Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
29 Αυγούστου 2020 | 241η ημέρα του έτους
- Ανατολή Ήλιου: 06:53΄ | Δύση Ήλιου: 19:58΄
Χρόνια πολλά στον Αρκάδιος, Αρκαδία.
Antenna Star 103,5 fm | Γράφει και επιμελείται ο Λευτέρης Τηλιγάδας
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών
-
- Πριν από περίπου 65 χρόνια, η σοβιετική ηγεσία αποφάσισε να δημιουργήσει στο Καζακστάν, κοντά στην πόλη Σεμιπαλατίνσκ, ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών. Από το 1949 έως το 1989, στο σημείο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 450 δοκιμές. Εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Καζάκοι εμφάνισαν μορφές καρκίνου ή γεννήθηκαν με δυσπλασίες, που συνδέονται με την ραδιενέργεια.Αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, το Καζακστάν έκλεισε το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ, στις 29 Αυγούστου 1991.
- Μετά από αίτημα της κυβέρνησης της χώρας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε το 2009 την 29η Αυγούστου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών. Στόχος είναι τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών τους για τις «συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών και την ανάγκη κατάργησή τους, ως μέτρο επίτευξης του στόχου για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».
Χριστιανικό Εορτολόγιο
- Ορθόδοξη Εκκλησία
- Αποτομή τιμίας κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου
Οσίων Αρκαδίου, επισκόπου Σαλαμίνος εν Κύπρω, του θαυματουργού
Θεοδώρας της εξ Αιγίνης,
Βασιλείου αυτοκράτορας, του Μακεδόνος
- Αποτομή τιμίας κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου
- Καθολική Εκκλησία.
- Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Μάρτυρος Σαβίνης εκ Ρώμης.
- Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Σαν σήμερα στο Αγρίνιο…
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 1957
- Ο Γ. Μπασ., ετών 39, κάτοικος Ματαράγκας, έλουσε με βιτριόλι τη γυναίκα του Ιουλία στη θέση Συκιά της Μακρυνείας, καθώς και τον εραστή της Κλ. Αποστ., 29 ετών, τον οποίο αμέσως μετά σκότωσε με μαχαίρι. Η γυναίκα η οποία έφερε βαρύτατα εγκαύματα έπεσε στο οδόστρωμα και διακομίσθηκε αναίσθητη στο νοσοκομείο του Αγρινίου. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 29/8/1957)
… στην Ελλάδα …
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 1499
- Οι Ενετοί παραδίδουν τη Ναύπακτο στους Οθωμανούς.
- Μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Βενετών και Τούρκων για την κυριαρχία επί της Ναυπάκτου, η πόλη περιέρχεται στα χέρια των Οθωμανών. Ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Β΄, θέλοντας να εξασφαλίσει την είσοδο του Κορινθιακού από ενδεχόμενη δυτική επίθεση, έχτισε τα δύο κάστρα του Ρίου και του Αντιρρίου, τα «Μικρά Δαρδανέλια», όπως λέγονται.
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 1824
- Ο ελληνικός στόλος νικά τον οθωμανικό στη ναυμαχία του Γέροντα.
- Υπήρξε πολεμική ναυτική συμπλοκή της Επανάστασης του 1821, κατά την οποία οι Έλληνες κατήγαγαν μεγάλη νίκη εναντίον του συνασπισμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 στον κόλπο του Γέροντα (Τσάταλα), απέναντι από τη Λέρο. Αρχηγοί του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ήταν ο Αιγύπτιος Ισμαήλ Γιβραλτάρ και ο Τούρκος Χοσρέφ Πασάς, ενώ τον ελληνικό στόλο, που συνεπικουρούνταν από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες, διοικούσε ο Ανδρέας Μιαούλης.
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 1922
- Πυρπόληση και Καταστροφή της Σμύρνης.
