Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για την κατασκήνωση για ΑμεΑ στη Μπούκα Αμφιλοχίας (Photos)

Ανακοίνωση-καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για τις εικόνες-ντροπής και εργασιακής ζούγκλας στη μοναδική κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ που λειτουργεί στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μπούκα Αμφιλοχίας.

  • Πιο αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει στο λαό της περιοχής, την πολιτική που χαράσσεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά και υλοποιείται από την Περιφέρεια και τους Δήμους. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει στην επικίνδυνη απαξίωση-εγκατάλειψη της παιδικής κατασκήνωσης στην Μπούκα Αμφιλοχίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, (είναι η μοναδική κατασκήνωση που φιλοξενεί Α.Μ.Ε.Α. στη Δυτική Ελλάδα)

Οι τριτοκοσμικές εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου,  από τις επώνυμες καταγγελίες (συγκεκριμένα τη Δευτέρα 24/07/2023 εκ μέρους όλων των συνοδών που φιλοξενήθηκαν στην κατασκήνωση από τις 16/07/23 έως τις 25/07/23μαζί με 15 παιδιά ΑΜΕΑ)  και που γνωστοποιούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος τα τελευταία χρόνια, αλλά και το αποτέλεσμα των ελέγχων που έγιναν την τρίτη 1η Αυγούστου 2023, από τους αρμόδιους ελεγκτές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Αιτωλοακαρνανίας. (Τη μέρα αυτή στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 46 παιδιά – κορίτσια (τυπικής ανάπτυξης) 15 εργαζόμενοι και 4 εργάτες.) 

Αποδεικνύουν ότι οι ανάγκες των κατασκηνωτών και των εργαζομένων σε αυτές, θεωρούνται κόστος για την κυβέρνηση και τους δημάρχους της. Έτσι περικόπτουν από τις υποδομές, περικόπτουν από το προσωπικό (με αποτέλεσμα να κάνουν και εργασίες ξένες στην ιδιότητά τους) , περικόπτουν από τη μισθοδοσία και τα δικαιώματα του. 

Είναι προσβλητικό να λέει ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας πως δεν είναι Resort 5 αστέρων, και πως το κόστος για seatrak είναι υπέρογκο. Είναι απαράδεκτο το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας μας ,τα παιδιά, να αντιμετωπίζονται με κριτήριο το κόστος.

Η ευθύνη για τη λειτουργία της κατασκήνωσης από το υπουργείο πέρασε στο Δήμο Αμφιλοχίας. (Η συγκεκριμένη έκταση αρχικής ιδιοκτησίας του ΠΙΚΠΑ έχει πλέον καταχωρηθεί ως ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Εργασίας και η ανάθεση της οργάνωσης και λειτουργίας της κατασκήνωσης Μπούκας ανήκει στο Δήμο Αμφιλοχίας). 

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διαχρονικά καταδίκαζε αυτή τη μεταφορά στους Δήμους.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχους πόρους, χωρίς προσλήψεις, έγινε το όχημα των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης εργασιακών σχέσεων, της υποβάθμισης των υπηρεσιών. Ο Δήμος αναλαμβάνει αρμοδιότητες χωρίς να αναδείξει τις ελλείψεις, χωρίς να απαιτήσει την αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η κατασκήνωση με προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα παιδιά, τους συνοδούς αλλά και τους εργαζόμενους στη δομή.

Η Κατασκήνωση δεν έχει:

  • Δεν έχει γιατρό σε μόνιμη βάση και ολοκληρωμένο εξοπλισμό ιατρείου
  • Δεν έχει ναυαγοσώστη (το ρόλο αυτό τον επιτελεί ο γυμναστής)
  • Δεν είχε φυσικοθεραπευτή για τα ΑμΕΑ που φιλοξενούνται
  • Δεν έχει κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας
  • Δεν έχει οργανωμένο αποχωρητήριο και ντουζιέρες χωρίς αποχέτευση

Ο έλεγχος κατέγραψε την πλήρη εγκατάλειψη αλλά και τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν, όπως θέματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των χώρων, την παρασκευή και αποθήκευση τροφίμων, την οργάνωση χώρων , τη συντήρηση των κατοικιών και των υπόλοιπων δομών. 

  Η Κυβέρνηση, κι η Περιφέρεια, ενώ έχουν σφαγιάσει τη χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να γίνουν υποδομές αξιοπρεπούς διαβίωσης, τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα, και ως αδιάφθοροι θα  «διορθώσουν» τα στραβά, θα «τιμωρήσουν» τους υπεύθυνους, θα βγάλουν αθώα την πολιτική τους και η κατάσταση θα μένει ίδια. Σε κάθε ευκαιρία Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια και Κυβέρνηση υπεραμύνονται των πολιτικών τους, που τσακίζει τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας και προσβάλλουν βάναυσα εργαζόμενους και τα Α.Μ.Ε.Α.

Είναι βαθιά συντηρητική η αντίληψη ότι ,τί να κάνουμε, αυτά διαθέτουμε….

Πείτε κι ευχαριστώ!!!

Για βδομάδες ολόκληρες αγνοήθηκαν από τους υπευθύνους οι επισημάνσεις εργαζομένων, συνοδών,  και οι εκκλήσεις τους. Στους φτωχούς και αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς που ψηφίζονται στα Δημοτικά Συμβούλια δεν χωράνε οι λαϊκές ανάγκες, γιατί μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους και της τωρινής και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.  

ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΟΦΕΛΟΥΣ

Ο μόνος δρόμος που υπάρχει, είναι της διεκδίκησης των παρακρατηθέντων, είναι ο δρόμος της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζεται συνολικά αλλά και στους Δήμους. 

Καλούμε τους εργαζόμενους, να οργανωθούν και να παλέψουμε γιατί:

όλα τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών και πολύ περισσότερο τα Α.Μ.Ε.Α. έχουν ανάγκη από διακοπές σε σύγχρονες, υγιεινές, άρτιες υποδομές, με πλούσια δημιουργικά προγράμματα, που θα προάγουν την υγεία, τη φιλία, τη δημιουργικότητα. Με επαρκές μόνιμο επιστημονικό – παιδαγωγικό προσωπικό, με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, σταθερή εργασία. 

Το επόμενο διάστημα οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που μας ετοιμάζουν. Να μην περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα που νομιμοποιεί το 16ωρο! Μέχρι τα 80 μας θέλουν στη δουλειά να ζούμε και να πεθαίνουμε για τα αφεντικά! 

ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!»