Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΕΘ.Ε.Α.Σ. (Photos)

Άμεση συνάντηση με τον Λ. Αυγενάκη παρουσία Θεσσαλών Συνεταιριστών.

  • Το μεσημέρι της Τετάρτης (25/10) συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στα γραφεία της Οργάνωσης, όπου τα μέλη μεταξύ άλλων συζήτησαν εκτενώς για την εικόνα που επικρατεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, τόσο το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. που είχε άμεση εικόνα από την πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλία, όσο και οι ίδιοι οι παρευρισκόμενοι Πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών των εν λόγω περιοχών στάθηκαν στο ζήτημα της καταβολής των προκαταβολών αποζημιώσεων, που ανακοινώθηκαν και στο αν καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος για τις καλλιέργειες, τα ζώα και τις υποδομές, που υπέστησαν ζημιές.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε πως είναι άμεσης ανάγκης το Υπουργείο να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα καταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν πότε θα είναι σε θέση να ξαναστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Για τα ως άνω θέματα, αλλά και μία σειρά ακόμη ζητημάτων αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΘ.Ε.Α.Σ. να συναντηθεί άμεσα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να διευθετηθούν τα εξής:

1. Η δύσκολη εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλία με τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς να αντιμετωπίζουν κρίσιμα αδιέξοδα, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση δύο μήνες μετά την πλημμύρα.

2. Τα ζητήματα με την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων, καθώς και τις δυσκολίες εφαρμογής και τήρησης των υποχρεώσεων, που ορίζει η Νέα Κ.Α.Π. από τους αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους έχουν αδυναμία εφαρμογής μετά τις σφοδρές πλημμύρες.

3. Τη στασιμότητα που υπάρχει με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα δάνεια, που υπάγονται στην PQH και σε άλλα funds, εμποδίζοντας τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να προχωρήσουν σε αναγκαίες επενδύσεις, κρατώντας καθηλωμένες τις Διοικήσεις.

4. Το αυξημένο κόστος παραγωγής – και τη μη καταβολή, ακόμη, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

5. Τα συμπληρωματικά οικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως:

  • Αναστολή δημοπρασιών (10/11) στη Θεσσαλία
  • Φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις
  • Στήριξη της απασχόλησης του προσωπικού των Αγροτικών Συνεταιρισμών, που υπέστησαν ζημιές στις εγκαταστάσεις μεταποίησης, καθώς και
  • Ρύθμιση για την αδυναμία εξόφλησης ηλεκτρικού ρεύματος από τους αγρότες λόγω της απώλειας εισοδήματός τους.

6. Τα θέματα που αφορούν τις εισφορές των αγροτών στον Ε.Φ.Κ.Α. και τον τρόπο που γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων σε πρώην ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α.

7. Η ενδυνάμωση του ρόλου των Αγροτικών Συνεταιρισμών στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και τη βελτίωση της θέσης των αγροτών και του εισοδήματος τους.

e-ea.gr