Σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου

Γιορτάζουν

Γερβάσιος.

Επέτειοι

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων (5-9 Νοεμβρίου 2018) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιδιώκει να καταστήσει ελκυστικότερη την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Στην χώρα μας, η επαγγελματική εκπαίδευση υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως επισημαίνει ο Γιοστ Κόρτε, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα απασχόλησης, το ποσοστό των μαθητών στα ελληνικά επαγγελματικά λύκεια της Ελλάδας είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Χρειάζεται σωστή ενημέρωση για το ρόλο που επιτελούν τα ΕΠΑΛ, τόσο προς τους μαθητές, αλλά και προς τους γονείς τους, οι οποίοι συχνά αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από αυτήν την επιλογή» υπογραμμίζει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινηματογράφων Τέχνης
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινηματογράφων Τέχνης καθιερώθηκε το 2016 από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Κινηματογράφων Tέχνης (CICAE) σε συνεργασία με την Europa Cinemas, το δίκτυο που προβάλλει τις ευρωπαϊκές ταινίες με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος του εορτασμού είναι να συστήσει την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ταινίας και να υποστηρίξει το έργο κινηματογραφικών χώρων και δικτύων κινηματογράφου, που τις προβάλλουν.

Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης)
Κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου, τα μέλη της Διεθνούς Ηλεκτροτεχνικής Επιτροπής (IEC), του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) και της Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακής Ένωσης (ITU), εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων, προς τιμήν των χιλιάδων ειδικών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι συνεργάζονται για την εκπόνηση των Διεθνών Προτύπων.
Τα Διεθνή Πρότυπα χρησιμοποιούνται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για να καλύπτουν απαιτήσεις της κοινωνίας, της αγοράς και της νομοθεσίας.
Επίσης, βοηθούν στην ανάπτυξη καλών πρακτικών και νέων τεχνολογιών, ενώ αποθαρρύνουν τη δημιουργία τεχνικών εμποδίων στις συναλλαγές μέσω των εθνικών νομοθεσιών.
Τα Διεθνή Πρότυπα προσφέρουν καθολικώς αποδεκτές και αναγνωρισμένες λύσεις, με στόχο την πρόληψη θανάτων και τραυματισμών που οφείλονται στις φυσικές καταστροφές, τις μεταφορές, τα ατυχήματα, τις βιομηχανικές καταστροφές και τις επιδημίες.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

14 Οκτωβρίου 1958
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Σόλωνας Γκίκας ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε στην εταιρεία ΕΤΜΕ, η οποία προχώρησε σε κοινοπραξία με την Ιταλική «ΥΔΡΟ», την εκπόνηση της μελέτης για την αξιοποίηση των πεδιάδων του κάτω Αχελώου. Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιοποίηση 450.000 στρεμ. (340.000 στρ. στην περιοχή Αγρινίου – Μακρυνείας, 170.000 στρ. στην περιοχή Νεοχωρίου – Κατοχής, και 40.000 στρ. στην περιοχή Φοινικιάς Μεσολογγίου). Όπως δήλωσε ο υπουργός, η μελέτη αυτή, ήταν σε εξέλιξη εκείνη την χρονική περίοδο, και είχαν ήδη δημοπρατηθεί ορισμένα τμήματά της, τα οποία αφορούσαν στην περιοχή του Αγρινίου. Ένα από αυτά ήταν και η σήραγγα της Λυσιμαχείας, συνολικού μήκους 6.410 μέτρων και διαμέτρου 5,20 μέτρων, η οποία αποτελούσε δύσκολο και σοβαρό έργο, ο χρόνος ολοκλήρωσης του οποίου προβλεπόταν να είναι τριάμισι χρόνια. Η κατασκευή της σήραγγας είχε ως στόχο την επίλυση του αποστραγγιστικού και αποχετευτικού προβλήματος της περιοχής Αγρινίου με τρόπο ανεξάρτητο από το ύψος των νερών στην κοίτη του Αχελώου.(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλ. 15.10.1958, Σελίδα 3)

…και αλλού

1322
Ρόμπερτ δε Μπρους
Ο σκωτσέζος πολέμαρχος Ρόμπερτ δε Μπρους νικά το βασιλιά των Άγγλων, Εδουάρδο Β’, στη μάχη του Μπάιλαντ και ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

 

 

 

1862
Το απομεσήμερο ο αθηναϊκός λαός συγκεντρώνεται στην Πλατεία Όθωνος για να πανηγυρίσει την έξωση του Όθωνα. Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως, Δημήτριος Βούλγαρης, απευθύνεται προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Ανάμεσα στα άλλα ακούγονται και τα εξής: «Ας ορκισθώμεν επί της Πλατείας ταύτης, της λαβούσης ήδη το ωραίον της Ομονοίας όνομα, και ας είπη έκαστος εξ ημών: Ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις».

1863
Άλφρεντ Νόμπελ
Ο σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.

 

 

1944
Έρβιν Ρόμελ
Ο γερμανός αρχιστράτηγος Έρβιν Ρόμελ, γνωστός και ως «αλεπού της ερήμου» για τις επιχειρήσεις που είχε διεξάγει στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτοκτονεί πίνοντας δηλητήριο. Είχαν αποκαλυφθεί οι επαφές του με τους συνωμότες που είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον Χίτλερ και του είχε δοθεί η επιλογή μεταξύ δίκης και αυτοκτονίας.

1990
Αντώνης Τρίτσης
Δημοτικές εκλογές διενεργούνται στην Ελλάδα. Στην Αθήνα εκλέγεται δήμαρχος ο Αντώνης Τρίτσης, στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και στον Πειραιά ο Στέλιος Λογοθέτης.

 

 

 

1998
Αμάρτια Σεν
Το Νομπέλ Οικονομίας απονέμεται στον ινδό καθηγητή του Πανεπιστημίου Τρίνιτι του Κέμπριτζ, Αμάρτια Σεν, για τη συμβολή και το έργο του στις οικονομικές αναλύσεις για το Κράτος Πρόνοιας.

 

 


Γεννήσεις

1852
Δημήτριος Καμπούρογλου
Δημήτριος Καμπούρογλου, έλληνας ιστοριοδίφης και λογοτέχνης. (Θαν. 21/2/1942)

 

 

 

1906
Χασάν αλ-Μπάνα
Χασάν αλ-Μπάνα, αιγύπτιος δάσκαλος και ιμάμης, ιδρυτής των «Αδελφών Μουσουλμάνων». (Θαν. 12/2/1949)

 

 

 

1939
Ραλφ Λόρεν
Ραλφ Λόρεν, αμερικανός σχεδιαστής μόδας.

 

 

 

 


Θάνατοι

1990
Λέοναρντ Μπέρνσταϊν
Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, αμερικανός διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης. (Γεν. 25/8/1918)

 

 

 

1995
Ελένη Βλάχου
Ελένη Βλάχου, ελληνίδα δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή». (Γεν. 18/12/1911)

 

 

 

2004
Βλάσης Μπονάτσος
Βλάσης Μπονάτσος, έλληνας ρόκερ, ηθοποιός και σόουμαν. (Γεν. 30/11/1949)

 

 

 

 


Πηγή: © SanSimera.gr και Αρχείον Αγρινίου | Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας
«Αgrinio 365» Media Group  | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr