- Γνωστή είναι η αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση του τζίντζερ, εξίσου δημοφιλές και ως πιπερόριζα
Στην τζιντζερόλη οφείλεται και το άρωμα όπως και η χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση του.
Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και είναι ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα μπαχαρικά στον πλανήτη. Ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae και σχετίζεται στενά με τον κουρκουμά, το κάρδαμο και το χαυλιτζάνι. Είναι ένα πολύ κοινό συστατικό σε συνταγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στα πιάτα σας το λάδι ή τον χυμό του. Η ιδιαίτερα ωφέλιμη και θεραπευτική χημική του σύνθεση «κρύβεται» πίσω από τη δημοτικότητά του.
Τι προσφέρει το τζίντζερ
Αν και αποτελείται περισσότερο από νερό (80%) και μια λεπτή του φέτα αποδίδει ελάχιστες θερμίδες (1,6 kcal), τα θρεπτικά του συστατικά είναι πολλά, με τη βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο να είναι μερικά από αυτά.
Περιέχει επιπλέον αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες, όπως η καψαϊκίνη, το β-καροτένιο, το καφεϊκό οξύ, η κουρκουμίνη, αλλά και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.
Ενα μπαχαρικό… πολλές χρήσεις
Από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως μπαχαρικό.. πολλών χρήσεων και όπως φαίνεται όχι αδίκως:
Ανακουφίζει από τη ναυτία
Το τζίντζερ, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ναυτίας και ειδικά κατά της πρωινής ναυτίας. Συμβάλλει στην καλύτερη χώνεψη τονώνοντας τον οργανισμό, ενώ μπορεί και να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και του στομαχόπονου.
Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου
Το τζίντζερ έχει μελετηθεί κατά καιρούς ως εναλλακτική θεραπεία για διάφορες μορφές καρκίνου, με τις αντικαρκινικές του ιδιότητες να οφείλονται στην τζιτζερόλη, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο ωμό τζίντζερ.
Τα πρώτα ερευνητικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για ποικίλους τύπους, από τον καρκίνο του παγκρέατος έως και εκείνο των ωοθηκών, το ζήτημα όμως χρήζει περαιτέρω μελέτης.
Θωρακίζει το ανοσοποιητικό
Η τζιτζερόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των μολύνσεων. Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων, όπως των στοματικών που συνδέονται με την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.
Το φρέσκο τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό έναντι του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), μια κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «National Library of Medicine».
Ανακουφίζει από την οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας. Εκδηλώνεται με τον εκφυλισμό των αρθρώσεων στο σώμα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
Σε ερευνητική ανασκόπηση που έχει δημοσιευθεί στο «Science Direct», αναφέρεται ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που χρησιμοποίησαν τζίντζερ είδαν σημαντική μείωση στον πόνο αλλά και στη δυσκαμψία.
Προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ
Το οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης ενώ πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών παραγόντων της νόσου του Αλτσχάιμερ και της γνωστικής εξασθένησης.
Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι βιοδραστικές του ενώσεις μπορούν να αναστέλλουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις που εμφανίζονται στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην άμεση βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, με επιστημονική μελέτη να υποστηρίζει ότι το εκχύλισμά του μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη.
Απαλύνει από τους πόνους της περιόδου
Η δυσμηνόρροια είναι ο επίσημος όρος που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στον πόνο που αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μία από τις πιο παραδοσιακές χρήσεις του τζίντζερ είναι για την ανακούφιση των πόνων της περιόδου, με τη θεραπευτική του αυτή δράση να υποστηρίζεται και από πρόσφατες μελέτες.
vita.gr
Σχετικά Άρθρα
«Ο Τιμωρός»: Έλλη και Μάρκος έρχονται ανησυχητικά κοντά!
«Η Γη της Ελιάς»: Η Ιουλία παίρνει τηλέφωνο τον Κουράκο και του μιλάει πολύ σκληρά
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Η Μαρία Γεωργιάδου στο «Buona Mattina»