Το βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος συζητά ο Μητσοτάκης με τον Σκρέκα

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΔΕΗΔΕΗ -2,36% – βαριάς βιομηχανίας για τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το ενεργειακό κόστος στις επιχειρήσεις μέσης τάσης, όπου οι ρήτρες αυξήσεων έχουν ενεργοποιηθεί στα τιμολόγια μετά την εφαρμογή του target model, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων του στα υπουργεία στα οποία τοποθέτησε νέους υπουργούς, μετά τον ανασχηματισμό, θα βρεθεί σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Κώστας Σκρέκας, εκ των στενών συνεργατών του για τα ενεργειακά θέματα στην περίοδο τη αντιπολίτευσης της ΝΔ, θα τον υποδεχτεί και μαζί με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς θα του παρουσιάσουν τα ανοιχτά θέματα, αλλά και τους σχεδιασμούς τους στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Η δύσκολη εξίσωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενεργειακό κόστος αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα «καυτό» θέμα στις συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Και φυσικά δεν πρόκειται να λυθεί στην εθιμοτυπική και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στις κυβερνητικές προσπάθειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές το Μέγαρο Μαξίμου είναι πλήρως ενημερωμένο τόσο από το υπουργείο και τη διοίκηση της ΔΕΗΔΕΗ -2,36% όσο και από τους εκπροσώπους της βαριάς βιομηχανίας για τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στις διαπραγματεύσεις της διοίκησης της δημόσιας εταιρίας και των 15 επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση προκειμένου να ανανεωθούν οι συμβάσεις προμήθειας που έληξαν στο τέλος του 2020.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λένε πηγές, δεν επιδιώκει προσώρας την παρέμβαση καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, ωστόσο ποντάρει πολλά στη βιομηχανία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Άλλωστε και η κυβερνητική στρατηγική εστιάζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις βιομηχανίες οι οποίες θα είναι προσανατολισμένες στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι το πλαίσιο του σχεδίου της δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ύψους 5 δισ. ευρώ στηρίζεται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες θα χρειαστούν φθηνό ρεύμα.

Από την άλλη μεριά, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και την οικονομική θέση της ΔΕΗΔΕΗ -2,36%, η οποία ναι μεν ξεπέρασε το κίνδυνο της χρεοκοπίας βρίσκεται δε σε ένα μεταβατικό στάδιο με αναπροσαρμογή των στρατηγικών της στόχων: Έμφαση στην πράσινη ενέργεια, κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και αντικατάσταση της συμβατικής της θερμικής παραγωγής με ΑΠΕ. Μετασχηματισμός που θα αντιμετωπίσει ισχυρούς κλυδωνισμούς κατά τη δεκαετή μεταβατική περίοδο στην κλιματική ουδετερότητα. Ωστόσο, και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι προτεινόμενες αυξήσεις της ΔΕΗΔΕΗ -2,36% 40% με 50% στην υψηλή τάση προκαλούν τεράστια επιβάρυνση στις βιομηχανίες και εμπόδια ως προς τα επενδυτικά τους προγράμματα.

Στον αντίποδα βέβαια, η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας, φέρεται να διατείνεται πως τα προτεινόμενα τιμολόγια της είναι στα επίπεδα της χονδρεμπορικής αγοράς.


euro2day.gr