Απάντηση στα όσα ακούστηκαν πριν από μία εβδομάδα, στο δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας, καθώς και στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από θεσμικούς φορείς, δίνει σήμερα -μέσω αποκλειστικής του συνέντευξης στην εφημερίδα «Πατρίς»- ο πρόεδρος της «Ένωσης Αγρινίου», κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.
- Ο κύριος Κουτσουπιάς παραδέχεται ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν από την πλευρά των επενδυτών, επικοινωνιακές αστοχίες, όμως -όπως υποστηρίζει- το επικοινωνιακό έδαφος θα καλυφθεί, μόλις η κοινωνία διαπιστώσει τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη λίμνη του φράγματος Πηνειού, ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τη μελέτη αναβάθμισης του φράγματος Πηνειού και της αξιοποίησης της λίμνης, απαντάει ότι «δεν μπορούν κάποιοι να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες στον κόσμο περί τουριστικής ανάπτυξης».
Σχετικά με τα μισθώματα, όπου στο Συμβούλιο ακούστηκε ότι υπάρχουν προσύμφωνα και όχι μισθώσεις, ξεκαθαρίζει ότι έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους με τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού και θα αποκτήσουν ισχύ μόλις η επένδυση λάβει τις τελικές εγκρίσεις.
Όσον αφορά στην αρνητική απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας σχετικά με την επένδυση, τονίζει ότι αυτό δεν τους επηρεάζει στον στόχο που έχουν θέσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «η δημοτική αρχή Ήλιδας διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας, όμως από την αντιπολίτευση υπάρχει καχυποψία και άγνοια», ενώ κατέληξε ότι θα προχωρήσουν κανονικά στην επένδυση, αφού είναι καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία. Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι μέσα στην εβδομάδα η «Ένωση Αγρινίου» και οι ενεργειακές κοινότητες που προχωρούν στην επένδυση, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία γραφείου στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία μικροεπενδυτές από τον Δήμο Ήλιδας και την Ηλεία συνολικά.
-
Κύριε Κουτσουπιά, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχατε, οι εκπρόσωποι φορέων επικεντρώθηκαν κυρίως στην έλλειψη επικοινωνίας και ενημέρωσης που υπήρχε από τον Νοέμβριο όπου εμφανίστηκε το θέμα της επένδυσης. Δεν θεωρείτε ότι έπρεπε να υπάρξει δημόσια διαβούλευση νωρίτερα για ένα τόσο μεγάλο έργο; Μήπως η καθυστέρηση αυτή και οι διαδικασίες χωρίς γνωστοποίηση στην κοινή γνώμη, έκαναν τελικά κακό στο όλο εγχείρημα;
Νομίζω ότι η έννοια της διαβούλευσης στη χώρα μας είναι αρκετά παρεξηγημένη και κατά κανόνα προσχηματική, την επικαλούμαστε δε και την ερμηνεύουμε κατά το δοκούν. «Δημόσια διαβούλευση» δεν είναι ούτε οι συζητήσεις στο καφενείο, ούτε τα δημοσιεύματα, ούτε οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις που αισθάνεται την ανάγκη να εκδώσει όποιος έχει ή νομίζει ότι έχει άποψη για το εκάστοτε θέμα.
Βασική μας αρχή ως Συνεταιρισμός είναι να κινούμαστε πάντα θεσμικά και να ακολουθούμε πιστά τις διαδικασίες που ορίζει η πολιτεία. Όσοι μιλάνε για απουσία δημόσιας διαβούλευσης, θεωρούν αλήθεια ότι λάβαμε απλώς μια αιφνίδια απόφαση χωρίς την απαιτούμενη προεργασία; Ότι, ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε «πάμε να κάνουμε μια επένδυση 170 εκατ. ευρώ στην Ήλιδα»; Σοβαρά, μπορεί κάποιος να δεχθεί ότι φτάσαμε μέχρι εδώ χωρίς να προηγηθεί η διαβούλευση με όσους φορείς έπρεπε, όταν έπρεπε, εκεί όπου έπρεπε; Και φυσικά, ακολούθησε βάσει του προγραμματισμού και η ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και θα ακολουθήσουν όσα άλλα βήματα απαιτεί η θεσμική διαδικασία.
Εδώ παρακαλώ πολύ να προσέξουμε το εξής: άλλο πράγμα η διαβούλευση και άλλο η επικοινωνία.
