Τέλος στις δηλώσεις Φ.Π.Α. – Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει τέλος στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myData).

  • Όπως ανέφερε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, σχεδιάζεται η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα του myData, κάτι που θα είναι εφικτό από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα, περιορίζοντας σημαντικά τη φοροδιαφυγή και τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι η πιο σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση και έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, προσθέτοντας ότι έχει αναγνωριστεί ως καλή πρακτική και μας ζητείται να τα παρουσιάσουμε και σε άλλες χώρες, όπως στην Πορτογαλία.

Μάλιστα μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα υποχρεωτική η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, έχουν ληφθεί 27,2 εκατ. παραστατικά τιμολόγια που αφορούν 160.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 400.000 παραστατικά την ημέρα.

Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο. Παράλληλα, για το 2021 η φορολογική διοίκηση προγραμματίζει την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος όπου οι πληρωμές των φορολογουμένων θα φαίνονται άμεσα στην εφορία.

Με το σύστημα αυτό, οι πληρωμές θα μπορούν να εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο, επισπεύδοντας έτσι τις συναλλαγές που εξαρτώνται από την εξόφληση φορολογικών οφειλών (όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων), αλλά και την άμεση έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε και στις ενέργειες της φορολογικής αρχής από την αρχή της πανδημίας, τονίζοντας ότι με το ήμισυ μόνον των εργαζομένων λόγω COVID-19 «καταφέραμε:

Nα ανταποκριθούμε σε πάνω από 4.000.000 αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων μέσα στο 2020.
Oι ΔΟΥ απέστειλαν με ψηφιακή κοινοποίηση 850.000 έγγραφα που ζήτησαν πολίτες και οι επιχειρήσεις στη θυρίδα τους στο myTAXISnet.

Mέσα από πλατφόρμες όπως το myCAR, την ψηφιακή χορήγηση κλειδαρίθμου, γλιτώσαμε 1,8 εκατ. επισκέψεις πολιτών στις ΔΟΥ.

Eνισχύσαμε τις ψηφιακές πληρωμές του Δημοσίου προς τους πολίτες, μόνο το 2020 συγκεντρώσαμε σχεδόν 2,7 εκατ. ΙΒΑΝ, πλησιάζοντας πλέον τα 4 εκατ. ΙΒΑΝ».

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής για τις δηλώσεις COVID για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων 232.000 ΑΦΜ έχουν λάβει 44,5 εκατ. ευρώ μέσω συμψηφισμών, ενώ είναι έτοιμες για συμψηφισμό άλλες 15.000 αιτήσεις. Συνολικά 365.000 δικαιούχοι έχουν λάβει πάνω από 87 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού. Τα ποσά της αποζημίωσης για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου αναμένεται να πιστωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ, όπως δήλωσε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής, «τρέχει» τις διαδικασίες για την καταβολή μέχρι και τις 20 Απριλίου της διπλής αποζημίωσης στους φορολογουμένους οι οποίοι το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου είτε δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκια είτε εισπράττουν μειωμένα μισθώματα κατά 40%.

kathimerini.gr