Η σαγηνευτική ομορφιά της λίμνης Βουλκαριάς

Μια μοναδική απόδραση λίγο έξω από την Βόνιτσα σε ένα μέρος που προσφέρεται για πολλές και διάφορες δραστηριότητες…

  • Η Βουλκαριά απέχει από την Βόνιτσα περίπου 9 χιλιόμετρα και αποτελεί μια καλή επιλογή για τους φυσιολάτρεις που σκοπεύουν να επισκεφθούν το βόρειο άκρο της Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για μια λίμνη που ενδείκνυται για περίπατο στη φύση, βαρκάδα στα μυστηριώδη νερά της, ψάρεμα ή βόλτα για την συγκομιδή φυσικών φαγώσιμων χόρτων. Αναμφίβολα είναι ένας μαγικός υδροβιότοπος που θα σας μαγέψει τόσο με την άγρια χλωρίδα της, όσο με την ιδιόμορφη πανίδα της…

Η λίμνη αποτελεί διάδρομος μετανάστευσης πουλιών, ενώ ο υγρότοπός της είναι διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Στην λίμνη παρατηρούνται Φαλαρίδες, Πάπιες, Ερωδιοί και αρκετά σπάνια Βίδρες.

Η έκταση υπολογίζεται 9,2 τ.χλμ. και έχει μέγιστο μήκος 4 χλμ. και μέγιστο πλάτος 3,5 χλμ.

Η επιφάνεια της λίμνης βρίσκεται λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λίμνη είναι ιδιαίτερα ρηχή με το μέγιστο βάθος της να φτάνει τα 2,9 μέτρα. Τα νερά της λίμνης χρησιμοποιούνταν για άρδευση και παρά την υψηλή τους αγωγιμότητα, δεν έχουν παρουσιασθεί κίνδυνοι παθογένεσης των εδαφών.

Στην αρχαιότητα, η λίμνη αναφέρεται από τον Στράβωνα, ο οποίος την ονομάζει Μυρτούντιον. Κοντά στις όχθες της δεσπόζουν οι αρχαίες πόλεις Ανακτόριο και Πάλαιρος. Να προσθέσουμε ότι δίπλα στην Βουλκαριά βρίσκεται το κάστρο της αρχαίας Παλαίρου όπου προσφέρει μια φοβερή θέα. Ποια άλλη; Την λίμνη Βουλκαριά…

iaitoloakarnania.gr