Τμήμα που βρίσκεται στο Μηχανογραφικό 2021 οδηγείται σε κατάργηση μέσω συγχώνευσης Μηχανογραφικό 2021:
- Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ενεκρίθη εχθές από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με συντριπτική πλειοψηφία. Πιο αναλυτικά, το Προεδρικό Διάταγμα, το σχέδιο του οποίου εγκρίθηκε από την Σύγκλητο, οριστικοποιεί την κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Αγρινίου αλλά προβλέπει και την κατάργηση μέσω… συγχώνευσης- με Γεωπονικό τμήμα του Τμήματος Μηχανικών-Περιβάλλοντος (Αγρινίου) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για τμήμα που περιλαμβάνονταν στα μηχανογραφικά που συμπληρώθηκαν μέχρι χθες που έληγε η προθεσμία.
Οι φοιτητές αυτοί θα εισαχθούν σε μια πολυτεχνική σχολή αλλά θα σπουδάσουν υπό την ομπρέλα μιας γεωπονικής… «Κλείνουν το μοναδικό πολυτεχνικό τμήμα στο Αγρίνιο την στιγμή που μέχρι χθες ήταν ενεργή η υποβολή Μηχανογραφικών δελτίων.
Το μοναδικό τμήμα Περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Πελοπόννησο την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο κλείνει και γίνεται ένα τμήμα που δεν υπάρχει πουθενά και αναμφίβολα θα αποτελέσει ένα τμήμα μη ελκυστικό καθώς δεν υπάρχει τμήμα περιβάλλοντος στις γεωτεχνικές επιστήμες άρα δεν θα έχει και επαγγελματικά δικαιώματα» αναφέρει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Διαχειριστών Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελούσε θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με τον πρόεδρο του εν λόγω Τμήματος.
Ουσιαστικά το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει και την κατάργηση μέσω συγχώνευσης του Τμήματος Μηχανικών-Περιβάλλοντος (Αγρινίου) του Πανεπιστημίου Πατρών. Προετοιμάζει εξάλλου την μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (θα υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση) και αφήνει το Αγρίνιο με μόλις δύο Τμήματα Γεωπονικής Σχολής (Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων).
Στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής επικρατεί αναβρασμός καθώς –όπως σημειώνει- ο πρόεδρος του Φραγκίσκος Κουτελιέρης το σχέδιο ΠΔ διαφοροποιείται από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που υπερψήφισε η Σύγκλητος στα εξής: (α) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα μέλη ΔΕΠ που δεν ταιριάζουν ούτε στην Αειφορική Γεωργία, ούτε σε κανένα από τα άλλα τρία Τμήματα, (β) δεν αναφέρεται τίποτε για το διατμηματικό ΜΠΣ με αντικείμενο το Περιβάλλον, και (γ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ποιός θα αποδίδει την ισοτιμία των αποφοίτων.
Ο πρόεδρος του Τμήματος με έκτακτη ανακοίνωση του καλούσε μάλιστα τα μέλη Δ.Ε.Π. «σε μια ύστατη προσπάθεια» να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να διασώσουν το Τμήμα.
Η ανακοίνωση του προέδρου του Τμήματος Αγαπητοί συνάδελφοι σας ενημερώνω για μια δυσάρεστη και προμελετημένη εξέλιξη που αφορά στο Τμήμα μας. Χθες 27/7 το μεσημέρι τέθηκε στη διάθεση των μελών της Συγκλήτου σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο αφορά και στο Τμήμα μας. Αύριο 29/7 είναι το 4ο θέμα της Συνεδρίασης της Συγκλήτου. Συνοπτικά, το σχέδιο ΠΔ προβλέπει (α) ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Γεωπονική σχολή, (β) συγχώνευση του ΤΜΠ με το νέο Τμήμα, (γ) άμεση ένταξη μελών ΔΕΠ, μελών ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ, διοικητικών υπάλληλων, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών στο νέο Τμήμα και (δ) μεταφορά της υλικοτεχνικής υποδομής του ΤΜΠ στο νέο Τμήμα. Για τους εν ενεργεία φοιτητές, καθώς και για αυτούς που θα εισαχθούν φέτος, προβλέπει ολοκλήρωση των σπουδών τους και απονομή διπλώματος Μηχανικού Περιβάλλοντος, χωρίς να διευκρινίζει με ποιόν νομικό και εκπαιδευτικό τρόπο οι σπουδές θα ολοκληρώνονται και ο τίτλος αυτός θα απονέμεται από άλλο, άσχετο Τμήμα, το οποίο θα ανήκει σε άλλη, άσχετη Σχολή. Ειδικώς για τα μέλη ΔΕΠ που θεωρούν ότι έχουν καλύτερη συνάφεια με τα επίσης νεα Τμήματα Γεωπονίας (Μεσολόγγι), Τροφίμων (Αγρίνιο) και Ιστορίας-Αρχαιολογίας (Πάτρα), προβλέπεται η μετακίνησή τους σε αυτά τα Τμήματα με απλή αίτηση στη Σύγκλητο εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, οπότε και μετακινούνται με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και μόνον. Όσον αφορά στο Τμήμα μας, το σχέδιο ΠΔ διαφοροποιείται από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που υπερψήφισε η Σύγκλητος στα εξής: (α) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα μέλη ΔΕΠ που δεν ταιριάζουν ούτε στην Αειφορική Γεωργία, ούτε σε κανένα από τα άλλα τρία Τμήματα, (β) δεν αναφέρεται τίποτε για το διατμηματικό ΜΠΣ με αντικείμενο το Περιβάλλον, και (γ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ποιός θα αποδίδει την ισοτιμία των αποφοίτων.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κατάσταση που θα βιώσουμε από την Παρασκευή (και εφόσον υπερψηφιστεί από τη Σύγκλητο το σχέδιο ΠΔ) θα είναι δραματικά διαφορετική. Όλοι μας θα ενταχθούμε σε ένα Τμήμα εν πολλοίς άσχετο με τα επιστημονικά πεδία που θεραπεύουμε και την εν γένει επιστημονική και εκπαιδευτική μας διαδρομή. Και όλο αυτό χωρίς να ερωτηθούμε και χωρίς να έχουμε συμφωνήσει. Ως πρόεδρος του ΤΜΠ σας καλώ σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να διασώσουμε το Τμήμα και την υπόστασή μας. Οι καιροί και οι συνθήκες απαιτούν ενότητα, ομοψυχία και κοινή προσπάθεια. Ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί ώστε αύριο να μην υπερψηφιστεί το σχέδιο ΠΔ, τουλάχιστον στο μέρος του που μας αφορά. Ας μιλήσουμε με όσους μπορούμε, ας κινητοποιηθούμε όλοι ώστε να μην καταλήξουμε να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που επιλέξαμε και εκλεγήκαμε. Ο πρόεδρος του ΤΜΠ
foititikanea.gr
Σχετικά Άρθρα
Δήμος Αγρινίου: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
«Black Friday ψωνίζουμε από τις μικρές επιχειρήσεις του Αγρινίου», λέει ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α.
Β’ Ε.Σ.ΚΑ.ΒΔ.Ε.: Νίκησε και τον Γ.Ο. Αμφιλοχίας, 3/3 ο Παναιτωλικός