Το σχόλιο του Γ. Παπαναστασίου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Αιτωλ/νία

Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη – Οι επιστήμονες επισημαίνουν την αξία του εμβολιασμού – Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των εμβολιασμών

  • Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουν στραμμένο το βλέμμα οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι η χώρα, βρίσκεται σε τροχιά τέταρτου κύματος της πανδημίας. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, όπου το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος εμφανίζεται σε μία περίοδο χαλάρωσης των μέτρων, κι ενώ το ιικό φορτίο είναι ήδη υψηλότερο έναντι της περασμένης χρονιάς.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικές εστίες υπερμετάδοσης εντός του καλοκαιριού. Σε αυτήν την περίπτωση, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή συμπληρωματικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Όπως ανέφερε, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πλέον στις νεαρές ηλικίες, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν εξάρσεις του κορωνοϊού.

«Οι νέοι θα λέγαμε στην ουσία οδηγούν αυτή τη στιγμή την πανδημία, γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν συντεταγμένα μέτρα και οι νέοι να καταλάβουν ότι πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.

Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί των εμβολιασμών

Κάμψη παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους ρυθμούς εμβολιασμού, ενώ από αύριο ξεκινούν μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά, που επιτάσσουν σε όσους δεν φέρουν πιστοποιητικό εμβολισμού ή νόσησης να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ή rapid test.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα εμβόλια μπορούν να δημιουργήσουν πλήθος αντίστασης. «Προστατεύουν και τα 4 εμβόλια 85 με 90 % και για το καινούριο στελέχος Δέλτα αλλά και για σοβαρή νόσηση ή απώλεια ζωής» σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης .

Πρωταθλήτρια στα εμβόλια η Μύκονος

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς είναι η Μύκονος με ποσοστό 82, 17 %. Ήδη, οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή τη φάση, εμβολιάζονται οι εποχικοί εργαζόμενοι που θα μείνουν στο νησί μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Το παράδειγμα των ντόπιων ακολούθησαν και οι εργαζόμενοι που έρχονται να δουλέψουν στο νησί μας και για αυτό το λόγο υπάρχουν αυτά τα σημαντικά ποσοστά» τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς.

Στο 90% διαμορφώνεται το ποσοστό εμβολιασμού και στην Κύθνο με τους 1.500 μόνιμους κατοίκους. «Να περάσουμε το μήνυμα ότι είναι προς όφελος όλων μας μιας και είμαστε νησί που αναπτύσσεται τουριστικά, ότι είναι όφελος όλων μας να είμαστε εμβολιασμένοι» πρόσθεσε ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης.

Φλώρινα, Ροδόπη και Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται στο τέλος της λίστας

Ουραγός στους εμβολιασμούς είναι η Φλώρινα με ποσοστό 21,59%. Ο φόβος και η καχυποψία κρατούν τους κατοίκους της ακριτικής Φλώρινας μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμών σε Ροδόπη και Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που πολλοί αποδίδουν είτε στον φόβο και στον διχασμό είτε και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

«Δεν εμπιστεύονται τη διαδικασία αυτή, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια» τονίζει ο δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου μιλά για ακατανόητη άρνηση των πολιτών. «Δυστυχώς το θέμα ίσως είναι ιδεολογικό από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι θρησκευόμενοι που έχουν κάποιες αντιρρήσεις. Δεν μπορώ να το κατανοήσω όμως» σημείωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου.