Το Αλσύλλιο της Κλείσοβας

Το Αλσύλλιο Κλείσοβας στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό “Messolonghi by Locals” που πραγματοποίησε πρόσφατα καθαρισμό του χώρου, ο Γεράσιμος Τζάνος, ο πρωταγωνιστής της πρωτοβουλίας ανάπλασης του αλσυλλίου, πριν λίγα χρόνια έφυγε από την ζωή, αλλά άφησε ως παρακαταθήκη πράσινους δημόσιους χώρους στην πόλη μας.

 

 

 

 

H κόρη του Γεράσιμου Τζάνου, Αρτεμισία Τζάνου έγραψε στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook για το αλσύλλιο της Κλείσοβας:

«Τα δέντρα του μπαμπά. Παρέλαβε το μέρος σκουπιδότοπο -ντροπή- δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας. Με την στήριξη του συλλόγου πρασίνου που εκπροσωπούσε ,τη θέληση, την επιμονή ,το πείσμα που τον χαρακτήριζαν και κυρίως τη λατρεία για την πόλη που τον γέννησε ,μεταμόρφωσε τον σκουπιδότοπο σε δασύλλιο .Φύτεψε και «μεγάλωσε» πολλές εκατοντάδες δέντρων στο μέρος αυτό -πεύκα, λεύκες, ευκαλύπτους και δάφνες.

Είχε και τον εργάτη Φατμίρ για βοηθό ,που αυτοβαπτίστηκε Ηλίας και του έμαθε να αγαπάει το πράσινο και το Μεσολογγι. Ήταν πάντα παρών, παρά την ηλικία και την φθαρμένη του υγεία -με ήλιο και με καύσωνα ,γιατί «τα καημένα τα δέντρα διψάνε και υποφέρουν και θέλουν φροντίδα». Τα κοίταζε τα δέντρα-παιδιά του και τα καμάρωνε πραγματικά. Η λιμνοθάλασσα για πολύ καιρό σταμάτησε να «συμβιώνει» με τα σκουπίδια.»