- Με τον όρο καταστροφή της Σμύρνης ή αλλιώς Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και η πυρπόληση της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού, του ιδίου του Μουσταφά Κεμάλ και των ατάκτων του στην πόλη. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα και πολιορκούντο από τους Τούρκους. Την πολιορκία την έσπασε με το ασκέρι του ο Έλληνας καπετάνιος Σιδερής (Ισίδωρος) Πανταζόπουλος, που επί πολλά έτη πολεμούσε τους άτακτους Τσέτες ληστές στα γύρω βουνά. Οι Έλληνες μπήκαν μέσα στην εκκλησία και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους πολιορκημένους, όμως, οι πολυπληθέστεροι Τούρκοι γρήγορα ανασυντάχθηκαν και παίρνοντας πυρίτιδα από γειτονική πυριταδαποθήκη, περικύκλωσαν και πάλι την εκκλησία και την ανατίναξαν. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 31 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο). Σήμερα η επέτειος αυτή στην πραγματικότητα είναι η 13η Σεπτεμβρίου, καθώς την επόμενη χρονιά εισήχθη στην Ελλάδα το νέο ημερολόγιο.
Κυριακή, 29 Αυγούστου 1965
- Καταψηφίζεται και η κυβέρνηση Τσιριμώκου, ύστερα από ένα πενθήμερο αγωνιωδών διαβουλεύσεων.
- Στις 15 Ιουλίου 1965 ο Γ. Παπανδρέου εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο, επειδή θέλησε να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από τη στιγμή αυτή αρχίζει η περίοδος που θα μείνει στην ιστορία ως «Ιουλιανά» ή «Αποστασία». Στη διάρκεια της σχηματίστηκαν κυβερνήσεις από μέλη της Ενώσεως Κέντρου, παρά τη σφοδρή αντίθεση του αρχηγού της Γ. Παπανδρέου και της πλειοψηφίας των βουλευτών της. Ο Γ. Παπανδρέου είχε ήδη κηρύξει νέο «ανένδοτο αγώνα» κατά της συνταγματικής εκτροπής.
- Πρώτη κυβέρνηση αυτής της περιόδου, η Κυβέρνηση Αθανασιάδη-Νόβα, η οποία ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στις 4 Αυγούστου, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους και «πέφτει». Ο Κωνσταντίνος δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Στέφανο Στεφανόπουλο, αλλά την άλλη μέρα ο Στεφανόπουλος καταθέτει την εντολή, χωρίς να σχηματίσει κυβέρνηση.
- Στις 18 Αυγούστου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης παίρνει ο Ηλίας Τσιριμώκος. Μαζί με τους Στεφανόπουλο, Νόβα και Κ. Μητσοτάκη προσπαθεί με πιέσεις και υποσχέσεις να βρει πολιτικούς της Ε.Κ. να αναλάβουν υπουργοί. Τελικά η κυβέρνησή του ορκίζεται δύο ημέρες αργότερα. Στο μεταξύ οι ταραχές στους δρόμους συνεχίζονται. Στις 28 Αυγούστου γίνεται ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη της Βουλής και η κυβέρνηση Τσιριμώκου καταψηφίζεται και αυτή με 159 ψήφους κατά και 135 υπέρ.
…και στον κόσμο
Κυριακή, 29 Αυγούστου 2004
- Λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, επισήμως γνωστοί ως Αγώνες της XXVVIII Ολυμπιάδας φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα, από τις 13 μέχρι τις 29 Αυγούστου 2004.
- Οι Αγώνες αυτοί κατέληξαν σε μία μεγάλη γιορτή στις 29 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο που είχε φιλοξενήσει και την Τελετή Εναρξης. Περίπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο για να παρακολουθήσουν την τελετή. Στόχος της γιορτής ήταν να υπογραμμίσει την υπερηφάνεια των Ελλήνων για τη χώρα τους και τον πολιτισμό τους.
… και στον κόσμο …
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 1498
- Ο Βάσκο ντα Γκάμα αναχωρεί από το Καλικούτ για να επιστρέψει στην Πορτογαλία.
