Το Αγρίδι Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία (Video)

Το Νέο Αγρίδι είναι ημιορεινό χωριό του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 340 μέτρων. Διοικητικά, με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με τη Δρομίτσα και την Κάμινο συναποτελούν τη Τοπική Κοινότητα Αγριδίου που ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ίναχου του Δήμου Αμφιλοχίας και έχει πληθυσμό 85 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

  • Το Νέο Αγρίδι βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Ίναχου, που είναι παραπόταμος του Αχελώου, Β. – ΒΔ. του Αγρινίου σε απόσταση 60 χλμ. από αυτήν. Είναι κτισμένο κοντά στην επαρχιακή οδό Πατιοπούλου – Χαλκιόπουλου, ανάμεσα στα χωριά Άγιος Νικόλαος, Γραμματσούλι και Σκατζόκαμπος. Ως οικισμός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1961 και προσαρτήθηκε στην ήδη υπάρχουσα κοινότητα Αγριδίου.

Το Αγρίδι

Ο ιστορικός οικισμός της περιοχής είναι το Αγρίδι, που βρίσκεται 3 χλμ. δυτικά του Νέου Αγριδίου. Αυτό είναι το χωριό που αναφέρεται, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μεταξύ των χωριών του Βάλτου. Μετά την Επανάσταση του 1821 και τη λήξη των συγκρούσεων, το 1828, υπήρξε ερήμωση από κατοίκους της περιοχής.

Στην απογραφή και διανομή χρηματικής βοήθειας που έκανε τότε ο Καποδίστριας το χωριό αναφέρεται με πληθυσμό 18 κατοίκους. Το 1836 καταγράφεται στον τότε Δήμο Ιδομένης της επαρχίας Βάλτου. Με το ΦΕΚ 261Α – 31/08/1912 αποσπάται από το δήμο Θυάμου και ορίζεται έδρα της νεοϊδρυθήσης κοινότητας Αγριδίου. Το 1991 ο οικισμός Αγρίδι καταργείται και προσαρτάται στον οικισμό Νέο Αγρίδιο (επίσημα Νέον Αγρίδιον) της κοινότητας Αγριδίου.

Πληροφορίες από Wikipedia