Συγκλονίζει η πρόταση ζωής του Αριστείδη Τζιόβα για απινιδωτές σε σημεία του Δήμου Αγρινίου

«Παίρνοντας αφορμή από ένα πολύ πρόσφατο γεγονός που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της πόλης μας, συγκέντρωσα κάποιες σκέψεις μου που διαμορφώνουν μία πρόταση ΖΩΗΣ προς τον Δήμο Αγρινίου.

  • Το απόγευμα της Τρίτης 7/6/2022, καθώς κατευθυνόμουν προς το ιατρείο μου, έλαβα κλήση από τη γραμματέα παθολόγου συναδέλφου που διατηρεί ιατρείο στην ίδια πολυκατοικία με εμένα, στην οδό Ηλία Ηλιού. Μου ζητήθηκε να μεταβώ κατεπειγόντως στο σημείο γιατί είχε υποστεί Καρδιακή Ανακοπή ένας πολίτης που είχε πάει για επείγον πρόβλημα υγείας σε συνάδελφο γαστρεντερολόγο για να εξεταστεί.

Προσέτρεξα αμέσως με όλες τις δυνάμεις μου και αφού πήρα από το ιατρείο μου τον απινιδωτή, πήγα κατευθείαν στο σημείο του συμβάντος. Εισερχόμενος στο ιατρείο του συναδέλφου αντίκρισα έναν άνθρωπο πεσμένο στο πάτωμα και τους δύο συναδέλφους από πάνω του να προσπαθούν να τον επαναφέρουν, εφαρμόζοντας χειρισμούς Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Ο ασθενής ήταν άσφυγμος και δεν είχε δική του αναπνοή λόγω της θανατηφόρας αρρυθμίας που τον οδήγησε στην καρδιακή ανακοπή. Οι προσπάθειές δεν θα είχαν καμία τύχη εάν δεν χρησιμοποιούσα άμεσα τον απινιδωτή.

Με τη χρήση του απινιδωτή καταφέραμε να ανατάξουμε την αρρυθμία του ασθενούς, η οποία θα τον οδηγούσε αναπόφευκτα στο θάνατο. Χρειάστηκε να εφαρμόσουμε 3 φορές τη χορήγηση ρεύματος στον ασθενή και με ταυτόχρονους χειρισμούς καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, επαναφέραμε τα ζωτικά σημεία του ασθενούς. Στη συνέχεια τον παρέλαβαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ σε κρίσιμη κατάσταση αλλά ζωντανό, έχοντας καρδιακό ρυθμό και δικές του αναπνοές.

Ο ασθενής διακομίσθει στο ΓΝ Αγρινίου και στην συνέχεια σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Πάτρας, οπού μετά από στεφανιογραφικό έλεγχο, διαπιστώθηκε το σοβαρότατο και επικίνδυνο για τη ζωή του πρόβλημα που τον οδήγησε σε αυτή την περιπέτεια. Ο ασθενής υποβλήθει στην Αθήνα σε επέμβαση Αορτοστεφανιαίας Παράκαμψης (By Pass) και σήμερα αναρρώνει σπίτι του και έτσι βρίσκεται υγιείς ανάμεσα μας !

Με αφορμή αυτό το περιστατικό θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημαντικότατο θέμα που αφορά στην τοποθέτηση Αυτόματων Απινιδωτών (AED) για την όσο το δυνατόν εγκυρότατη εφαρμογή και χρήση τους σε κεντρικά σημεία (και όχι μόνον) της πόλης μας. Οι δημόσιοι απινιδωτές θα μπορούσαν να σώσουν αρκετούς συμπολίτες μας που τα τελευταία χρόνια υπέστησαν καρδιακή ανακοπή χωρίς να καταφέρουν να επανέλθουν στη ζωή όπως ο παραπάνω συμπολίτης μας.

Στις Η.Π.Α. υπολογίζονται ετησίως 330.000 περιστατικά καρδιακής ανακοπής, γεγονός που έκανε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης κάποιας λύσης. Το «ταξίδι ζωής» με την τοποθέτηση δημόσιων αυτόματων απινιδωτών, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1995-2005 στο San Francisco της Καλιφόρνια.

Εκεί επινόησαν και εξέλιξαν τους Αυτόματους Απινιδωτές, συσκευές πολύ εύκολες στη χρήση τους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από απλούς πολίτες μέχρι την έλευση του ασθενοφόρου και να σώσουν στην κυριολεξία ανθρώπινες ζωές. Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν πιλοτικά γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης (Union Square) και εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τους οι εργαζόμενοι πέριξ της πλατείας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και όσοι πολίτες το επιθυμούσαν. Η εφαρμογή του προγράμματος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και πλέον εφαρμόζεται παγκοσμίως σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Στη χώρα μας, η πρώτη οργανωμένη τοποθέτηση δημόσιων απινιδωτών έγινε στην πόλη της Δράμας το 2021 σε 42 σημεία και ακολούθησαν τα Τρίκαλα με την τοποθέτηση 35 συσκευών. Και στις δύο πόλεις, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση των απινιδωτών με μέριμνα των Δημοτικών Αρχών, οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται γύρω από τα σημεία τοποθέτησης των μηχανημάτων και όσοι πολίτες επιθυμούσαν.

Όσον αφορά σε παρόμοιες εφαρμογές στην πόλη μας, ο Δήμος Αγρινίου έχει τοποθετήσει έναν απινιδωτή στο κτίριο του Δημαρχείου, που όπως πληροφορούμαστε, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο σε ώρες γραφείου…

Είμαι της άποψης ότι ο Δήμος Αγρινίου πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα ένα ανάλογο πρόγραμμα ΖΩΗΣ, τοποθετώντας αυτόματους απινιδωτές σε διάφορα κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων. Απαραίτητη είναι δε η παρουσία και η δυνατότητα χρήσης τους σε χώρους άθλησης όπου συχνά ακούμε τελευταία για δυσάρεστα συμβάντα και ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους και παιδιά.

Ακολουθώντας τα βήματα των Δήμων που εφάρμοσαν τέτοια προγράμματα, ο Δήμος Αγρινίου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες της ιατρικής κοινότητας και το ΕΚΑΒ, να αναλάβει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, στα οποία θα μπορούν να εκπαιδευτούν στη χρήση του Αυτόματου Απινιδωτή και στις Πρώτες Βοήθειες οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται, ζουν ή εργάζονται γύρω από τις περιοχές τοποθέτησης των απινιδωτών, αλλά και όσοι πολίτες επιθυμούν να μάθουν. Έτσι θα δοθεί μια Δεύτερη Ευκαιρία ΖΩΗΣ σε συνανθρώπους μας που θα βρεθούν στη θέση του συμπολίτη μας που σώθηκε με τη χρήση του απινιδωτή, έχοντας εξασφαλίσει με αυτόν τον εύκολο, απλό και προσιτό οικονομικά τρόπο, την υπεράσπιση του ανεκτίμητου αγαθού της ζωής από την απρόβλεπτη καρδιακή ανακοπή.»

Τζιόβας Αριστείδης
Καρδιολόγος
Τέως Διευθυντης ΓΝ Αγρινίου