Σαν σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Νεόφυτος, Χαρίτων, Χαριτώ.


Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Από το 2007, η «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC) καθιέρωσε την 28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη λύσσα.

Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές στατιστικές, ένας άνθρωπος πεθαίνει από λύσσα κάθε δέκα λεπτά και περίπου 55.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας από το 1987.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

28 Σεπτεμβρίου 1954

Ανακοινώθηκε ο κατάλογος των πόλεων και των χωριών ολόκληρης της χώρας, τα οποία θα αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα μετά από έγκριση των πινάκων του προγράμματος παραγγελιών ηλεκτρολογικού υλικού από τις γαλλικές πιστώσεις. Με τα υλικά αυτά θα κατασκευασθούν, αναφέρει η ανακοίνωση, το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οι εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για τη διοχέτευση ρεύματος στην κατανάλωση. Ανάμεσα στις 531 πόλεις και χωριά που θα εξυπηρετηθούν από αυτά τα δίκτυα είναι και το Αγρίνιο. Οι άλλες κατοικημένες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που θα «πάρουν» ρεύμα είναι: Νέα Αβόρανη, Χαλίκι, Παναιτώλιο, Βλοχός, Καινούργιο, Παραβόλα, Μαντάνισσα, Βαριά, Περιβός, Παπαδάτες, Κάτω Κεράσοβο, Ζευγαράκι, Ναύπακτος, Παληοπαναγιά, Κατοχή, Νεοχώρι, Αιτωλικό, Αντίρριο, Μυρτιά, Αγ. Σοφία, Θέρμο, Δοκίμι, Δαφνιάς, Μπουρλέσα, Γαβαλού, Τριχώνιο, γραμματικού, Ματαράγκα, Βαλτί, Αγγελόκαστρο, Λυσιμαχία, Κλεισορεύματα, Κολωνέικα, Σταμνά, Παλιομάνινα και Μεσολόγγι. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 29.9.1954, σελ. 5)

…και αλλού

1864
Η ίδρυση της Διεθνούς Ενωσης Εργατών
Ιδρύεται στο Λονδίνο η Διεθνής Ένωση Εργατών, που αποτέλεσε την Πρώτη Διεθνή.

 

 

 

1893
Ο πορτογάλος έμπορος κρασιών Αντόνιο Ντ’ Αλμέιδα ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Πόρτο.

 

 

 

 

1922
Εκκένωση της Ανατολικής Θράκης
Υπογράφεται στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία, σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο. Η ανακωχή, αν και αφορά άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Θράκη, υπογράφεται χωρίς την παρουσία Έλληνα αντιπροσώπου. Λίγες μέρες αργότερα θα αρχίσει η εκκένωση της ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.

1964
Η πρώτη απόπειρα εορτασμού της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ σε ανοικτό χώρο μετά το 1949 παρεμποδίζεται από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πρόκληση προς το έθνος».

 

 

2000
Κώστας Κεντέρης
Ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με χρόνο 20.09. Η Ελλάδα είχε να κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς.

2013
Ο γ.γ. της «Χρυσής Αυγής», Νίκος Μιχαλολιάκος.
Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.). Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.

 

 


Γεννήσεις

551 π.Χ.
Κομφούκιος
Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου, κινέζος φιλόσοφος. (Θαν. 479 π.Χ.)

 

 

 

1893
Γιάννης Σκαρίμπας
Γιάννης Σκαρίμπας, Ιδιότυπος ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, που χρονικά μόνο τοποθετείται στη γενιά του τριάντα. Αποτελεί μια μοναχική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα, και για πολλά χρόνια αγνοήθηκε από την κριτική. (Θαν. 21/1/1984)

1934
Μπριζίτ Μπαρντό
Μπριζίτ Μπαρντό, γαλλίδα ηθοποιός.

 

 

 

 


Θάνατοι

1966
Αντρέ Μπρετόν
Αντρέ Μπρετόν, γάλλος σουρεαλιστής ποιητής, που έγραψε και το «Μανιφέστο του Σουρεαλισμού». (Γεν. 19/2/1896)

 

 

 

1990
Νίκος Καρούζος
Νίκος Καρούζος, έλληνας ποιητής. (Γεν. 17/7/1926)

 

 

 

 

1991
Μάιλς Ντέιβις
Μάιλς Ντέιβις, αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ. (Γεν. 26/5/1926)