Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες σχετικά με τη θρεπτική αξία αλλά και τα πιθανά οφέλη του ανανά στην υγεία μας. Ποιο είναι το συστατικό που τον ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα φρούτα και ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωσή του.
- Ο ανανάς είναι αρκετά γλυκός ώστε να αντικαθιστά τα περισσότερα γλυκίσματα. Ταυτοχρόνως όμως είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά, που τον καθιστούν εξαιρετικά υγιεινό.
«Ο ανανάς έχει εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Ανά φλιτζάνι (165 γραμμάρια) παρέχει περίπου 80 θερμίδες και καθόλου αλάτι, χοληστερόλη ή κορεσμένα λιπαρά», λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Julia Zumpano, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Παρέχει επίσης 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 21,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 2,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι όμως πλούσιος και σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως:
- Βιταμίνη C – Ένα φλιτζάνι παρέχει το 131% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
- Μαγγάνιο – Παρέχει το 76% της ΣΗΔ
- Βιταμίνη Β6, χαλκό, θειαμίνη (παρέχει το 9% της ΣΗΔ από το καθένα)
- Φολικό οξύ – Παρέχει το 7% της ΣΗΔ
Ο ανανάς παρέχει επίσης αρκετό κάλιο, μαγνήσιο, νιασίνη (βιταμίνη Β3), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) και ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2). Παρέχει επίσης μικρή ποσότητα σιδήρου, καθώς και λίγη βιταμίνη Α και Κ, φώσφορο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
Πολλαπλά οφέλη
«Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών», εξηγεί η Dr. Zumpano. «Ασκεί επίσης αντικαρκινική δράση και προστατεύει από την καρδιοπάθεια και την αρθρίτιδα».
Το μαγγάνιο συμβάλλει στον σχηματισμό των οστών και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού. Οι φυτικές ίνες, εξ άλλου, είναι απαραίτητες για κορεσμό της πείνας και υγιές έντερο. Όσον αφορά τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αυτές βοηθούν τον οργανισμό να επεξεργάζεται την ενέργεια των τροφίμων. Είναι επίσης απαραίτητες για την δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι κύτταρ που μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς.
Επουλωτική και αντιφλεγμονώδης δράση
Αυτό όμως που καθιστά τον ανανά πραγματικά ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί το μοναδικό γνωστό τρόφιμο που περιέχει βρωμελαΐνη. «Η βρωμελαΐνη (bromelain) είναι ένα ένζυμο, το οποίο συμβάλλει στην επούλωση του δέρματος και των ιστών», εξηγεί η Dr. Zumpano. «Το ένζυμο αυτό παράγει ουσίες που καταπολεμούν τον πόνο και τη φλεγμονή».
Οι ιδιότητες αυτές σημαίνουν πως λίγος ανανάς στη διατροφή μετά από μία εγχείρηση ή τραυματισμό, μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ανάρρωση.
Μακροπρόθεσμα, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελαΐνης ενδέχεται να ασκούν και αντικαρκινική δράση. Και αυτό διότι η χρόνια φλεγμονή αποτελεί γενεσιουργό αιτία του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων.
Πέψη και αρθρίτιδα
Ο ανανάς μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη των τροφίμων. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με τις φυτικές ίνες όσο και με την βρωμελαΐνη. Οι φυτικές ίνες διεγείρουν την κένωση των εντέρων και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, υπάρχουν μερικά επιστημονικά δεδομένα ότι η βρωμελαΐνη διευκολύνει την πέψη.
Η αντιφλεγμονώδης δράση του ίδιου ενζύμου ενδέχεται να καταπραΰνει και τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. «Αν πονάνε οι αρθρώσεις σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να εντάξετε λίγο ανανά στη διατροφή σας», λέει η Dr. Zumpano. «Δεν πρέπει όμως να κάνετε αυτή την προσθήκη δίχως να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας, κυρίως αν παίρνετε φάρμακα».
Η σύσταση αυτή είναι σημαντική διότι η συστηματική κατανάλωση βρωμελαΐνης ενδέχεται να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων.
Απώλεια βάρους
Ο ανανάς θεωρείται επίσης ένα φρούτο που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών είναι ακρογωνιαίος λίθος κάθε σωστού προγράμματος αδυνατίσματος. Ο ανανάς όμως ίσως είναι λίγο καλύτερος για αδυνάτισμα, σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα.
Όντως, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ένζυμά του μπορεί να συμβάλλουν στην καύση του λίπους. Μπορεί επίσης να παρεμποδίζουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα.
«Για τα οφέλη του ανανά στην υγεία χρειαζόμαστε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα», λέει η Dr. Zumpano. «Πολλά από αυτά προέρχονται από έρευνες σε ζώα ή με μικρό αριθμό εθελοντών. Ωστόσο δεν θα βλάψει την υγεία του κάποιος που θα αρχίσει να τρώει λογικές ποσότητες από αυτό το φρούτο, μετά και από την έγκριση του γιατρού του».
newsit.gr
Σχετικά Άρθρα
Open Beyond: «Ευφάνταστα σενάρια, το κανάλι δεν πωλείται»
ΣΚΑΪ: Το «The People’s Choice» γίνεται… «Η Ελλάδα Ψηφίζει» και ξεκινά άμεσα!
«Ηλέκτρα»: Η Αγνή λέει στον Μπόγρη πως είναι έγκυος – Περιλήψεις (13-17/01)