: Ευαισθησία στην άρθρωση του γόνατος, πρήξιμο, τοπική άνοδος της θερμοκρασίας
Πιθανή αιτία: Θυλακίτιδα
Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται από μικρούς σάκους γεμάτους υγρό, που ονομάζονται θύλακες. Οι θύλακες εξασφαλίζουν τη «λίπανση» της άρθρωσης και παράλληλα λειτουργούν σαν προστατευτικά «μαξιλάρια» για τα οστά, ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο οι τριβές όταν κινούμαστε. Η φλεγμονή σε αυτούς τους θύλακες, κατάσταση γνωστή ως θυλακίτιδα, έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνεται στην άρθρωση εμφανές πρήξιμο και να υπάρχουν τριβές των οστών με τους παρακείμενους ιστούς, προκαλώντας πόνο. Η θυλακίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο, παρατεταμένης πίεσης στην άρθρωση (στήριξη στα γόνατα για πολλή ώρα), υπέρχρησης ή και λοίμωξης.
3. Σύμπτωμα: Πόνος κατά την κάμψη σε συνδυασμό με οίδημα και δυσκαμψία
Πιθανή αιτία: Ρήξη μηνίσκου
Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς του γόνατος. Ο μηνίσκος είναι ένα χόνδρινο «μαξιλαράκι» σε σχήμα μισοφέγγαρου που βρίσκεται πλευρικά στην άρθρωση του γόνατος. Κάθε γόνατο προστατεύεται από δύο μηνίσκους εκατέρωθεν. Στους νέους ανθρώπους, η ρήξη μηνίσκου προκαλείται σχεδόν πάντα από κάποιο σοβαρό τραυματισμό, όπως αυτοί που συμβαίνουν στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ή το τένις. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η ρήξη μπορεί να οφείλεται απλώς στη φθορά και την εκφύλιση του μηνίσκου.
4. Σύμπτωμα: «Κλικ» στο γόνατο, πόνος, πρήξιμο, αδυναμία της άρθρωσης
Πιθανή αιτία: Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
Πρόκειται για έναν τραυματισμό που παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε αθλητές. Ο πρόσθιος χιαστός (ACL) είναι ένας από κύριους συνδέσμους που σταθεροποιούν την άρθρωση του γόνατος και αποτρέπει την αφύσικη περιστροφή του. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συχνά συνδυάζεται με τη ρήξη μηνίσκου.
5. Σύμπτωμα: Δυσκαμψία, ευαισθησία, «τρίξιμο» και πρήξιμο στα γόνατα
Πιθανή αιτία: Οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος εκφυλιστικής αρθρίτιδας που πλήττει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι αποτέλεσμα της σταδιακής φθοράς του ιστού της άρθρωσης του γόνατος, η οποία ξεκινά ήδη από την ηλικία των 30 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί ευρύ φάσμα ενοχλήσεων, που περιλαμβάνουν τη δυσκαμψία, το πρήξιμο, το μειωμένο εύρος κίνησης ή και το «τρίξιμο» της άρθρωσης.
6. Σύμπτωμα: Πόνος εξωτερικά στο γόνατο που «ακτινοβολεί» στο ισχίο
Πιθανή αιτία: Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
Ακούγεται τρομακτικό, όμως αντιμετωπίζεται αρκετά εύκολα. Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια λωρίδα ιστού με μεγάλο μήκος, η οποία εκτείνεται από το ισχίο έως το γόνατο εξωτερικά. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε δρομείς, ποδηλάτες και γενικότερα σε όσους κάνουν συχνά επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος, λόγω της υπέρχρησης των μυών που συνδέονται με τη λαγονοκνημιαία ταινία.
giatros-in.gr
Σχετικά Άρθρα
«MasterChef»: Ο πιο ανατρεπτικός διαγωνισμός μαγειρικής ξεκινά!
«Η Παραλία»: Ένταση ανάμεσα σε Γράντο και Κερασία – Περιλήψεις (20-23/01)
«Ο Τιμωρός»: Ο Μάρκος επανέρχεται δριμύτερος στα εκδικητικά του πλάνα!