Μπορώ να δεχθώ ότι επικοινωνιακά ίσως να υπήρξαν ορισμένες – μη εσκεμμένες- αστοχίες απ’ την πλευρά μας. Αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν έγινε με κάποια σκοπιμότητα. Μας ενδιαφέρει πρώτιστα η ουσία της επένδυσης- εκεί ρίξαμε όλο το βάρος μας- και στην πορεία βέβαια και η αντίστοιχη επικοινωνία. Όπως και εσείς αντιλαμβάνεστε, διαπιστώνοντας ότι στην κοινή γνώμη υπήρξε έλλειμμα ή κακή πληροφόρηση, έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στο να ενημερωθούν οι πολίτες της Ήλιδας για τα πραγματικά δεδομένα του Έργου και έχουμε πράγματι όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Μας ενδιαφέρει η ίδια η επένδυση και τα όσα αυτή σημαίνει για την περιοχή. Όταν με το καλό υλοποιηθεί, θα δείτε ότι και το επικοινωνιακό κομμάτι θα καλυφθεί πλήρως, αφού τότε η «κοινή γνώμη» θα διαπιστώσει και ιδίοις όμμασοι, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, για την τοπική οικονομία.
-
Για ποιον λόγο επιλέξατε την Ηλεία και ποιος είναι ο στρατηγικός σας σχεδιασμός για την επένδυση; Μπορούν να συνυπάρξουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εν προκειμένω τα φωτοβολταϊκά πάρκα με την τουριστική αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής στη λίμνη φράγματος Πηνειού, που επιθυμούν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοί της, αλλά και οι εκπρόσωποι φορέων του Νομού;
Καταρχάς υπάρχουν, όπως γνωρίζετε, ιστορικοί δεσμοί που μας συνδέουν με την Ηλεία, απ’ τα πανάρχαια ακόμη χρόνια. Αιτωλοί και Ηλείοι είμαστε ένας λαός, από την εποχή της καθόδου των Δωριέων. Είμαστε όλοι στην ίδια Περιφέρεια, που πρέπει κι αυτή να αναπτύξει τη λεγόμενη «περιφερειακή συνείδηση».
Όμως, πέρα απ’ αυτά, η «Ένωση Αγρινίου» είναι ένας μεγάλος Συνεταιρισμός, που δραστηριοποιείται με τις εταιρίες και τις συνεργασίες της σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και μας ενδιαφέρει πόσο μάλλον η δραστηριοποίησή μας, εντός της Περιφέρειάς μας. Τόσο σε ότι έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες, όσο και σε ότι αφορά τα έργα ΑΠΕ, όπως γνωρίζετε η «Ένωση Αγρινίου» έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική επικράτεια.
Σχετικά με τον τουρισμό τώρα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τουρισμός και Α.Π.Ε. είναι πλέον έννοιες αλληλένδετες! Γι’ αυτό και επιβάλλεται να συνυπάρξουν τα φωτοβολταϊκά με την όποια προσπάθεια τουριστικής αναβάθμισης. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της μεγάλης κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Σε όλον τον
πλανήτη πια, οι επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού επιδιώκουν τη διασύνδεσή τους με τη βιώσιμη, πράσινη ενέργεια, όχι απλά για να μειώσουν το δικό τους λειτουργικό κόστος, αλλά γιατί αυτό πλέον απαιτούν οι πελάτες – τουρίστες της νέας εποχής. Αν, μάλιστα, κοιτάξετε τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, προβάλλουν και διαφημίζουν τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, αφού η παρουσία τους αποτελεί κριτήριο επιλογής για το κοινό όπου απευθύνονται. Πρόσθετα, θέλω να λάβετε υπόψιν σας πως ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί από μόνο του να λειτουργήσει ως πόλος έλξης.
Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: στην περιοχή όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση, βάση νόμου δεν επιτρέπονται οι μόνιμες κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα όσα κάποιοι αφήνουν να αιωρούνται, δεν επιτρέπεται, δεν μπορεί να χτιστούν ξενοδοχεία. Δεν έχει κανένα νόημα για κάποιους να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες! Δεν μπορεί να υπάρξει αυτής της μορφής η «τουριστική ανάπτυξη» που προβάλουν όσοι μονότονα μιλάνε για αυτή. Όχι στην περιοχή της επένδυσης. Δίπλα ή πιο κάτω ή πιο πέρα, ενδεχομένως. Ας το κάνουν. Και μάλιστα τους καλούμε να αξιοποιήσουν και τα οφέλη που η δική μας επένδυση μπορεί να προσδώσει.
