Η Β. Αρτίκου Γουργολίτσα στο Antenna-Star.gr: «Θετική σκέψη για κάθε πρόκληση»

Βούλα Αρτίκου Γουργολίτσα: «Οι πολλαπλοί ρόλοι είναι πλέον μία καθημερινή πρόκληση, στην οποία η σύγχρονη γυναίκα ανταποκρίνεται, όπως φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία με αποτέλεσμα το παλαιότερο δίλημμα, καριέρα ή οικογένεια, να τείνει να εξαλειφθεί».

  • Ήταν η 17η Φεβρουαρίου 2021 όταν Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με την κ. Βούλα Αρτίκου Γουργολίτσα η οποία ανέλαβε, ως άμισθη ειδική σύμβουλος, υπεύθυνη της «Ακτίνας Εθελοντισμού» του Δήμου Αγρινίου.

Μόνο λίγους μήνες αργότερα η κ. Βούλα Αρτίκου Γουργολίτσα έχει να επιδείξει ένα σημαντικό και πολυποίκιλο έργο προσφοράς, εκπληρώνοντας την αρχική της υπόσχεση να αγκαλιάσει το όραμα της «Ακτίνας Εθελοντισμού», δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της.

17 Φεβρουαρίου 2021: Συνάντηση Γ. Παπαναστασίου με τη νέα υπεύθυνη της «Ακτίνας Εθελοντισμού» Β. Αρτίκου Γουργολίτσα

Η κ. Βούλα Αρτίκου Γουργολίτσα δεν αποτελεί όμως μόνο ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρωπισμού και προσφοράς. Είναι μια δυναμική και επιτυχημένη επιχειρηματίας, η οποία έχει εργαστεί σκληρά και με υπευθυνότητα επί σειρά ετών…

… Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου υπάρχω και προσδιορίζομαι μέσα από τη σκληρή δουλειά. Πήρα ρίσκα για την οικογένεια μου, τα οποία εν τέλει ήταν για εμένα σωστά.

Ενώ ήμουν σε μόνιμη θέση στο Δημόσιο Τομέα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για 7 συνεχή χρόνια, αποφάσισα να παραιτηθώ, σε μια εποχή όπου μάλιστα το να ήσουν στο Δημόσιο σήμαινε κάτι πολύ διαφορετικό από ότι τώρα, και όλοι προσπαθούσαν να με πείσουν για το αντίθετο. Το έκανα όμως πρώτα από όλα για να βοηθήσω το σύζυγο μου, Ανδρέα Γουργολίτσα και για το καλό της οικογένειας μας. Προχωρήσαμε ενωμένοι σαν ομάδα πάντα, παίρνοντας αποφάσεις για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης μας.

Έτσι σήμερα μετά από 30 χρόνια πορείας και έχοντας στο ενεργητικό μου την επιχείρηση Καπνικών Προϊόντων «Παρασκευή Γουργολίτσα», όπου είμαστε αντιπρόσωποι στο νομό Αιτ/νιας και την επιχείρηση Χονδρικού Εμπορίου «Α. Γουργολίτσας Μon Ami AE», όπου έχουμε πανελλαδική εμβέλεια, μπορώ να πω ότι το τίμημα του ρίσκου που πήρα πριν τόσα χρόνια απέδωσε.

Συνεχιστής του έργου μας είναι ο γιος μας Αλέξης Γουργολίτσας, ο οποίος τα τελευταία 14 χρόνια, εξελίσσει το αρχικό μας όραμα.

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να συνδυάσει οικογενειακή ζωή και καριέρα;

Στη σύγχρονη εποχή, οι γυναίκες έχουν εισέλθει δυναμικά στον εργασιακό στίβο. Ταυτόχρονα, φαίνεται όμως ότι η πίεση στις εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες καλούνται να είναι πολύ καλές σε όλα, τόσο στον ρόλο της μητέρας όσο και σε αυτόν της επαγγελματία, έχει γίνει εντονότερη. Οι πολλαπλοί ρόλοι είναι πλέον μία καθημερινή πρόκληση, στην οποία η σύγχρονη γυναίκα ανταποκρίνεται, όπως φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία με αποτέλεσμα το παλαιότερο δίλημμα, καριέρα ή οικογένεια, να τείνει να εξαλειφθεί.

Πείτε μου κάποια πράγματα για την οικογένειά σας. Η οικογένειά σας σάς έχει στηρίξει στις μέχρι τώρα επιλογές σας;

Η οικογένεια μου είναι πολύ σημαντική στη ζωή μου. Είμαστε πολύ δεμένοι και μας διέπουν αξίες που μας τις ενστάλαξε μέσα στα χρόνια ο πατέρας μου, πατήρ Νικόλαος Αρτίκος.