- Ο Βάσκο ντα Γκάμα ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος, ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Ινδία μέσω θαλάσσης συνδέοντας την Ευρώπη με την Ινδία, πραγματοποίησε τον περίπλου της Αφρικής. Η ανακάλυψη από τον Βάσκο ντα Γκάμα του θαλάσσιου δρόμου για την Ινδία άνοιξε τον δρόμο στην δημιουργία της Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας στην Ασία που διατηρήθηκε πολλούς αιώνες. Ο θαλάσσιος δρόμος του Βάσκο ντε Γκάμα επέτρεψε στους Πορτογάλους να αποφύγουν τους κινδύνους που καραδοκούσαν τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Αραβική χερσόνησο. Το συνολικό μήκος της θαλάσσιας απόστασης που κάλυπτε το ταξίδι ήταν τεράστιο, ξεπερνούσε ακόμα και τον περίπλου της Γης γύρω από τον Ισημερινό. Μετά από δεκάδες απόπειρες ναυτικών να φτάσουν στην Ινδία με αποτέλεσμα πολλά ναυάγια και αμέτρητους θανάτους ο Βάσκο ντε Γκάμα ήταν ο πρώτος που προσάραξε στην Κοχικόδε (20 Μαίου 1498). Οι εμπορικοί δρόμοι της Πορτογαλίας που μέχρι τότε ήταν περιορισμένοι στις ακτές της βόρειας και Δυτικής Αφρικής επεκτάθηκαν σημαντικά.
Σάββατο, 29 Αυγούστου 1898
- Ιδρύεται η Goodyear Tire and Rubber Company.
- Ο Τσαρλς Γκουντγίαρ (Charles Goodyear) ήταν Αμερικανός εφευρέτης, ο οποίος το 1839 ανέπτυξε μία διαδικασία βουλκανισμού του καουτσούκ, μία μέθοδο που τελειοποίησε το 1844 ενώ ζούσε και εργαζόταν στο Σπρίνγκφιλντ (Μασαχουσέτη) και για την οποία έλαβε στις 15 Ιουνίου του 1844 το υπ’ αριθμ. 3633 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α.
- Φρανκ Σαϊμπέρλινγκ, ένας αμερικάνος κεφαλαιούχος, αγόρασε από τον Γκουντγίαρ, έναντι 200 χιλιάδων, την πατέντα και ίδρυσε ένα εργοστάσιο κατασκευής ελαστικών που είχε την έδρα του στο Ακρον του Οχάιο.
- Ο Γκουντγίαρ πέθανε πάμπτωχος στη Νέα Υόρκη, την 1η Ιουλίου του 1860, αλλά ο τάφος του, στο Νιου Χέιβεν, του Κονέκτικατ είναι μεγαλοπρεπής, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία.
- img class=”alignleft” src=”https://antenna-star.gr/wp/wp-content/uploads/2020/08/14-goodyear.jpg” />
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 1966
- Οι Beatles δίνουν τη τελευταία τους συναυλία στο Κάντλστικ Παρκ (Candlestick Park) στην Καλιφόρνια.
- Οι Beatles δίνουν τη τελευταία τους συναυλία στο Κάντλστικ Παρκ (Candlestick Park) στην Καλιφόρνια.
Σαν σήμερα 29η Αυγούστου γεννήθηκαν:
Το 1632 | Τζων Λοκ
- Ο Τζων Λοκ, ήταν Άγγλος φιλόσοφος και γιατρός. Θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς στοχαστές του Διαφωτισμού και είναι ευρύτερα γνωστός, ως ο πατέρας του Κλασικού Φιλελευθερισμού.
- Αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο του αγγλικού κινήματος του εμπειρισμού. Μαζί με τον Ντέιβιντ Χιουμ (1711-1776) και τον Τζωρτζ Μπέρκλεϋ (1684-1753) σχηματίζει το τρίπτυχο των φιλοσόφων του αγγλικού Διαφωτισμού και του επερχόμενου εμπειρισμού.
