Θεοτικό: Το «Πάντα βρέχει» της Αιτωλίας (Photos Video)

Στο Χαλικιώτικο ρέμα, τον δεύτερο κύριο κλάδο του παραποτάμου του Ευήνου Φιδάκια, υπάρχει ένα εκπληκτικό ποτάμιο σπήλαιο, όπου το νερό του ποταμού εξαφανίζεται κάτω από το έδαφος, για να επανεμφανιστεί παρακάτω. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, σμιλεμένο από «θεϊκό» χέρι, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Έτσι εξηγείται, εξάλλου, και η ονομασία του, «Θεοτικό».

 

 

Άλλοι θεωρούν το σπήλαιο φυσικό γεφύρι και δεν έχουν και άδικο, αφού το έξω πάνω μέρος του σπηλαίου, όπου μάλιστα υπάρχει πλούσια βλάστηση, γεφυρώνει με φυσικό τρόπο τις πλαγιές εκατέρωθεν του ποταμού και παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως γέφυρα για την επικοινωνία του Δρυμώνα με τον εγκαταλειμμένο συνοικισμό Κλοποτά, καθώς από εκεί διερχόταν ο μονοπατόδρομος που ένωνε τους εν λόγω οικισμούς.

Το σπήλαιο, το οποίο είναι φυσικά ανοικτό στην είσοδο και έξοδο του νερού, έχει μήκος 43 μέτρα, ανοίγματα πλάτους 6 έως 7 μέτρα, ύψος 5 έως 8 μέτρα και βάθος κυμαινόμενο έως 1,5 μέτρο και σε ένα τμήμα κοντά στην είσοδο περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος του σπηλαίου είναι φτιαγμένο από τραβερτίνη, (ένα είδος απολίθωσης φύλλων και βλαστών – περιλίθωση). Επιπλέον, το σπήλαιο διαθέτει πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο και σε τμήματά του σχηματίζονται μικροί αλλά υπέροχοι σταλακτίτες, ενώ στα ίδια σημεία αναβλύζουν και διάσπαρτες μικροπηγές, με ποσότητα νερού που κυμαίνεται αναλόγως των βροχοπτώσεων.

 

 

Το σπήλαιο προσεγγίζεται μέσω μονοπατιού, που ξεκινάει κοντά από τον Δρυμώνα, σε απόσταση περί τα 17 χμ. από Θέρμο, από τα οποία τα 15 χμ. αναφέρονται σε ασφάλτινη διαδρομή και τα 2 χμ. σε χωμάτινη. Η διαδρομή μέσω του μονοπατιού, διάρκειας περί τη μιάμιση ώρα, είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Η οργιώδης βλάστηση της περιοχής που αποτελείται από αυτοφυή πλατάνια, κέδρα, πουρνάρια, φιλίκια, αριές, τσαπουρνιές κάνουν το σημείο μοναδικό. Η κατάβαση είναι μέτριας δυσκολίας αν και η τελική κάθοδος στην κοίτη του παραποτάμου θέλει αρκετή προσοχή και κάποιο βοηθητικό μέσο πρόσδεσης, όπως σχοινί μήκους 25 μέτρων περίπου.

 

 

Η διάρκεια κατάβασης από την τοποθεσία Τούρλα που μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας, είναι 1 ώρα και 30 λεπτά και 2 ωρών ανάβασης εκ των οποίων ο μισός χρόνος είναι σε δασικό δρόμο. Το μονοπάτι είχε σηματοδοτηθεί με κορδέλες σήμανσης και κόκκινα βέλη σε σταθερά σημεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη στάθμη του νερού στο εσωτερικό του, που εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις που έχουν προηγηθεί και στην περιοχή της Ευρυτανίας που είναι οι πηγές του νερού που το διασχίζει. Σας επισημαίνουμε ότι από σημείο που περίπου ξεκινά το μονοπάτι και έως το ‘’Θεοτικό‘’ δεν υπάρχει καθόλου σήμα σε κινητά τηλέφωνα. Καλύτερη εποχή να το επισκεφτείτε είναι από τον Μάιο ως Σεπτέμβριο που η στάθμη του νερού συνήθως είναι χαμηλή και η θερμοκρασία του πιο μεγάλη και ίσως επιτρέψει στους πιο τολμηρούς να κάνουν μπάνιο και να το διασχίσουν. Τα βάθος του δεν είναι σταθερό και ίσως σε κάποια σημεία να ξεπερνά και το 1,5 μέτρο.

