Το Π.Ν. Πάτρας στα πρώτα Νοσοκομεία που θα γίνουν εμβολιασμοί

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένονται 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου

  • Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένονται 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου.

Στις 27/12 θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, ενώ στις 28/12 θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας).

Η παράδοση των δόσεων
Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πώς θα γίνεται η αποθήκευση και η διανομή
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Ελευθερία» αφορά την ορθή αποθήκευση και διανομή του εμβολίου σε όλα τα σημεία της πατρίδας, ενώ οι φορείς που εμπλέκονται έχουν εγκατασταθεί ήδη στο υπουργείο για την καλύτερη συνεργασία τους.

Όσον αφορά στα βήματα της επιχείρησης, τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους που τηρούν όλες τις προδιαγραφές, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη κατάλληλα ψυγεία, έχοντας επίσης μεριμνήσει και για τους χώρους αποθήκευσης, οι οποίοι θα είναι μυστικοί.

Υπεύθυνο για την αποθήκευση είναι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Από εκεί και πέρα, για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης σε όλα τα στάδια, υπεύθυνα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, η διαδικασία εμβολιασμών για τους πολίτες θα οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr
  • Από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

Θεοδωρίδου: Τα τρία στοιχεία που πρέπει να έχει ένα εμβόλιο

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε το εμβόλιο «ελπίδα», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Όπως είπε «τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες και οργανώσεις που βάσει ορισμένων κριτηρίων δίνουν την έγκριση».

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα τρία κριτήρια που έχει ένα εμβόλιο το οποίο παίρνει το «πράσινο φως», ενώ επανέλαβε ότι τα εμβόλια mRNA δεν έχουν επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Όπως εξήγησε, για να εγκριθεί ένα εμβόλιο χρειάζεται να τηρεί το κριτήριο της ασφάλειας, να μην έχει δηλαδή ανεπιθύμητες ενέργειες, δεύτερον να αυξάνει την ανοσία και τρίτον να αυξάνει την ασφάλεια του εμβολιαζόμενου όταν έρθει σε επαφή με τη νόσο.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, επειδή έχουν ακουστεί πολλά, «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όπως είπε, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, «οι μαχητές της πρώτης γραμμής».

Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, και στη συνέχεια οι ηλικίας άνω των 85 ετών.

Σύμφωνα με την ίδια πάντως, το πρόβλημα δεν τελειώνει με το εμβόλιο.

in.gr