Το 1920 | Τσάρλι Πάρκερ
- O Τσάρλι Πάρκερ (Charlie Parker Jr., 29 Αυγούστου 1920 – 12 Μαρτίου 1955) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αφροαμερικανούς μουσικούς της τζαζ, συνθέτης και άλτο σαξοφωνίστας. Η επίδρασή του στην εξέλιξη της τζαζ θεωρείται πολύ σημαντική, ενώ συνέβαλε καθοριστικά, μαζί με τον Ντίζι Γκιλέσπι, στη διαμόρφωση του μπίμποπ κατά τη δεκαετία του 1940. Συχνά αναφέρεται και με το ψευδώνυμο Μπερντ (Bird ή Yardbird), το οποίο απέκτησε στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του και το διατήρησε μέχρι το τέλος της.
Το 1931 | Στέλιος Καζαντζίδης
- Ο Στέλιος Καζαντζίδης (Νέα Ιωνία Αττικής, 29 Αυγούστου 1931 – Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2001) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. Από πολλούς θεωρείται ως ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής και η σπουδαιότερη φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
- Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του, που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς, του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη υπήρξε ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.
- Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τραγούδησε δημιουργίες μεγάλων συνθετών (Μάνος Χατζιδάκις, Άκης Πάνου, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Λεοντής, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ζαμπέτας κ.ά.) και στιχουργών (Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας, Σώτια Τσώτου, Χαράλαμπος Βασιλειάδης κ.α.)
Το 1934 | Δημήτρης Παπαμιχαήλ
- Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ από τα εφηβικά του χρόνια είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο. Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργία καθώς είχε κερδίσει μια υποτροφία στην Αγγλία. Ωστόσο, το 1952 έδωσε κρυφά εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και τελικά πέρασε. Εκεί γνώρισε την Αλίκη Βουγιουκλάκη, μελλοντική σύζυγο και συνεργάτη του. Αποφοίτησε από το Εθνικό με βαθμό «Άριστα». Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο «Γλάρο» του Τσέχωφ και ακολούθησε ο ρόλος του Πολύδωρου στην Εκάβη του Ευριπίδη το 1955. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και από το 1962 συγκρότησε δικό του θίασο στο ελεύθερο θέατρο. Έπαιξε δίπλα στην Κυβέλη, την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Αλέξη Μινωτή. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη το 1957. Επίσης συμμετείχε σε μεγάλες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως το Ποτέ την Κυριακή (1960) και Τα κόκκινα φανάρια (1963) ενώ ταινία σταθμός στην σταδιοδρομία του ήταν η ταινία Παπαφλέσσας (1971), που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου και η οποία κόστισε 12.009.000 δραχμές.
- Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συνθιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι, στον κινηματογράφο αλλά και στη ζωή. Υπήρξε πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και πρόεδρος του συλλόγου ηθοποιών βορείου Ελλάδος.
Σαν σήμερα 29η Αυγούστου πέθαναν:
Το 1912 | Αλέξανδρος Καραμανλάκης
- Έλληνας πρωτοπόρος της αεροπορίας. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1884 ή στην Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από το Ρίο της Πάτρας. Πατέρας του ήταν ο έμπορος Θεμιστοκλής Καραμανλάκης και μητέρα του η Ευριδίκη Καραμανλάκη. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από νεαρή ηλικία και τον Ιανουάριο του 1911 ξεκίνησε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα Ανεξάρτητος Αθηνών.
- Με το ιδιόκτητο αεροσκάφος του, ένα Bleriot XI 50 ίππων, αποπειράθηκε δύο φορές να ταξιδέψει από το Ρίο ως την Αθήνα αλλά απέτυχε. Στην πρώτη περίπτωση απογειώθηκε και πέταξε για λίγο πάνω από την πόλη της Πάτρας, ενώ στη δεύτερη κατά την προσπάθεια της απογείωσής του από την Εγλυκάδα τραυματίστηκε και κατά την πτώση προκλήθηκαν σοβαρές φθορές στο αεροσκάφος του. Στις 17 Ιουλίου 1912 κατάφερε να φτάσει σε υψόμετρο 2.200 μέτρων ενώ στις 19 Αυγούστου στα 3.050 μέτρα. Μετά τις επιτυχίες αυτές πείστηκε πως πλέον μπορούσε να πετάξει από την Αθήνα στην Πάτρα. Το πρωί της 29ης Αυγούστου απογειώθηκε από την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, αλλά μετά από δύο ώρες στον αέρα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει προσθαλάσσωση στον Κορινθιακό κόλπο, λόγω βλάβης στη μηχανή του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος έχασε ύψος, ενώ ο Καραμανλάκης προσπαθούσε να απεμπλακεί από τα σχοινιά και σύρματα του αεροσκάφους. Τελικά, δεν τα κατάφερε και πνίγηκε στο βυθιζόμενο αεροπλάνο του.
