Το Αρχαίο κάστρο της Κομποτής

Η Κομπωτή είναι ένα χωριό του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Κομπωτή έχει 396 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 472 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και ανήκει στην δημοτική ενότητα Μεδεώνος, η οποία αποτελούσε ανεξάρτητο δήμο με πρωτεύουσα την Κατούνα μέχρι το 2010 που εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Πρωτεύουσα του δήμου είναι πλέον η Βόνιτσα ενώ στην ίδια δημοτική ενότητα με την Κομπωτή ανήκουν επίσης η Κατούνα, ο Αετός, τα Αχυρά, η Κονοπίνα, ο Τρύφος και το Λουτράκι.

  • Στο λόφο Παλαιόκαστρο, περίπου 500 μέτρα βόρεια του χωριού, βρίσκονται ερείπια αρχαίου κάστρου, κτισμένο με ογκόλιθους, από το οποίο σώζονται δύο πύλες και ερείπια κτιρίου. Από τη θέση του, σε ύψος 653 μέτρων, το κάστρο μπορεί να επιβλέπει την περιοχή της Κατούνας, την αρχαία Μεδεώνα. 

Το κάστρο της Κομποτής, που γράφεται και Κομπωτή, είναι χτισμένο την προϊστορική εποχή.

Κατά μια εκδοχή πρόκειται για τα ερείπια της αρχαίας Τοροιβίας.

Σώζονται τα ερείπια των τειχών, που η περίμετρός τους φτάνει τα τρία χιλιόμετρα και μερικών κτισμάτων κατασκευασμένων με μεγάλους ογκόλιθους από ασβεστόλιθους.

Σε ένα λόφο είναι χτισμένη από τετραγωνισμένους λίθους η ακρόπολη της πόλης και σκαλοπάτια που οδηγούσαν πάνω σε αυτή.

Το μεγάλο κτίσμα που σώζεται είναι, σύμφωνα με τους κατοίκους, το σπίτι του άρχοντα.

Υπάρχει επίσης και ένα πλακόστρωτο που ενώνει το χωριό με το κάστρο και υπολείμματα αρχαίας δεξαμενής.

Κατά καιρούς έχουν βρεθεί πολλές επιγραφές και αρχαία αντικείμενα.

Η πύλη που σώζεται ονομάζεται «πύλη του βασιλιά».

Σε ανασκαφές που διενέργησε η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή το 1975 στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν τα ερείπια οικίας του 4ου π.Χ. αιώνα, η οποία έχει ομοιότητες με τις οικίες της Αθήνας.