«Το Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κέντρισε το ενδιαφέρον και βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Η επιτυχία του θα κριθεί όχι από οργανωτικές αποφάσεις -αυτές άλλωστε πρέπει να υπηρετούν την πολιτική και την ταυτότητα ενός κόμματος-, αλλά από την επιδραστικότητα στις εξελίξεις, την αντανάκλασή του στην κοινωνία και την ικανότητα να δώσει απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που την ταλανίζουν.
- Μία κοινωνία αποκαμωμένη από αλλεπάλληλες κρίσεις και αποκαρδιωμένη σε μεγάλο της τμήμα από την ανικανότητα και την μονομέρεια της σημερινής διακυβέρνησης, περιμένει μία νέα ελπίδα να την ζεστάνει και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την πολιτική και την συμμετοχή στα κοινά και την συλλογική προσπάθεια, που για πολλούς είχε πάρει τον χαρακτήρα της ματαιότητας.
Ναι! Όλη η εξουσία στον λαό και την συμμετοχή στις αποφάσεις με δημοψηφίσματα, που θα μπορούν να προκαλούν και μειοψηφίες. Η δύναμη στα μέλη, όχι με εσωτερικές διευθετήσεις ή οργανωτικές ανακατατάξεις, που οδηγούν σε αναπαραγωγή και αυτονόμηση γραφειοκρατικών ελίτ, αλλά που συνεγείρουν και κινητοποιούν ευρύτερες δυνάμεις πέρα και από τα κομματικά σύνορα. Με βάση ιδέες και αρχές που, όταν μετατρέπονται σε πράξεις, κινούν τον τροχό της ιστορίας.
Κάποιοι δεν είναι για όλα και η καρέκλα δεν είναι πρέζα, όπως θα’ λεγε κι ο Δημήτρης Μητσοτάκης (προσοχή στο μικρό όνομα), αλλά θέση ευθύνης για να υπηρετείς τον λαό και όχι εργαλείο για να τον ποδηγετείς. Η δύναμη στα μέλη, αρκεί να τους δώσουμε χώρο και ρόλους να μπουν στην κονίστρα.
Αν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις στην ζωή (και η πολιτική είναι μέρος της), ιδανικό θα ήταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να παντρέψει την λαϊκότητα μεγάλων σοσιαλιστικών κομμάτων με τις ιδέες και την ανιδιοτέλεια της Αριστεράς, μακρυά από τον εκχυδαϊσμένο παραγοντισμό, που οδήγησε την χώρα στην χρεωκοπία. Ας το πάρουμε πιο πρακτικά το θέμα:
Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν είναι μία άλλου τύπου δημοσκόπηση και καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων. Ούτε γίνονται απλώς για να γίνουν και να οδηγήσουν σε δεύτερη αναμέτρηση, όπως εννοούσε ο σημερινός πρωθυπουργός μέχρι που αναγκάσθηκε από την πραγματικότητα να ανακρούσει πρύμναν.
Εξ΄ αντικειμένου, και ανεξαρτήτως της άποψης που έχει κάποιος για τα εκλογικά συστήματα, είναι μία ιστορική ευκαιρία να βγει η χώρα στο ξέφωτο της αναγέννησης από το τέλμα της παρακμής, μέσω μιάς προοδευτικής συνεργασίας που μπορεί να πάρει τον χαρακτήρα πανστρατιάς, με επισπεύδουσα μία πολιτική δύναμη όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που κυβέρνησε κάτω από φοβερά δύσκολες συνθήκες βγάζοντας την χώρα από τα μνημόνια και αφήνοντας παρακαταθήκη για να μην επανέλθει σε αυτά. Μία πολιτική δύναμη, που στο συνέδριό της κλήθηκε να αποδείξει ότι έμαθε από τα λάθη της και να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο, ικανό να οδηγήσει σε συγκλίσεις και αλληλοέμπνευση.
Η ενότητα γύρω από τα μεγάλα είναι προϋπόθεση για την ευρύτερη σύγκλιση, που θα οδηγήσει σε μία προοδευτική κυβερνητική συνεργασία με πρωταγωνίστρια μία κυβερνώσα και όχι απλώς κυβερνητική αριστερά.
Το στοίχημα παραείναι μεγάλο ώστε κάθε πολιτική δύναμη που τοποθετείται στο τόξο μίας επείγουσας αλλαγής να κάνει πως το αγνοεί».
*Ο Γ. Βαρεμένος είναι Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο