Έως και το να «κατεβάσει τους διακόπτες» τελείως για την Ευρώπη απειλεί το Facebook. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, περίπου 410 εκατομμύρια χρήστες θα αποκλειστούν αυτομάτως από τις υπηρεσίες του Facebook και του Instagram.
- Με δεδομένη τη διάδοση και τη συχνότητα χρήσης της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας social media στον κόσμο, για την πλειονότητα των χρηστών η προοπτική μιας ζωής χωρίς Facebook και Insta φαντάζει σαν εφιάλτης. Ακόμη χειρότερα, η στέρηση όλων όσων προσφέρει και έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για ένα κολοσσιαίο πλήθος ανθρώπων, θα προκαλέσει επιδημία ψυχικών νοσημάτων. Χωρίς καμία υπερβολή.
Στην πράξη όμως, πόσο πιθανόν είναι να πραγματοποιηθεί η απειλή του Facebook να αποσυνδέσει την Ευρώπη; Το επίκεντρο του επερχόμενου (ή ενδεχόμενου) σεισμού βρίσκεται στο Δουβλίνο καθώς εκεί η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, Έλεν Ντίξον, εξέδωσε μια απόφαση η οποία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Η απόφαση που ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την Ευρώπη
Τον προηγούμενο μήνα η κυρία Ντίξον ενημέρωσε το Facebook ότι στο εξής δεν επιτρέπεται η μεταφορά σε σέρβερ υπολογιστών στις ΗΠΑ δεδομένων τα οποία αφορούν σε Ευρωπαίους πολίτες. Υπό το φόβο ότι υπηρεσίες πληροφοριών και κρατικοί φορείς έχουν πρόσβαση σε αυτή τη δεξαμενή πληροφοριών, η Ιρλανδία αναλαμβάνει δράση.
Λαμβάνοντας γνώση της απόφασης που έλαβε η Έλεν Ντίξον, οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού κλάδου του Facebook, όπως και τα κεντρικά, εξοργίστηκαν. Δόθηκε αμέσως η εντολή να κινηθούν νομικές διαδικασίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων της πλατφόρμας. Κατατέθηκε μήνυση εναντίον της ιρλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, με το Facebook να επικαλείται παρατυπίες στη διαδικασία λήψης της επίμαχης απόφασης.
Τι υποστηρίζει το Facebook στη μήνυση
Οι συνήγοροι της πλατφόρμας εστιάζουν σε σημεία όπως το προκλητικά μικρό χρονικό διάστημα των μόλις τριών εβδομάδων το οποίο παραχωρήθηκε στο Facebook προκειμένου να αποδείξει ότι δεν εκμεταλλεύεται για λογαριασμό τρίτων ή λόγω κάποιου είδους υστεροβουλίας την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.
Επιπλέον, το Facebook καταλογίζει προσωπικά στην Έλεν Ντίξον εμπάθεια, προκατάληψη και δολιότητα. Και σε κάθε περίπτωση, το Facebook δεν ενημερώθηκε από κανέναν σχετικά με την έρευνα η οποία προηγήθηκε της απόφασης. Η κατηγορία περί εμπάθειας εδράζεται στο γεγονός ότι η Ντίξον στοχοποίησε ευθέως και αποκλειστικά το Facebook, παρόλον ότι όλα τα social media λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Εξού και οι εκπρόσωποι του μέσου μιλούν για αδικαιολόγητη παρέμβαση της Έλεν Ντίξον και «αλλοίωση του ανταγωνισμού» στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πωλήσεις 208 δισ. ευρώ
Εκ μέρους του Facebook, η Yvonne Cunnane, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας προσωπικών δεδομένων και ανώτατο στέλεχος της ευρωπαϊκής διοίκησης του μέσου, δήλωσε ότι «το Facebook είναι ένα εργαλείο με πολύ μεγάλη σημασία για την ελευθερία του λόγου. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν 410 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας φτάνουν τα 208 δισ. ευρώ».
Συνεπώς, εκτός από ψυχοθεραπεία, ο κόσμος χωρίς Facebook θα υποστεί και τεράστια οικονομική ζημία. Πάντα στην περίπτωση που η διένεξη Ιρλανδίας-Facebook θα οξυνθεί, θα οδηγηθεί σε ανεπανόρθωτη ρήξη -και το κλείσιμο της πλατφόρμας για την Ευρώπη, προσωρινά ή και οριστικά.
protothema.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Στην κορυφή τον Δεκέμβριο!
Χριστούγεννα στη Λίμνη Τριχωνίδα!
«MasterChef»: Κυκλοφόρησε το trailer