Το 1944 | Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου)
- Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1907 φτάνει στο Παρίσι, για να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες – ως συνέχεια των σπουδών του στη Νομική σχολή Αθηνών – όμως αποφάσισε να τις εγκαταλείψει γρήγορα για να γραφτεί στο Ωδείο Παρισίων, όπου θα έχει καθηγητές τον Gabriel Fauré, τον Camille Saint-Saëns και τον Émile Pessard. Στο Παρίσι είχε εκδόσει περίπου 300 συνθέσεις, τραγούδια, μουσική για πιάνο, για οπερέτα, για μπαλέτο κ.α. και έγινε ιδιαίτερα γνωστός. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους και συμμετείχε σε περιοδείες σε διάφορες χώρες ως το 1930, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δημιούργησε την περίφημη «Μάντρα του Αττίκ.»
- Λίγο πριν από τον θάνατό του πρωταγωνίστησε στην ταινία Χειροκροτήματα του Γιώργου Τζαβέλλα που είχε κάποια σχεδόν αυτοβιογραφικά στοιχεία.
- Λίγους μήνες μετά αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ένα επεισόδιο με ένα Γερμανό στρατιώτη, που τον χτύπησε καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του, φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή για μια προαναγγελθείσα αυτοκτονία, αποτέλεσμα κατάθλιψης, στην οποία είχε περιπέσει[4].
Το 1915 | Ίνγκριντ Μπέργκμαν
- Σουηδή ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με τρία Όσκαρ στο ενεργητικό της και δύο Έμμυ. Γεννήθηκε σαν σήμερα, 29 Αυγούστου 1915, στη Στοκχόλμη και πέθανε πάλι σαν σήμερα, 29 Αυγούστου 1982). Σπούδασε στη Βασιλική Δραματική Σχολή της Στοκχόλμης και ως φοιτήτρια ακόμη, εμφανίσθηκε στο θέατρο κατακτώντας αμέσως τη συμπάθεια του κοινού. Λαμβάνοντας το 1938 το δίπλωμά της, άρχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο όπου και διέπρεψε.
- Το 1945 έλαβε το βραβείο «Όσκαρ» για τη συμμετοχή της στην ταινία «Εφιάλτης». Είχε κερδίσει επίσης βραβείο Τόνυ για Καλύτερη Ερμηνεία Πρωταγωνιστικού Γυναικείου Ρόλου σε Θεατρικό Έργο, στην πρώτη απονομή των Τόνυ το 1947. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει τέταρτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Μιλούσε αγγλικά και γαλλικά.
- Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είχε αρχικά παντρευτεί τον Σουηδό γιατρό Πέτερ Λίνστοβ και σε δεύτερο γάμο τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσσελίνι. Απεβίωσε στο Λονδίνο το 1982.
Το 1987 | Λι Μάρβιν
- Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1965, «Η Λησταρχίνα» (Cat Ballou), όπου εμφανίστηκε στο πλευρό της Τζέιν Φόντα υποδυόμενος έναν ξεπεσμένο και μεθύστακα πιστολά. Ο ρόλος αυτός του χάρισε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Κωμωδία και Βραβείο BAFTA.
Ο ηθοποιός ήταν γνωστός για τη βαριά του φωνή, τα λευκά του μαλλιά και το υψηλό του ανάστημα.
Φωτογραφία Ανάρτησης: Θέρμο: Ανασκαφή του Ιερού (Φωτογραφία της ανασκαφής Σωτηριάδη)
Antenna Star radio fm 103,5
Πηγές: sansimera.gr, «Αρχείον Αγρινίου», el.wikipedia.org
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας