Με επιτυχία εγκαινιάστηκε η συνεργασία σε θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας στην κατάμεστη αίθουσα στο ισόγειο του Κτιρίου Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι, το βράδυ της Κυριακής 10 Απριλίου, με την εκδήλωση «Η ιδέα της Ελευθερίας – Ελληνικά Χρονικά – Δημήτριος Μεσθενεύς», ένα αφιέρωμα στον εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο τυπογράφο των Ελληνικών Χρονικών, της εφημερίδας που εξέδιδε ο Ιάκωβος Μάγερ στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.
- Τη ζωή και το έργο του Δημήτριου Μεσθενέα παρουσίασε ο Αριστογιάννης Γαρμπής, καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπογράμμισε την ανάγκη απότισης φόρου τιμής στον παραγνωρισμένο τυπογράφο των Ελληνικών Χρονικών και την επανόρθωση μιας ιστορικής αδικίας, την οποία είχε επισημάνει σε παλαιότερη ομιλία του στην πόλη ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, και ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για την αποδοχή και έγκριση της πρότασης για ονοματοδοσία οδού Δημητρίου Μεσθενέα. Κατέληξε ευχόμενος αντίστοιχη τύχη να βρει και η πρόταση για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Θεσσαλονικιού τυπογράφου και την αδελφοποίηση της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου με τη συμπρωτεύουσα.
«Τα Ελληνικά Χρονικά αναδεικνύουν ότι ο πόλεμος διεξαγόταν όχι μόνο με τα όπλα αλλά και με τις ιδέες» τόνισε στη δική του ομιλία ο συνταγματολόγος Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας την εφημερίδα ως εργαστήριο συνταγματικών ιδεών, και σχολίασε δημοσιεύματά της, στα οποία περικλείονται συνταγματικές θεωρίες, που ακόμη και σήμερα απαντώνται στα εγχειρίδια Συνταγματικού Δικαίου για την ελευθερία του Τύπου και, γενικότερα, τη δημοσιότητα και διαφάνεια του δημόσιου βίου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ζωγράφος: ιεροφάντης ή διαχειριστής;», η οποία φιλοξενείται στο Κτίριο Χρυσόγελου. Την προλόγισε ο εικαστικός Δημήτρης Ζουρούδης, καθηγητής του Τμήματος, αναφερόμενος στη σύγχρονη ζωγραφική και στη δυνατότητά της να διαμεσολαβεί ανάμεσα στην ιστορική μνήμη και στην αισθητική εμπειρία του θεατή με τρόπους πολυπλοκότερους από την αναπαραστατική ζωγραφική.
Η βραδιά συνεχίστηκε με τη συναυλία από το 25μελές σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό την καλλιτεχνική και επιστημονική επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή, Μάνου Αχαλινωτόπουλου μπροστά σε ενθουσιώδες κοινό.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας και ο Aντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νικόλαος Κοροβέσης λέγοντας ότι:
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα όχι μόνο για τους πολίτες του Μεσολογγίου αλλά και όλης της Ελλάδας. Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να γιορτάσουμε και τιμήσουμε τα ανυπέρβλητα κατορθώματα των ανδρείων υπερασπιστών του τόπου αυτού, που ο χρόνος δεν είναι ικανός να αδυνατίσει την μνήμη, να μας κάνει να τα λησμονήσουμε. Αλλά και πως θα ήταν δυνατό να λησμονήσουμε το αιώνιο σύμβολο της ηρωικής θυσίας, που μπροστά της λύγισαν ακόμα και οι πιο σθεναρές συνειδήσεις;»
Σχετικά Άρθρα
Τζόκερ: Νέο Mega Τζακ-Ποτ, ένας τυχερός κέρδισε 100.000 ευρώ
Open Beyond: «Ευφάνταστα σενάρια, το κανάλι δεν πωλείται»
ΣΚΑΪ: Το «The People’s Choice» γίνεται… «Η Ελλάδα Ψηφίζει» και ξεκινά άμεσα!