Βίντεο με ολόκληρο το reprise της πρώτης νικήτριας της Eurovision Lys Assia το 1956!

Ένα μοναδικό βίντεο ντοκουμέντο ήρθε στο φως πριν λίγο καιρό. Πρόκειται για το reprise, την επανάληψη δηλαδή, του τραγουδιού «Refrain» που κέρδισε τον 1ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 1956!

  • Η Lys Assia πήρε το 1ο βραβείο εντός έδρας, στο Lugano της Ελβετίας. Το τραγούδι σήμερα είναι πλέον all time classic στον κύκλο των φαν του διαγωνισμού και ανήκει στα αγαπημένα βραβεία πολλών.

Τι δείχνει το βίντεο
Όπως είναι γνωστό, δεν έχει διασωθεί ολόκληρος ο διαγωνσιμός του 1956· δείτε το σχετικό μας άρθρο. Στο βίντεο αυτό διάρκειας 5′:54″ που είναι το μοναδικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, φτιάχτηκε από κάποιον φωτογράφο που βρισκόταν στο Teatro Kursaal. Βλέπουμε πλάνο στην ορχήστρα, στη Lys Assia και στην ομάδα των φωνητικών που τη συνόδευαν. Τονίζουμε εδώ ότι το βίντεο αυτό διαφέρει από το 2λεπτο βίντεο που είχε κυκλοφορήσει ευρέως πριν από αρκετά χρόνια, περιέχει τον αυθεντικό ήχο της διοργάνωσης και βλέπουμε ολόκληρο το reprise.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Lys Assia, ξεκινώντας να τραγουδάει, ξεχνάει τους στίχους του τραγουδιού λόγω συγκίνησης και ζητά από την ορχήστρα να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

Η Γιουροβίζιον 1956
Στον 1ο διαγωνισμό συμμετείχαν 7 χώρες (Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ιταλία). Κάθε χώρα έστειλε 2 τραγούδια, οπότε ακούστηκαν συνολικά 14 τραγούδια.

Πίνακας βαθμολογίας δεν υπήρχε, καθότι η ψηφοφορία ήταν μυστική. Σε link στη Wikipedia για τη Γιουροβίζιον 1956 υπάρχει αναφορά σε πηγή από την ιταλική εφημερίδα La Stampa. Εκεί, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 1956, μία μέρα μετά τον διαγωνισμό, αναφέρεται πως για κάθε χώρα είχαν σταλεί 2 άτομα (συνολικά 14) ως επιτροπή που μπορούσαν να δώσουν από 1 ως 10 βαθμούς στα τραγούδια που συμμετείχαν. Στο τέλος του άρθρου αναφέρει πως η Lys Assia με το τραγούδι Refrain κέρδισε το βραβείο παίρνοντας 102 βαθμούς!

Λέγεται μάλιστα, ότι η επιτροπή του Λουξεμβούργου δεν κατάφερε να παρευρεθεί στο Lugano και ανέθεσαν στην επιτροπή της Ελβετίας να ψηφίσει για λογαριασμό του.

https://eurofestivalitalia.net/…/La-Stampa-25-05-1956.pdf

Δημήτρης Χριστούλιας – ogaegreece.com