Έχω πάντως να παρατηρήσω ότι αυτήν την «τουριστική ανάπτυξη» που τάζουν ορισμένοι, τόσα χρόνια δεν την έφεραν…
-
Στην παρουσίαση που πραγματοποιήσατε στο δημοτικό συμβούλιο δείξατε καθ’ όλα έτοιμοι. Αν και ακούστηκε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μισθώματα, εν τέλει ο ΓΟΕΒ παρουσίασε μίσθωμα που φέρει υπογραφή Αυγούστου 2021 για 15 στρέμματα εσωλίμνιων εκτάσεων. Τελικά τα μισθώματα με τον ΓΟΕΒ έχουν ολοκληρωθεί;
Ναι, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και τα μισθώματα θα αποκτήσουν ισχύ μόλις η επένδυση λάβει τις τελικές άδειες. Με τον ΓΟΕΒ έχουμε ολοκληρώσει όλη την προετοιμασία που χρειαζόταν να κάνουμε μαζί και φυσικά όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες. Κι αν προκύψει οποιαδήποτε εκκρεμότητα, θα τη διευθετήσουμε κι αυτή, πάντα σε αγαστή συνεργασία μαζί του.
Το σημαντικό είναι ότι από αυτή τη συνεργασία ο ΓΟΕΒ βγαίνει πολλαπλά κερδισμένος, αφού, λύνει τον γρίφο της ενέργειας και απαλλάσσεται απ’ τον βραχνά των χρεών και των πληρωμών για το ρεύμα. Επομένως διασφαλίζει την ίδια τη λειτουργία του και μπορεί πλέον να συνεχίσει να εγγυάται την ίδια την παραγωγή.
Προσωπικά υποστηρίζω εδώ και τουλάχιστον15 χρόνια την άποψη ότι η μόνη λύση για τους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ είναι τα φωτοβολταϊκά. Να παράγουν το δικό τους ρεύμα ώστε να μην έχουν μόνιμα τον εφιάλτη του παρόχου που απειλεί να κατεβάσει τους διακόπτες και επιπλέον να κερδίζουν χρήματα απ’ αυτά τα Έργα για να κάνουν τις παράλληλες επενδύσεις που οι αγρότες έχουν ανάγκη.
-
Γνωρίζουμε ότι από το Υπουργείο Υποδομών προχωρά μελέτη ανάπτυξης του φράγματος, στην οποία περιλαμβάνεται και η τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, με 8,7 εκατομ. ευρώ. Πώς θα συνδυαστεί το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο παράλληλα με τα φωτοβολταϊκά και πόση έκταση θα έχουν τα πάνελ της συνολικής επένδυσης;
Kαταρχάς να διευκρινίσουμε ότι η μελέτη αυτή δεν είναι για τουριστική ανάπτυξη αλλά για έργα άρδευσης στην υπόλοιπη περιοχή και δευτερευόντως, συμπληρωματικά περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην τουριστική
αναβάθμιση.
Άρα, είναι λάθος να λέει κανείς «8,7 εκατ. ευρώ για τουριστική αναβάθμιση». Δεν ισχύει.
Επίσης, να συμπληρώσω ότι η επένδυση των φ/β εγγυάται εισόδημα για την περιοχή 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Θα ήθελα πολύ να μου εξηγήσουν οι οπαδοί της δήθεν τουριστικής ανάπτυξης τι προβλέπει η μελέτη και με ποιον τρόπο, με ποια έργα, με ποιες δράσεις μπορούν ή σχεδιάζουν να φέρουν 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο;
25 εκατ. ευρώ που, φυσικά, θα έχουν πολλαπλασιαστικό πρόσημο, αφού με αυτά και ο τουρισμός θα μπορέσει να ενισχυθεί. Στην πράξη όμως, με επενδύσεις, όχι με ευχολόγια και με μελέτες, ώστε όλες οι εκφάνσεις της τοπικής οικονομίας να αναπτυχθούν.
Συμπληρωματικά μόνο θα πω ότι μελέτες, σχέδια και οράματα έχουν υπάρξει αμέτρητα κατά το παρελθόν. Και είναι εντυπωσιακό πράγματι να μιλάνε για ανάπτυξη όσοι είχαν επί σειρά ετών τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες, την ευθύνη και την αρμοδιότητα να κάνουν κάτι και κατάφεραν να μην κάνουν το παραμικρό.
