Το Δασαρχείο για το μεγάλο πρόβλημα των πλατάνων της Τριχωνίδας – SOS από κατοίκους και επαγγελματίες (Ηχητικό)

Ολόκληρες περιοχές στην πιο μεγάλη λίμνη της χώρας, τη Λίμνη Τριχωνίδα, έχουν ταυτιστεί με τα υπεραιωνόβια πλατάνια που πλουσιοπάροχα προσφέρουν τον ίσκιο τους και την ομορφιά τους στις όχθες της.

  • Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της ταύτισης είναι ακόμα και τα διάφορα τοπωνύμια που έχουν κατοχυρωθεί στη συνείδηση, όχι μόνο τον ντόπιων, αλλά και των επισκεπτών της με πιο χαρακτηριστικό για τους Αγρινιώτες αυτό της θέσης «στα Πλατάνια» που βρίσκεται αμέσως μετά την Παντάνασσα.

Δυστυχώς όμως από προχθές και μετά το γεγονός της πτώσης του πλατάνου που καταγράψαμε στα δύο site του ομίλου «Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr και Antenna-Star.gr, (δείτε ΕΔΩ),  ένα πρόβλημα που χρόνια τώρα γνώριζαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες και (Δασαρχείο Αγρινίου, Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ο πολύς κόσμος αγνοεί: Τα πλατάνια ης Λίμνης Τριχωνίδας πάσχουν από μία ασθένεια η οποία ονομάζεται ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως.

Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και μέσα σε μία δεκαετία επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Το 2010 η ασθένεια διαπιστώθηκε στην Ήπειρο και το 2011 στη Θεσσαλία, ενώ το 2016 και το 2017 είχε επεκταθεί σε ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας.

Το παθογόνο έχει νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Ελλάδα, αρκετά από αυτά αιωνόβια με ογκώδεις διαστάσεις. Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος, με τα μηχανήματα εκσκαφής και τα εργαλεία κοπής κλάδων. Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή.

Επικοινωνήσαμε με την Δασάρχη Αγρινίου, την κ. Αλεξάνδρα Πολίτη, καθώς και με την με την εξιδεικευμένη ελεγκτή φυτοϋγειονομικής, κ. Μαγδαληνή Σχίζα, από την οποία πληροφορηθήκαμε ότι το πρόβλημα εκτός από την παραλίμνια περιοχή της Τριχωνίδας στην οποία και είχαμε την πτώση του πλατάνου εντοπίζεται σε πολύ μεγάλη έκταση στον Εύηνο, στα Σιτόμενα, στην Ποταμούλα, στην Κόνισκα, στο Δρυμώνα, κ.α.

Από την συγκεκριμένη περιοχή που συνέβη το γεγονός της πτώσης, μας είπε η κ. Σχίζα, πάρθηκαν πάρα πολλές φορές δείγματα, όπως επίσης και από την Παραβόλα και από την Παντάνασσα, είχαν έλθει μάλιστα κατά καιρούς και ειδικοί επιστήμονες από το Μπενάκειο ίδρυμα, όπως ο κ. Τσόπελας με την κ. Σουλιώτη, και έχουν ελέγξει την περιοχή.

Τα πρώτα χρόνια τα δείγματα από τη Δογρή έδειχναν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Ξαφνικά παρουσιάσθηκε ζήτημα και μάλιστα μεγάλο.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, μας είπε η κ. Σχίζα, είναι δυστυχώς το κόψιμο και το κάψιμο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καθαρή ζώνη που θα προστατέψει τα υγιή δένδρα. Αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή απ’ ότι φαίνεται έχουν νοσήσει όλα τα πλατάνια γιατί τα δένδρα είναι κοντά το ένα στο άλλο και το ριζικό σύστημα του ενός με του άλλου εμπλέκονται

«Αυτό που έχουμε κάνει», μας υπογράμμισε, «είναι να ενημερώσουμε όλους τους υπευθύνους για το πρόβλημα, αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Στην επισήμανση μας ότι το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο γιατί εκεί δραστηριοποιούνται κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες όλες τις εποχές του χρόνου συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από μια ξαφνική πτώση των τεράστιων αυτών δένδρων, η μοναδική αντίδραση που εισπράξαμε από την κ. Σχίζα ήταν διαπιστωτική της αλήθειας που επισημάναμε. Τίποτ΄ άλλο.

Σίγουρα για τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στη φύση φταίει η φύση, αλλά τα φυσικά στοιχεία συνυπάρχουν με τον άνθρωπο, ο άνθρωπος δεν είναι άμοιρος ευθυνών και σίγουρα δεν μπορεί να σηκώνει τα χέρια ψηλά και να περιμένει η φύση να λειτουργήσει από μόνη της.

Ένα είναι σίγουρο ότι «στα πλατάνια» της λίμνης υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο και η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να επέμβει έτσι ώστε να το διορθώσει. Αν δεν μπορεί να το θεραπεύσει, οφείλει να το αποκαταστήσει.

Κάπως πρέπει να απαντηθεί και η αγωνία των ανθρώπων που στο συγκεκριμένο σημείο έχουν στήσει επιχειρήσεις σημαντικής αξίας που υποδέχονται ανθρώπους και πρέπει αυτοί οι επισκέπτες να νοιώθουν και να είναι ασφαλείς. Δεν αρκεί μόνο η διάγνωση του προβλήματος, απαιτείται και η θεραπεία του και αν αυτό δεν μπορεί να το διασφαλίσει  η οργανωμένη πολιτεία, ποιος είναι εκείνος που θα το κάνει.

Και αυτή η θεραπεία πρέπει να συμβεί χθες. Γιατί αν αρχίσουν να πέφτουν τα πλατάνια, τότε θα είναι πολύ αργά.

Σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Antenna Star 103.5 «Με υπογραφή», του Σωκράτη Τσόμπου με παρέμβαση του ο επιχειρηματίας κ. Γιώργος Λάμπρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα επισημαίνοντας ότι η περιοχή αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και συχνότερα επισκέψιμες περιοχές υπογραμμίζοντας ότι η λύση του συγκεκριμένου ζητήματος πρέπει να είναι άμεση χωρίς να διαταράσσεται και να υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύεται και η ασφάλεια των επισκεπτών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Agrinio365» από τη πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, έδωσε εντολή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τη διαχείριση του πρασίνου στο Δήμο, κ. Χρήστο Γκούντα, να διαθέσει κάθε επιβαλλόμενο μέσο και υπηρεσία, έτσι ώστε να συμβάλει καθοριστικά και σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αγρινίου που έχει τον πρώτο λόγο στην συγκεκριμένη περίπτωση για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Λάμπρη στον Antenna Star 103.5:

Φωτογραφίες: «Agrinio365»