Πριν την οποιαδήποτε απόφαση γίνεται πάντα μια συζήτηση με τους οικείους μου, οι οποίοι θα με συμβουλεύσουν και θα τους ακούσω. Πάντοτε έτσι κάναμε και με τον άνδρα μου Ανδρέα Γουργολίτσα, προσπαθούσαμε να συμπεριλάβουμε και τα παιδιά μας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για να τα προετοιμάσουμε αργότερα για το στίβο της ζωής.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες αξίες στη ζωή μας σήμερα; Κατά πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος τις σέβεται;

Ο κάθε άνθρωπος διακατέχεται από κάποιες αξίες. Αυτές οι αξίες ασκούν επιρροή σε κάθε τομέα της ζωής του. Την πρώτη θέση θεωρώ κατέχει η αξία της οικογένειας και στη συνέχεια είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η προσωπική ανάπτυξη, η αφοσίωση, η θρησκεία, η πνευματικότητα και η προσωπική ευθύνη.

 Μέσα στα χρόνια έχει αλλάξει ο κώδικας αξιών και ιδανικών, όλα έχουν γίνει πιο «γρήγορα», πιο «εύκολα», με αποτέλεσμα να βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι να αποστρέφονται την αξία της οικογένειας στο βωμό του εύκολου χρήματος αλλά και ολόκληρες κοινωνίες να διχάζονται από μίσος και ρατσισμό για το συνάνθρωπο.

Τι σημαίνει «εθελοντισμός» για εσάς; Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τον εθελοντισμό;

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής, καθώς αφορά όλους μας ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις και προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο εθελοντισμός είναι για εμένα προσωπικά ο συνδυασμός άμισθης εργασίας, αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και της ανιδιοτελής προσφοράς.

Η πρώτη μου επαφή με τον εθελοντισμό έγινε πολύ νωρίς κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, μέσω του πατέρα μου, πατήρ Νικολάου Αρτίκου, ο οποίος υπήρξε άνθρωπος της προσφοράς με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Τι θεωρείτε ότι έχετε αποκομίσει σε προσωπικό επίπεδο μέσω της εθελοντικής σας συνεισφοράς;

Η ηθική ικανοποίηση που αποκομίζω μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπό μου, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Η ανταμοιβή μου δεν είναι άλλη από το χαμόγελο των συμμετεχόντων μας και την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

8 Μαρτίου 2021: Η «Ακτίνα Εθελοντισμού» στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Αγρινίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πότε θεωρείτε ότι κάποιος άνθρωπος φτάνει στην ολοκλήρωση του ως άνθρωπος;

Η αυτοπραγμάτωση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε ευημερούσες κοινωνίες η αυτοπραγμάτωση έρχεται όταν κάποιος έχει καλύψει το βασικό φάσμα αναγκών όπως τροφή, στέγη, ή την αίσθηση του ανήκειν.

Σε κοινωνίες λιγότερο αναπτυγμένες σε σχέση με τις δυτικές η αυτοπραγμάτωση πολλές φορές πραγματοποιείται μέσα από την κάλυψη βασικών αναγκών όπως είναι η ένδυση η τροφή και η στέγη.

Από πού αντλείτε τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητά σας;

Ευχαριστώ το Θεό καθημερινά για την υγεία μου, αλλά και αυτή των αγαπημένων μου προσώπων, κάτι το οποίο μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και ζωντάνια.

Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά στη ζωή, τα πάντα όμως μπορούν να λυθούν με ένα χαμόγελο και με θετική σκέψη, αρκεί να μη το βάζουμε κάτω ποτέ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε με μια λέξη τον εαυτό σας;

Όπως προανέφερα, στη ζωή μου έχω κληθεί πολλές φορές να πάρω ρίσκα και να προβώ σε ενέργειες όπου άλλος στη θέση μου μπορεί να έβρισκε δύσκολες και τολμηρές.

Επίσης έχω πάντα θετική σκέψη για κάθε πρόκληση που μπορεί να μου προκύψει.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

Στον ελεύθερο χρόνο μου αρέσει να ταξιδεύω μακριά ή κοντά, καθώς θεωρώ ότι τα ταξίδια μας προσφέρουν μεγάλο πνευματικό πλούτο και διεύρυνση των οριζόντων μας. Μπορείς να αποκομίσεις πολλά από ένα ταξίδι, εικόνες που θα σε συντροφεύουν για μια ζωή και εμπειρίες μοναδικές.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, προς το παρόν είμαι τόσο γεμάτη από το εύρος δραστηριοτήτων που μας προσφέρει ο εθελοντισμός, που μου είναι αδύνατο να σκεφτώ κάτι πιο μακροχρόνιο.


Συνέντευξη: Νάντια Μπούτα

«Agrinio365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr