Τα «επικινδύνως ετοιμόρροπα» στο Αγρίνιο

Πόσο ασφαλείς είμαστε;

  • Την απάντηση θα πρέπει να τη δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εκείνο που εγώ ξέρω είναι ότι στην πόλη υπάρχουν αμέτρητοι κίνδυνοι, με τους οποίους δεν ασχολείται κανείς.

Και επειδή σε σεισμογενή περιοχή ζούμε, επειδή δεν θέλω να περάσουμε ότι περνά η Σάμος, κάνω την επισήμανση.

Η περίπτωση των καπναποθηκών Ηλιού, που πρόσφατα μας απασχόλησε, είναι…σταγόνα στον ωκεανό!

Δίπλα μας υπάρχουν κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, όπως και πολλά άλλα που δεν φέρουν κάποιον χαρακτηρισμό, είναι όμως χτισμένα πολλές δεκαετίες πριν, χωρίς τις προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού και το κυριότερο: χωρίς να έχει γίνει καμία συντήρηση.

♦Κτίρια ακόμη μισογκρεμισμένα, έτοιμα να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, με όσες συνέπειες ενδεχομένως υπάρξουν.

Στέγες που έχουν υποχωρήσει, πέτρες που έχουν ξηλωθεί, βεράντες που στηρίζονται σε σάπια και σαρακοφαγωμένα δοκάρια.

Ακόμη και σε εμπορικότατους δρόμους υπάρχουν παλιές, πρόχειρες κατασκευές με τσίγκους που έχουν ξεκολλήσει απ’ τα σκουριασμένα σίδερα και εύκολα με το φύσημα του αέρα μπορεί να βρεθούν στο κενό.

Αρκετά απ’ αυτά τα κτίρια είναι εγκαταλελειμμένα. Ορισμένα χρησιμοποιούνται. Όλα όμως έχουν βαθμό επικινδυνότητας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Ο φάκελος των επικίνδυνων και των ετοιμόρροπων κτιρίων στην Πολεοδομία είναι μεγάλος, κανείς όμως δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε περιουσίες ιδιωτών.

♦ Είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες που οφείλουν να εξαλείψουν τους κινδύνους.

Τι γίνεται, όμως, όταν οι ιδιοκτήτες ζουν εδώ και δεκαετίες σε χώρες μακρινές και έχουν «ξεγράψει» την εδώ περιουσία τους;

Τι γίνεται όταν οι κληρονόμοι είναι καμιά δεκαριά και άκρη δεν βγάζουν, με αποτέλεσμα να παραμένουν αφημένα στην τύχη τους κτίρια-παγίδες;

Και, τέλος, τι γίνεται όταν οι ιδιοκτήτες, πολύ απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέμβουν;

 

«Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος