Βόνιτσα: Με το κάψιμο του «Γληγοράκη» κορυφωθήκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις (Video – Photos)

Σήμερα καθαρά Δευτέρα 27/2/2023 όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώθηκε με μεγάλη συμμετοχή, η καρναβαλική εκδήλωση «ο Γληγοράκης» στη Βόνιτσα.

  • Ξεφάντωσαν μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές, συμμετέχοντας στην καρναβαλική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική οδό και την παραλία.

Αναβίωσε για μια ακόμα χρονιά το έθιμο του Αχυρένιου «Γληγοράκη»

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του Αχυρένιου «Γληγοράκη», το οποίο αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα στην πόλη της Βόνιτσας είναι μια νότα παράδοσης που συνδυάζει σάτιρα και διασκέδαση και προσφέρει κάθε φορά ξεχωριστές στιγμές στους επισκέπτες και τους ντόπιους.

Έρχεται από πολύ παλιά με πρωταγωνιστές τους φτωχούς ψαράδες που πρωί-πρωί έφερναν τη νηστίσιμη πραμάτεια τους.

Ένα έθιμο που κρατά 50 χρόνια και μέσα από αναφορές τονίζεται ότι ήταν το πιο παλιό έθιμο – καρναβάλι που γινόταν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.

Είναι ένα παραδοσιακό «καρναβάλι» – «τελετή». Όταν ο Αχυρένιος φτάνει στην παραλία διαβάζεται ο επικήδειος του, χορεύουν και διασκεδάζουν όλοι γύρω από τον Αχυρένιο και στο τέλος τον παραδίδουν στην πυρά, δίνοντας όλοι ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.

Ένα έθιμο που αναβιώνουν οι ψαράδες, οι οποίοι θυμούνται κάθε χρόνο τον ψαρά, τον Γληγοράκη, και τον καταδικάζουν με το δικό τους τρόπο.
Αφού πιούν, μασκαρευτούν από το Σαββατόβραδο της Τυρινής έως την Καθαρά Δευτέρα βλέπουν τον αρνητή της θάλασσας να έρχεται όπως τότε, που τον έφεραν σηκωτό για να τον πάνε στο Κοιμητήριο του ψαράδικου συνοικισμού.

Δείτε βίντεο από το Καρναβάλι της Βόνιτσας και το Έθιμο του καψίματος του «Γληγοράκη»:

Video Credits: n.p. production

Δείτε εικόνες από το Καρναβάλι της Βόνιτσας και το Έθιμο του καψίματος του «Γληγοράκη»:

Photo Credits: katounanews.gr