Ροδάκινα: Το όφελος για την υγεία σου που δεν γνώριζες

Τα ροδάκινα μπορεί να φημίζονται κυρίως για τη νόστιμη γεύση τους αλλά παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία σας με κάθε δάγκωμα.

  • Τα ροδάκινα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα προς κατανάλωση, καθώς είναι ζουμερά και έχουν εξαιρετικά νόστιμη γεύση. Παράλληλα, αποτελούν μία ιδανική διατροφική επιλογή, καθώς παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία που δεν πρέπει να παραβλέπονται. Τα ροδάκινα παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών από χαλκό έως βιταμίνη C.

Στην πραγματικότητα, τα ροδάκινα έχουν συγκεκριμένες ενώσεις μέσα τους που μπορεί να παρέχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία σε όσους τα καταναλώνουν. Αυτές οι ενώσεις, τα καροτενοειδή και το καφεϊκό οξύ, είναι γνωστά ως φυτοθρεπτικά συστατικά και δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα.

Φορτωμένο με ισχυρές βιοδραστικές ενώσεις, μια σημαντική επίδραση της κατανάλωσης ροδάκινων είναι η μείωση της οξειδωτικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Αυτές οι ενώσεις έχουν βρεθεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων από το να γίνει καρκινικά. Άλλες πολυφαινόλες που βρίσκονται στα ροδάκινα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη ή μείωση του οξειδωτικού στρες από τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Μια μελέτη in-vivo του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry διαπίστωσε ότι τα φαινολικά του ροδάκινου ήταν αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της μετάστασης των καρκινικών κυττάρων του μαστού MDA-MB-435, με τους συγγραφείς της μελέτης να υποδηλώνουν ότι είτε η καθημερινή κατανάλωση δύο ή τριών ροδάκινων είτε συμπληρωμάτων που περιέχουν εκχύλισμα πολυφαινόλης ροδάκινου μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού μετά την αρχική διάγνωση ενός ασθενούς.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science &Technology διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες ροδάκινου έδειξαν αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τα υγιή κύτταρα.

Έτσι, ενώ μπορεί να καταναλώνε τα ροδάκινα κυρίως για τη νόστιμη γεύση τους, εκμεταλλεύεστε μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία σας με κάθε δάγκωμα.

news4health.gr