Η ταινία «Καλημέρα κύριε Φώτη» σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Δήμητρας Κουζή θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ολυμπίας που πραγματοποιείται από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ μετά θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος του KinderDocs. Όπως αναφέρει η σκηνοθέτης «Ο κύριος Φώτης είναι επίσης από τον Ευαγγελισμό, όπως και εγώ από τη μεριά του πατέρα μου, από Μεσσήνη».
- Στην ταινία βλέπουμε τον δάσκαλο Φώτη Ψυχάρη, ο οποίος διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα Δημοτικό Σχολείο στην Πλατεία Βάθη.
Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα ωθεί τον κύριο Φώτη να αναπτύξει μια δική του μέθοδο διδασκαλίας, συγκερασμό πολλών εκπαιδευτικών μεθόδων, για να καλλιεργήσει ομαδικό πνεύμα και δεξιότητες για τον 21ο αιώνα (κριτική, δημιουργική σκέψη, αυτορρύθμιση, ενσυναίσθηση, επικοινωνία). Στην ταινία παρακολουθούμε την καθημερινότητα αυτής της έκτης δημοτικού, αλλά και του σχολείου, ενώ μαθητές και δάσκαλος ετοιμάζουν τη γιορτή αποφοίτησης από το δημοτικό.
Η ταινία απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και λειτουργεί θαυμάσια σε οικογένειες.
Η πρεμιέρα της ταινίας «Καλημέρα Κύριε Φώτη» έγινε στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Online από τις 19 έως τις 28 Μαΐου, όπου και απέσπασε το Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφεραν στο σκεπτικό τους: «Ως επιτροπή νεότητας, αποφασίσαμε πως θέλουμε να αναδείξουμε ένα ντοκιμαντέρ που να μας αντιπροσωπεύει σε ό,τι μας αποτελεί και μας καθορίζει ως ανθρώπους και μάλιστα νέους. Αυτός ήταν και ο λόγος που μας οδήγησε στην επιλογή της ταινίας «Καλημέρα, κύριε Φώτη» για το βραβείο νεότητας. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μάς δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να συνυπάρξουν πολλές κουλτούρες μαζί χωρίς τριβές ή ανταγωνισμούς. Εξάλλου, η τέχνη μπορεί και συνηθίζει να είναι ο κοινός τόπος των «ξένων» και των διαφορετικών του κόσμου, γι’ αυτό και οι άνθρωποι της εκπαίδευσης είναι οι πρώτοι που μπορούν αν θέλουν να τα χωρέσουν όλα αυτά σε μία αγκαλιά. Φυσικά, εμείς οι άνθρωποι συνήθως παραμένουμε αμαθείς απέναντι στις ζωές των γύρω μας και η καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι η συνειδητοποίηση πως οι πράξεις μας επηρεάζουν και τους άλλους, σε τρόπους που δεν το περιμένουμε. Έτσι, από εδώ και πέρα, όταν θα διαλέγουμε αυτές τις πράξεις, θα θυμόμαστε τον κύριο Φώτη για να του λέμε και ευχαριστώ, πέρα από καλημέρα».
Σχετικά Άρθρα
Ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Μονολόγων
Αγρίνιο: «Christmas Merry» από το 7ο Γυμνάσιο
«Christmas Smile» σε Αμφιλοχία και Χαλκιόπουλο