- Ελληνικές διπλωματικές πηγές φοβούνται ότι στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την σύνοδο κορυφής (24- 25 Σεπτεμβρίου) δεν αποκλείεται η Άγκυρα να μεθοδεύσει κάποιο θερμό επεισόδιο για να δημιουργήσει τετελεσμένοΤα γεγονότα μιλάνε μόνα τους.
Στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, η Ε.Ε. εξέφρασε φραστική αλληλεγγύη και έδωσε μία ακόμα προθεσμία στην Άγκυρα να σταματήσει τις επιθετικές κινήσεις της και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Η προαναφερθείσα έμπρακτη απάντηση που έλαβε δεν αφήνει καμια αμφιβολία για τις τουρκικές προθέσεις.
Στην Αθήνα ελπίζουν πως στη ειδική σύνοδο κορυφής (24-25 Σεπτεμβρίου), θα ληφθεί επιτέλους απόφαση για επιβολή επώδυνων κυρώσεων στην Τουρκία, παρότι η Γερμανία και ορισμένες ακόμα χώρες, όπως π.χ. η Ισπανία, κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποτρέψουν.
Τα προσχήματα, ωστόσο, έχουν πέσει, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση όσες κυβερνήσεις εγείρουν εμπόδια. Στην πραγματικότητα, στην υπόθεση αυτή κρίνεται και η ήδη τραυματισμένη αξιοπιστία της Ε.Ε., η οποία σπεύδει να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, όπως έχει πράξει και για τη Ρωσία, αλλά αφήνει παντελώς ακάλυπτες δύο χώρες-μέλη της.
Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής
Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκφράζουν τον φόβο ότι στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την σύνοδο κορυφής, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να μεθοδεύσει κάποιο θερμό επεισόδιο για να δημιουργήσει τετελεσμένο με σκοπό να σύρει με τους δικούς της όρους την Αθήνα σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με σκοπό τη νομιμοποίηση των τουρκικών μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων.
Σε συντονισμό με το Βερολίνο, πάντως, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ έχει μέχρι τώρα κινηθεί περισσότερο σαν ατζέντης της Τουρκίας παρά ως ανώτατος κοινοτικός παράγοντας που έχει αποστολή να προστατεύει τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο άτυπο Συμβούλιο δέχθηκε έντονες επικρίσεις και όχι μόνο από την ελληνική και κυπριακή πλευρά για την αρχική λίστα που προφορικά παρουσίασε.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι θα είναι καταστροφικό εάν στην ειδική σύνοδο κορυφής δεν αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων, επειδή μετά η Γερμανία θα αρχίσει να μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, οπότε και τα κόμματα θα προσαρμόσουν τη ρητορική τους για να προσελκύσουν εκλογικά τους πολλούς τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.
Σχετικά Άρθρα
«17 Κλωστές»: Στον Πειραιά, ο Καστελάνης κάνει έναν νέο φίλο
«Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα»: Ο Μιχαλιός Βροντάκης είναι στο Νοσοκομείο μεταξύ ζωής και θανάτου
«Famagusta»: Ο Αντρέας κι η Χριστίνα συμβουλεύουν τον Μάικλ