Στο σκαμνί οι εταιρίες για τις καθυστερήσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται εναντίον των φαρμακευτικών κολοσσών για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ορισμένες χώρες προχώρησαν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής εμβολιασμού των πολιτών το τελευταίο διάστημα, λόγω των καθυστερήσεων που ανακοίνωσαν οι Pfizer/BioNTech -που έφτασαν το 50% σε κάποιες περιπτώσεις-  και η AstraZeneca, που ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση από το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, επεσήμανε πως θα υπάρξει μείωση των παραδόσεων.

Οι περικοπές φτάνουν ακόμη και το 60%, και υπολογίζεται πως θα διανείμει 31 εκατομμύρια δόσεις στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 81 εκατομμύρια που είχε προγραμματιστεί.

Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από την Pfizer για την επιβράδυνση των αποστολών που διαταράσσει τον εμβολιαστικό ρυθμό και θέτει εν αμφιβόλω την έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν προγραμματισμένα ραντεβού.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας διαμήνυσε πως θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο και θα προσφύγει κατά των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και AstraZeneca, ζητώντας τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δυο πλευρές.

Στην Ιταλία, οι παραδόσεις των εμβολίων μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 29%, ενώ ως το τέλος του Μαρτίου θα σταλούν 60% λιγότερα φιαλίδια από τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Pfizer αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερες παραδόσεις εμβολίων στην Ιταλία, ύστερα από τις ενστάσεις. Επίσης, Γαλλία και Πολωνία δεν απέκλεισαν να επιβάλουν κυρώσεις ή να κινηθούν νομικά κατά των εταιριών.

Επί του παρόντος, οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ τέλος του μήνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα συνεδριάσει για την AstraZeneca.

Οι εταιρίες επεσήμαναν πως απαιτείται αναδιοργάνωση του συστήματος παραγωγής ώστε να διανείμουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις εντός του έτους.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα «αν όσοι εμβολιάστηκαν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό». Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ακόμη άγνωστο αν το άτομο που έχει δημιουργήσει αντισώματα λόγω της τεχνητής ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να μεταδώσει ή όχι τον ιό σε άλλους.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ επισημαίνει ότι «κανένα εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία», τονίζοντας πως θα πρέπει όλοι να συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης.

Σχετική προειδοποίηση εξέδωσε και το Ισραήλ, που έχει μετατραπεί σε πραγματικό πειραματικό εργαστήριο αφού εμβολιάζει με τον ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως -30% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί και χθες ξεκίνησε η χορήγηση του σκευάσματος σε εφήβους 16-18 ετών.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer δεν δίνει όση προστασία ήλπιζαν, καθώς καταγράφηκαν κρούσματα μεταξύ των εμβολιασθέντων, ωστόσο οι σοβαρά ασθενείς μειώθηκαν.


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου | ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