Ας μιλήσουν, τουλάχιστον τώρα με ειλικρίνεια και ας εξηγήσουν τι ακριβώς είναι αυτό που δεν θέλουν στην επένδυση των φ/β, που για να απαντήσω και στο έτερο ερώτημά σας, θα είναι διεσπαρμένα σε μια περίμετρο 20 χιλιομέτρων. Δεν θέλουν την καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές; Δεν θέλουν τις δεκάδες θέσεις
εργασίας που θα δημιουργηθούν και που κατά προτεραιότητα αφορούν στους κατοίκους της περιοχής; Δεν θέλουν τα έργα των σχεδόν 170 εκατ. ευρώ στην περιοχή; Δεν θέλουν να είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής που θα επενδύσουν στον τόπο τους; Δεν θέλουν τα 25 εκατ. ευρώ ετήσιο εισόδημα για την περιοχή; Δεν θέλουν τις τουλάχιστον 40 μόνιμες θέσεις εργασίας στο έργο και στον υποσταθμό; Δεν θέλουν να συμμετέχουν οι αγρότες σ’ αυτά τα έργα, εκτιμώντας ότι αυτή την πολυτέλεια την έχουν μόνο οι μεγαλοεπενδυτές; Δεν θέλουν ο ΓΟΕΒ να μπορεί να πληρώνει το ρεύμα του και να δουλεύει τα αντλιοστάσια, να ποτίζουν οι παραγωγοί; Τι ακριβώς δεν θέλουν οι αρνητές της ανάπτυξης, τι τους ενοχλεί;
Να απαντήσουν, όχι σε εμένα. Στους κατοίκους της περιοχής να απαντήσουν.
-
Ήδη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας στο οποίο συμμετείχατε πήρε αρνητική απόφαση για την επένδυση που επιχειρείτε. Αν επιμείνουν κάτοικοι και φορείς να σας λένε “όχι”, είσαστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε στην επόμενη φάση, από την αρχή που φαίνεται οι ενέργειές σας να είναι σύννομες;
Έχω και άλλοτε πει ότι, όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί ενδεχομένως κάποιους, ζούμε σε συντεταγμένη πολιτεία, με νόμους και με κανόνες. Και σαφώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη και του κάθε φορέα, να έχει άποψη και δημόσια να την εκφράζει. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί. Τις αποφάσεις, όμως, τις παίρνει η πολιτεία,
στη βάση των νόμων που αυτή έχει θεσπίσει, σύμφωνα με τις διαδικασίες που αυτή έχει ορίσει.
Εμείς χαιρόμαστε πραγματικά γιατί διαπιστώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας, με ανοιχτούς ορίζοντες και με ουσιαστική διάθεση να εργαστεί για τον τόπο της και είμαστε βέβαιοι ότι σιγά – σιγά θα προσχωρήσουν σε αυτή τη θέση και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Πολλές φορές η άγνοια και η καχυποψία
προς το καινούργιο καλλιεργεί φόβο και απόρριψη για την αλλαγή που έρχεται και μας αφορά. Είμαστε όμως βέβαιοι, ότι όσο προχωρούμε, θα διαπιστώσουν συν τω χρόνω και θα πειστούν ότι η επένδυση είναι προς όφελος του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
Γνωρίζουν καλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς- και θέλουμε να είναι βέβαιοι και οι κάτοικοι της Ήλιδας- ότι οι ενέργειές μας δεν είναι απλά σύννομες. Είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με το γράμμα του νόμου. Και σαφέστατα θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε δημοσίως
παρουσιάσει.
-
Πιστεύετε ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανακρίβειες σχετικά με την επένδυση; Για παράδειγμα ακούγεται ότι η επένδυση δεν θα έχει Ηλειακό χαρακτήρα ή ότι θα ξεκληρίσει οικογένειες κτηνοτρόφων που ζουν δεκαετίες από τη συγκεκριμένη γη. Ισχύουν όλα αυτά;
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και η διαδικασία σε πλήρη εξέλιξη, ώστε όλοι όσοι το επιθυμούν να γίνουν μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων και να μετέχουν στην επένδυση. Για τους κατοίκους της Ήλιδας και ευρύτερα του νομού Ηλείας μιλάω. Γι’ αυτούς γίνεται πρώτιστα η επένδυση. Αυτοί έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Θέλω να το ξαναπώ και τους καλώ για μια ακόμη φορά να έρθουν να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα, να υποβάλλουν την αίτησή τους να συμμετάσχουν, εφόσον αυτό αποφασίσουν.
Μια επένδυση, λοιπόν, στην Ηλεία, με τους κατοίκους της Ηλείας να μετέχουν, με τον παραγόμενο πλούτο να ανακυκλώνεται στην Ηλεία, με εργαζομένους κατά την κατασκευή- όταν με το καλό φτάσουμε εκεί- να είναι επίσης κατά προτεραιότητα απ’ την Ηλεία, με όλα όσα ήδη σας έχω πει, εσείς τι αντιλαμβάνεστε; Τι άλλο χαρακτήρα μπορεί να έχει;
Όσο για το «ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων», τι να πω; Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο εδώ!
Οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να βόσκουν τα ζώα τους όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία ζώα θα έχουν σκιερά μέρη πλέον να προφυλάσσονται. Και αυτή θα είναι η μόνη διαφορά. Θα προχωρήσουμε σε συμφωνητικά με όλους και κανένας δεν θα στερηθεί τον βοσκότοπο που χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια.
Σας καλώ να δείτε και τις μελέτες που εξηγούν γιατί τα αγρο-φωτοβολταϊκά είναι ευεργετικά για την κτηνοτροφία. Στην Αιτωλοακαρνανία το ξέρουμε καλά, καθώς οι δική μας κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν στα δικά μας πάρκα τις εκτάσεις για βόσκηση. Φωτογραφίες που αποδεικνύουν την αλήθεια όλων αυτών από δικά μας αντίστοιχα έργα στην Αιτωλοακαρνανία παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό
Συμβούλιο και είναι στη διάθεση όποιου θέλει να το επιβεβαιώσει.
-
Τι σκοπεύετε να κάνετε για να προσελκύσετε επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ηλεία, αφού όπως είπατε και στην παρουσίαση, μπορούν έως και 3.000 κάτοικοι της Ηλείας να συμμετέχουν ως μικροεπενδυτές στις Ενεργειακές Κοινότητες; Ξεκαθαρίστε λίγο και τον ρόλο της «Ένωσης Αγρινίου» στο όλο εγχείρημα της επένδυσης. Θα είστε τελικά οι «ιδιοκτήτες» των πάρκων;
Οι Ενεργειακές Κοινότητες της Ηλείας μπορεί να έχουν έως και 3.000 μέλη και η πρόσκληση είναι ανοιχτή για τους κατοίκους της Ηλείας για όλον τον Φεβρουάριο. Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να μετέχει. Τους λέω, όμως, να ρωτήσουν τους αγρότες μικροεπενδυτές της Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχουμε προ ετών κάνει ανάλογες επενδύσεις, οι οποίοι και μας ώθησαν, μας υποχρέωσαν ουσιαστικά, να
δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες Ενεργειακές Κοινότητες, να κάνουμε ακόμη περισσότερα πάρκα.
Στην αρχή υπήρχε διστακτικότητα και στον δικό μας νομό. Οι πρώτοι που συμμετείχαν όμως, αυτοί οι ίδιοι συμπαρέσυραν και όλους τους άλλους. Νομίζω ότι κάτι ανάλογο θα γίνει κι εδώ. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ζωηρότερο ενδιαφέρον από τους κατοίκους της Ήλιδας που άρχισαν να αντιλαμβάνονται
τι πραγματικά διακυβεύεται για τον τόπο τους και για τους ίδιους. Ότι είναι μια πραγματική ευκαιρία να μετέχουν σε ένα Έργο που θα τους ωφελήσει άμεσα. Σε ένα Έργο που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να λάβουν μέρος μόνον μεγαλοεπενδυτές. Ελπίζουμε, βέβαια, σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή. Για την διευκόλυνση όσων ενδιαφέρονται και θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για τη
συμμετοχή τους, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι από την ερχόμενη Τετάρτη θα λειτουργήσει στην Αμαλιάδα γραφείο μας γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό. Σχετικές πληροφορίες επικοινωνίας θα σας δοθούν άμεσα.
Όσο για τον ρόλο της Ένωσης, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρος: η «Ένωση Αγρινίου» είναι αυτή που έχει αναλάβει όλη την οργάνωση και τον συντονισμό, όλη τη διαδικασία και στη συνέχεια θα έχει την επίβλεψη των έργων και την ευθύνη της καλής λειτουργίας των πάρκων.
Ο κάθε πολίτης που θα μετέχει, θα έχει το μερίδιο που του αναλογεί. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πλεονέκτημα: πρόκειται για επένδυση που θα ανήκει στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στους πολίτες δηλαδή που θα μετέχουν και σε αυτούς θα επιμερίζονται τα κέρδη. Δεν είναι μια επένδυση που θα την κάνει μια εταιρεία για να κερδίζουν οι 10 μέτοχοι της εταιρείας. Είναι επένδυση που την κάνουν οι Ενεργειακές Κοινότητες συνεταιριστικά για να κερδίζουν τα χιλιάδες μέλη τους.
Σχετικά Άρθρα
Φώτης Καρατσόλης: Ο Αγρινιώτης επέστρεψε στον Ολυμπιακό Βόλου
Κύπελλο Κ19: Ο Παναιτωλικός ηττήθηκε στην Τρίπολη
Α’ Ε.Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας: Σκόνταψε ο Άρης Λεπενούς, στο -1 ο Α.Ο. Ρηγανά