Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Παρουσίαση Δράσεων Εκπαίδευσης στα πλαίσια του Εορτασμού των 200 Ετών από Την Ελληνική Επανάσταση.
- Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδίασε και υλοποίησε ένα Σχέδιο Δράσης μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η συμβολή και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας) στον Αγώνα.
Για το λόγο αυτό, το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 19:30 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιαστούν δράσεις εκπαίδευσης των μαθητών/τριών της Περιφέρειας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21.
Μέσα στον προγραμματισμό του συγκεκριμένου σχεδίου δεν θα μπορούσε παρά να έχουν κεντρικό ρόλο τα σχολεία της Περιφέρειας, τα οποία έπειτα από την συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δ. Ελλάδας ενεπλάκησαν για μήνες σε μία σειρά δράσεων με διάφορες θεματικές ενότητες, όπως, η Φορεσιά των πολεμιστών, Χαρτί και καλαμάρι – Τρόποι γραπτής επικοινωνίας, Τα κάστρα του ’21, Τα δημοτικά τραγούδια και οι χοροί της Δυτικής Ελλάδας, Οι δρόμοι του ’21.
Στις Δράσεις συμμετείχαν πάνω από 150 Σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα τις παρουσιάσουν Εκπαιδευτικοί και μαθητές του Νομού Αχαΐας.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, μουσική εισαγωγή από την ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Πατρών, αποσπάσματα από το Ντοκιμαντέρ «Ιστορίης Απόδεξις: Τεκμήρια Ιστορίας», παραγωγής της Εκπαίδευσης, ανάγνωση Δημοτικών τραγουδιών, Δημοτικά τραγούδια και χοροί της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας την εποχή της Επανάστασης του ‘21» με παρουσίαση του βιβλίου που εκδόθηκε, Χοροί και από το Δίκτυο Σχολείων «Λαβύρινθος» της ΔΔΕ ΑΧΑΪΑΣ, Παρουσίαση φορεσιών εποχής, Ανάγνωση επιστολών προς αγωνιστές ,Δρόμοι και Κάστρα του ’21, Δημοτικά τραγούδια από το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πατρών, Χοροί από τη χορευτική ομάδα «Αετοί του Μοριά», 21 Μελοποιημένα Ποιήματα για το.……΄21» από το ΕΥΗΚΟΟΝ ΜΕΛΟΣ και άλλα.
Αντίστοιχες Δράσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, στο Αγρίνιο και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου2021, στον Πύργο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας δήλωσε: « Γι’ αυτήν την εξαιρετική ευκαιρία θέλω πρώτους απ’ όλους να ευχαριστήσω τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους για την ενασχόλησή τους και βέβαια το τελικό αποτέλεσμα που παρέδωσαν, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως οι δράσεις με τα σχολεία υλοποιήθηκαν σε μία περίοδο γεμάτη από προκλήσεις για όλους μας και φυσικά και για τα σχολεία μας, την εκπαίδευση και τις οικογένειες των μαθητών. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα την εμπλοκή τους σε αυτήν την δράση και πραγματικά αποτυπώνει την ουσία των επετειακών εορτασμών, την ευκαιρία να δούμε με ανανεωμένη και σύγχρονη ματιά την Ελληνική Επανάσταση και το περιβάλλον μέσα στο οποίο έλαβε χώρα.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, και την εκπαιδευτικό κ. Σοφία Χριστοπούλου, που συντόνισαν άψογα τις Δράσεις με τα σχολεία της Περιφέρειας, καθώς και όλους όσους συμμετείχαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιαςΕκπ/σης Δ. Ελλάδας, τις Δ/νσειςΑ/θμιας και Β/θμιαςΕκπ/σηςΑιτ/νίας, Αχαΐας, Ηλείας, τους Υπεύθυνους/-ες Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, τους επιμορφωτές κ. ά.
Είμαι πεπεισμένος πως το υλικό που προέκυψε από αυτές τις δράσεις θα αποτελέσει μία σημαντική παρακαταθήκη στην από εδώ και πέρα διδασκαλία της θεματολογίας γύρω από την Ελλάδα των προ-επαναστατικών και επαναστατικών χρόνων και εύχομαι η αξιοποίησή του μέσα στις σχολικές αίθουσες να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας.»
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Κλεονίκη Δελημήτρου: Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 63 ετών
Πάρκο Αγρινίου: Αποκαλυπτικά βίντεο τη στιγμή της κλοπής δίκυκλου
Υποστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ. ο Αγρινιώτης Λ. Κατσαντώνης και ο Ναυπάκτιος Κ. Κακούσης