Leader: Η πολυχρηματοδότηση και οι νέες προκλήσεις

Νέες ευκαιρίες για αγροτική καινοτομία.

  • Το εργαστήριο του Δικτύου Κ.Γ.Π. της Ε.Ε. σχετικά με το LEADER και τις πολυχρηματοδοτούμενες προσεγγίσεις CLLD προσέλκυσε προ ημερών περίπου 80 συμμετέχοντες από 20 κράτη μέλη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρίες για την εφαρμογή του προγράμματος σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο και συζήτησαν πρακτικές λύσεις για τη βελτίωση της χρήσης της πολυχρηματοδοτούμενης προσέγγισης CLLD, στην τρέχουσα και την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Το πρόγραμμα LEADER εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη για περισσότερα από 30 χρόνια. Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η μέθοδος επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τα άλλα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESI), με την προσέγγιση που περιγράφεται ως Κοινοτική Υπεύθυνη Τοπική Ανάπτυξη (CLLD). Μέσω πολυχρηματοδοτούμενων CLLD LEADER Ο.Τ.Δ. (Ομάδες Τοπικής Δράσης) μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετους πόρους για τις Τοπικές Στρατηγικές Ανάπτυξης (LDS), οι οποίες τους επιτρέπουν να περιλαμβάνουν ένα πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων, να δημιουργούν περαιτέρω προστιθέμενη αξία και να αυξάνουν τον αντίκτυπό τους μέσω της ολοκλήρωσης.

Υπάρχουν νέες ευκαιρίες για αγροτική καινοτομία που πηγάζουν από την ικανότητα σχεδιασμού ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών στρατηγικών που μπορούν να επωφεληθούν από διάφορες πηγές στήριξης της Ε.Ε. Ωστόσο, η χρησιμοποίηση πολλαπλών κονδυλίων της Ε.Ε. μπορεί να παρουσιάσει τόσο πλεονεκτήματα όσο και προκλήσεις. Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδιαφέροντος θέματος, το εργαστήριο στη Λιουμπλιάνα έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν φορείς του LEADER και πολυχρηματοδοτούμενων CLLD από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF). Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν εκπροσώπους από διαχειριστικές αρχές, οργανισμούς πληρωμών, εθνικά δίκτυα Κ.Γ.Π. και ΟΤΔ.

Η εκδήλωση δικτύωσης διερεύνησε διαφορετικές προσεγγίσεις για τη χρήση μιας πολυχρηματοδοτούμενης προσέγγισης στα κράτη μέλη. Οι εκπρόσωποι διερεύνησαν επίσης τις κύριες προκλήσεις σχεδιασμού και υλοποίησης που αντιμετωπίζει η πολυχρηματοδότηση και μοιράστηκαν πρακτικές λύσεις που λειτουργούν καλά τόσο κατά τον προγραμματισμό όσο και σε τοπικό επίπεδο, όπως η χρήση ενός Κύριου Ταμείου.

Το εργαστήριο παρουσίασε την πρώτη επισκόπηση σχετικά με τη χρήση της CLLD στα σχέδια της Κ.Γ.Π. 2023-2027, με λεπτομέρειες σε ποια κράτη μέλη εφαρμόζεται πολυχρηματοδότηση και ποια κεφάλαια χρησιμοποιούνται. Η εμπειρία από όλα τα ταμεία που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση συγκεντρώθηκε με στόχο να βοηθηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη να κατανοήσουν καλύτερα πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η υιοθέτηση της πολυχρηματοδοτούμενης CLLD.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ορισμένες συστάσεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με βελτιώσεις του υπάρχοντος μοντέλου.

e-ea.gr