 

 

Το Θεοτικό αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, αλλά η γοητεία που ασκεί αυτό το φυσικό θαύμα πρέπει να τη βιώσει κάποιος, καθώς δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί με λόγια και εικόνες.

Η ετοιμολογία της λέξης προέρχεται πιθανόν από την μοναδικότητα και ομορφιά του σημείου που το δημιούργησε ο Θεός – Θεοτικό. Η ανάδειξη αυτού του σπάνιου γεωφυσικού φαινομένου ξεκινά συστηματικά τον Απρίλιο του 2007 όταν ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Δρυμώνα μαζί με τον διαχειριστή του υπό κατασκευή site www.drymonas.gr και κάτοικο και γνώστη της περιοχής ξεκινούν την φωτογράφηση και προβολή του σημείου στο internet. Από τότε έως σήμερα το Θεοτικό το επισκέφτηκε δύο φορές ο ορειβατικός σύλλογος Θεσσαλονίκης και πολλοί φυσιολάτρες.

Τον Ιούνιο του 2009 ομάδα εθελοντών κατοίκων της περιοχής προβαίνουν στον καθαρισμό και σήμανση του μονοπατιού ώστε να είναι προσβάσημο σε κάθε επισκέπτη. Έκτοτε μεμονωμένοι ιδιώτες προσπαθούν να αναδείξουν με κάθε τρόπο αυτή την τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, μιας και οι φορείς αδιαφορούν για οποιαδήποτε, στοιχειώδη ανάδειξη του σημείου που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την περιοχή του Θέρμου.

 

 

Στις 13 Νοεμβρίου 2011 δέκα άτομα από την ομάδα ορεινής πεζοπορίας του γυμναστικού συλλόγου Θέρμου ‘’Κούρος‘’ επισκέφθηκαν την τοποθεσία ‘’Θεοτικό‘’ της Κοινότητας Δρυμώνα Θέρμου και παράλληλα έκαναν εκ’ νέου σήμανση του μονοπατιού. Αν και το θερμόμετρο έδειχνε μόλις 3 βαθμούς κελσίου στις 10:00 το πρωί και το αραιό χιόνι έκανε αισθητή την παρουσία του, κανείς δεν σκέφθηκε να αναβάλει την πεζοπορία ακόμα και από τους μικρούς μας περιπατητές που συμμετείχαν σ’ αυτή.

Το Θεοτικό αποτελεί ένα σπάνιο φυσικό γεφύρι μήκους περίπου 100 μέτρων που ενώνει την περιοχή του Δρυμώνα με την Κλοποτά και βρίσκεται σε υψόμετρο 590μ περίπου. Το σπήλαιο που έχει δημιουργηθεί κάτω από το φυσικό γεφύρι το διασχίζει εσωτερικά ο παραπόταμος του Ευήνου Φιδάκια, είναι εκπληκτικής ομορφιάς.

 

Δείτε το βίντεο:

 

Το Θεοτικό αποτελούσε για τους γνώστες της περιοχής του Δρυμώνα ένα μοναδικό σημείο που όλοι το είχαν ακούσει ότι υπάρχει, αλλά λιγοστοί το είχαν επισκεφθεί και φωτογραφίσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

\

 

 

 

 


Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας
Πηγές: www.dimos-thermou.gr, www.nafpaktianews.gr
Βίντεο: www.youtube.com/ κανάλι Χρήστου Παναγιώτου

«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr